Evaluaţi acest articol
(43 voturi)
21 comentarii

Chioşcuri inestetice lăsate în paragină de ani buni, prăfuite şi murdare, chiar în mijlocul trotuarelor, care nu doar urâţesc zona, dar obturează vizibilitatea pietonilor şi şoferilor, punându-i în real pericol, şi baterii impresionante de garaje din tablă sau din beton, multe transformate în cămară, care dau cartierului un „aer” vechi şi îmbătrânit.

De această imagine dezolantă au parte, de ani întregi, gălăţenii care locuiesc la „Maşniţă”, pentru care autorităţile nu au făcut, nici până la această dată, un proiect de restructurare urbană, deşi oamenii au cerut asta în repetate rânduri şi îşi doresc foarte mult ca zona în care locuiesc să fie modernizată. Cel mai probabil, este unul dintre puţinele cartiere în care majoritatea oamenilor chiar pledează pentru desfiinţarea chioşcurilor şi gheretelor hidoase de pe trotuare şi punerea la pământ a garajelor inestetice, în locul cărora să fie create locuri de parcare şi zone verzi, cum îi stă bine de altfel unui oraş civilizat şi modern. „Eu de ce trebuie să văd chioşcurile acestea dezafectate de ani de zile? De ce în alte părţi s-au eliminat toate mizeriile astea, iar aici sunt toate ca la bazar? De aceea nu ne civilizăm şi nu ajungem ca alţii. Nu se întâmplă nimic. Este o mizerie, fiecare face ce vrea pe domeniul public, îşi face de cap cum vrea. Nu se poate aşa ceva! (...) Nu vă mai spun că troncăne toată ziua prin unele garaje, nu ştiu ce fac acolo, iar mizeriile din garaj unii le toarnă în canalizare. Suntem de râsul lumii, nişte înapoiaţi... Nici nu mai am cuvinte”, ne-a spus, revoltată, una dintre doamnele care a venit la întâlnirea cu echipa „Vieţii libere”.

De altfel, în asentimentul său au fost şi alte persoane cu care am stat de vorbă, joi, la vizita noastră în cartier. „Ne doare că nu fac lucruri şi în cartierul nostru. Am cerut, insistent, să facă şi pentru zona noastră un proiect de restructurare urbană. Noi am zis, noi am auzit. Linişte şi pace. Nu există doar cei din „Mazepe” sau „Ţigline” în oraşul ăsta. Taxe şi impozite plătim şi noi”, ne-a spus un gălăţean.

Îţi rupi picioarele când cobori din tramvai!

Atunci când coboară din tramvai pe bulevardul 1 Decembrie, la „Maşniţă”, gălăţenii trebuie să fie cu mare băgare de seamă, căci „peronul” de aşteptare s-a transformat în capcană pentru călători. „Refugiul staţiei de tramvai – factor primordial pentru rupt glezne şi picioare”, ne-a spus o cititoare. Iar la faţa locului am constatat că niciuna dintre persoanele care au reclamat gradul avansat de degradare a refugiului nu a exagerat. În locul asfaltului, am găsit numai pietre şi pietricele, gropi, dâmburi şi valuri de asfalt măcinat. Oamenii le cer autorităţilor nu doar să asfalteze peroanele, ci şi să reabiliteze ori să înlocuiască gardul metalic care separă sensurile de mers, întrucât este ruginit şi foarte vechi.

Grătare între blocuri

Deşi Legea picnicului ne interzice, încă din 2012, să facem grătar printre blocuri, iar amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei pentru cei care încalcă legea, unii dintre gălăţeni se lasă mai greu civilizaţi. Dovadă că în cartiere încă mai sunt „ascunse” grătare, în apropierea blocurile, pe care, cel mai probabil, în zile de sărbătoare sau în weekend, sfârâie mititeii, cârnaţii sau friptura. Garda de Mediu sau poliţiştii vă pot amenda oricând!

De doi ani cer asfaltarea unei alei!

De mai bine de doi ani, gălăţenii care locuiesc la blocul S4, de la Maşniţă, aşteaptă reabilitarea unei alei. Oamenii au făcut demersuri către autorităţi în acest sens, însă fără rezultat, nevoile lor fiind ignorate de către municipalitate. „Solicităm asfaltarea aleii de la blocul S4 (scările 6 şi 7), în spatele marketului de cartier!”, ne-au spus, revoltaţi, oamenii care locuiesc în blocul amintit.

Nici să întreţinem ce avem nu suntem în stare

La Maşniţă, ar fi putut fi amenajat unul dintre cele mai frumoase locuri de joacă ale Galaţiului, dacă autorităţile nu ar fi lăsat în paragină un parc, în spatele unei baterii de garaje.

Dacă în multe cartiere municipalitatea trebuie să demoleze garaje sau tot felul de gherete pentru a putea construi locuri de joacă pentru copii, întrucât spaţii libere între blocuri cu greu se pot găsi, la Maşniţă, lângă Şcoala nr. 41, municipalitatea are un teren generos, cu verdeaţă, pe care însă l-a lăsat de izbelişte de ani buni. Asta în condiţiile în care copiii din zonă nu au unde să se joace, iar părinţii trebuie să meargă, zilnic, în alte cartiere pentru a-i distra pe cei mici. Dovadă că autorităţile gălăţene nu au învăţat nici măcar acum să întreţină, să amenajeze şi să valorifice puţinele locuri libere ale oraşului.

O mână de fiare ruginite

Pe terenul, lăsat acum de izbelişte, dintre Şcoala nr. 41 şi bateria hidoasă de garaje, a funcţionat cândva un parc sau, cel puţin, un loc de joacă pentru copii. Dovadă stă o mână de fiare vechi şi ruginite – structura a două leagăne şi a unui balansoar, cel mai probabil. Am întrebat un gălăţean care locuieşte la doi paşi de aşa-zisul parc dacă nu sunt copii în zonă, însă bărbatul, tătic fiind, ne-a răspuns că sunt foarte mulţi copii în cartier care au nevoie de un loc de joacă. Şi atunci? Ce a determinat autorităţile să lase în paragină un spaţiu atât de generos, în loc să-l amenajeze, cu atât mai mult cu cât există şi cerere? Nu a ştiut nimeni să ne răspundă, însă dorinţa oamenilor de a avea un parc frumos între locuri nu s-a stins, în ciuda faptului că aşteaptă de câţiva ani ca municipalitatea să-l reabiliteze pe cel deja existent.

„Rugămintea noastră este să se amenajeze un loc de joacă pentru copii”, ne-a spus un bunic arătând cu degetul către terenul cu iarbă lăsat de izbelişte. „Aici, cât este tunsă iarba, este cât de cât ok, dar să veniţi în iulie să vedeţi cât de mari sunt bălăriile şi cum colcăie şopârlele şi şerpii. Nu ştiu ce interese sunt, pentru că în alte părţi s-au mai făcut locuri de joacă, s-au mai amenajat parcuri, aici nu se face nimic cu locul ăsta. Eu am făcut sesizare la Primărie, în urmă cu doi ani. Mi s-a răspuns că se va face loc de joacă peste stradă, în celălalt cartier. Cei de la Gospodărire Urbană şi-au mai făcut treaba anul trecut, dar în urmă cu doi-trei ani nu puteai să mergi acolo. Este un spaţiu pe care alţii, cu siguranţă, l-ar fi fructificat, l-ar fi valorificat”, ne-a spus un bărbat, părinte fiind la rândul său.

De altfel, lipsa unui loc de joacă la Maşniţă ne-a fost semnalată şi de către alţi gălăţeni, bunici şi părinţi, pe care i-am întâlnit în raidul nostru prin cartier.

Poliţia să amendeze stăpânii de animale

Prea puţini gălăţeni strâng mizeria lăsată de animalele de companie pe domeniul public, aşa cum cere legea, motiv pentru care, nemulţumiţi, unii dintre cei care locuiesc în cartier cer Poliţiei Locale să vină în control şi să aplice sancţiuni. „Solicităm prezenţa Poliţiei Locale pentru sancţionarea stăpânilor de animale de companie, care se prefac că nu văd ce lasă în urmă animalele nevinovate. Am văzut o singură persoană, un băiat tânăr, care într-adevăr a venit cu punguţa după el, aşa cum este normal şi civilizat”, ne-a spus o gălăţeancă.

Coşurile de gunoi lipsesc de pe strada Tecuci

Una dintre problemele semnalate de oameni este lipsa coşurilor de gunoi, pe strada Tecuci (către Fileşti), începând de la intersecţia cu bulevardul 1 Decembrie. Cei care locuiesc în zonă le cer autorităţilor să monteze coşuri de gunoi de o parte şi de alta a străzii. „Au reabilitat strada Tecuci, dar nu este un coş de gunoi. În unele locuri este exces de zel, iar aici nimic, noi nu suntem oameni?!”, a reclamat o gălăţeancă. De altfel, în lipsa coşurilor de gunoi, mulţi dintre trecători  aruncă ambalajele la voia întâmplării.

Lipsa de educaţie, o problemă fără rezolvare?

"Un vecin de-al meu, care locuieşte la parter, a distrus gardul viu, pentru a avea vizibilitate. Vrem să avem un trai civilizat şi nu putem din cauza unor needucaţi şi necivilizaţi. În locul gardului viu bogat şi verde, vedem o gratie ruginită", a reclamat o doamnă care locuieşte la blocul M6, de pe strada Tecuci, supărată că spaţiul verde a fost "schilodit" de către vecinul său, fără ca asociaţia de proprietari ori vreo autoritate să reacţioneze.

Joi, venim în Micro 39C

Cotidianul „Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 3 mai, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la fostul Billa din Micro 39C, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva. În cazul în care nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul „Vieţii libere”, ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 22496 ori Ultima modificare Marți, 01 Mai 2018 00:44

21 comentarii

 • postat de Nikolas Sâmbătă, 12 Mai 2018 08:48 100.117.1.*** Link la comentariu
  3
  6

  Vrem trotuare libere pt pietoni..vrem banda 1 a strazilor degajate de masinile parcate ilegal..vrem un trafic mai decent..vrem parcari noi.....vrem locuri noi de joaca pt copii...vrem un primar si un consiliu local competent...PT TOATE ACESTEA TREBUIESC DEMOLATE BATERIILE DE GARAJE!!!

  Raportează
 • postat de Zalmoxiss Joi, 10 Mai 2018 07:56 5.13.158.*** Link la comentariu
  0
  1

  Strada Serei din Traian pana in Posta veche ambele trotuare sunt adevarate capcane de rupt picioare, entorse, luxatii si asa mai departe. Gropi pe care iti este imposibil sa le ocolesti, practic esti obligat sa intri cu bocancii in ele, aproximativ toti locatarii de pe aceasta strada au vizitat spitalul cu diferite probleme cauzate de aceste gropi. La Nord la Est la Sud si West sunt asfaltate bine mersi ca deh acolo stau sau stateau cei cu pile la primarie( chestie mai veche). Reclamatii sau facut dar nimeni nu vede nimic, nimeni nu aude si nimeni nu ne ajuta dar mai grav de asta este ca populatia de pe aceasta strada este atat de imbatranita incat un trotuar asfaltat sau ma rog betonat ar fi fost un adevarat ajutor. Cum speranta moare ultima( de cel putin 20 de ani tot speram) poate o sa treaca si ea pe strada noastra.

  Raportează
 • postat de Terente...de Galati Miercuri, 02 Mai 2018 23:09 89.137.231.*** Link la comentariu
  3
  6

  Stimata d-na ziarista , in primul rand despre ce galateni este vorba?
  Apoi dupa ce-i clasezi pe cei neaosi deoparte, intreaba alogenii; Veti avea surprize !

  Raportează
 • postat de Floricica Miercuri, 02 Mai 2018 12:01 109.103.173.*** Link la comentariu
  22
  3

  Dar, de ce NU DARAMATI si BLOCURILE VECHI din anii60-70, acelea facute de COMUNISTI, ca-s VECHI si ele, si dau cartierului un „aer” vechi şi îmbătrânit... NU ? Si faceti VOI blocuri NOI, capitaliste...V-ati gasit voi-dupa 30 de ani sa ..aveti nemultumiri, frustrari, sa faceti din GL ..BICI sa faca ...Plici..

  Raportează
 • postat de Stef. Cristina Luni, 30 Aprilie 2018 23:21 5.13.232.*** Link la comentariu
  2
  15

  Oare nu vede nimeni de la Primarie chiosccurile amplasate pe spatiul verde in care marfa e uneori expirata de ani de zile ,
  care sta vara la 40 grade iar iarna la limita inghetului..In care incalzirea se face iarna cu hartie si alte resturi de iese un fum gros de nu poti respira cand treci prin apropiere. Si care chioscuri n-au toaleta si iarba din jur acea putina care mai e se usuca datorita urinei aruncate .....

  Raportează
 • postat de Vasile Luni, 30 Aprilie 2018 22:12 82.137.9.*** Link la comentariu
  0
  13

  Veniți și în complex Țiglina 1 în complex Francezi să vedeți dărîmături.Să arătați si fostul centru de tanstuzie și de donare de pe str.Saturn.

  Raportează
 • postat de Jos mizeria! Luni, 30 Aprilie 2018 19:47 5.13.158.*** Link la comentariu
  1
  14

  În fața la poliție pe Constructorilor un chioșc rupt,mizerabil si încă unul pe post de depozit cu hartii in geamuri pentru altul care a ocupat si o parte din trotuar cu niste frigidere puse în forma de L.De ce nu le evacuați?Curățată orasul de mizerii si după aia cheltuiti banii pe concerte.

  Raportează
 • postat de Sandu Daniel Luni, 30 Aprilie 2018 18:40 217.136.118.*** Link la comentariu
  3
  21

  Orasul este intr o stare deplorabila .Grav este si faptul ca nimeni din primarie nu se implica si atunci ma intreb pentru ce isi iau salariul la sfarsit de luna cei care ar trebui sa se ocupe de acest oras .

  Raportează
 • postat de Grosu Luni, 30 Aprilie 2018 13:52 109.166.132.*** Link la comentariu
  4
  17

  E un hcl care interzice sa faci mâncare pe domeniu public. Vrei sa gatesti afara la gratar electric dute la tara la pocreaca din deal si afuma vecinii.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 30 Aprilie 2018 11:11 5.13.176.*** Link la comentariu
  4
  23

  Cititi legea! Gratarele pe electric nu sunt interzise intre blocuri! Desi fac ceva similar dar cu fum mult mai putin. Mai deranjant este nesimtirea celor ce arunca de la etaje resturi menajere (tampoane, ambalaje, plicuri, pet-uri, doze de bere, resturi vegetale si animale ca hrana pentru pisici!??) apa reziduala! Toti au drepturi... dar când vine vorba de curatenie si bani investiti in aspect se ascund dupa perdea! In secunda doi si-au pierdut toate drepturile! UNUL nu a coborat in 30 de ani! La taiat pomi si pomisori au venit repede 2 familii nemernice!

  Raportează
 • postat de Georgescu Luni, 30 Aprilie 2018 10:08 82.137.8.*** Link la comentariu
  6
  21

  1. Eliminarea chioscurilor de pe str. Podul Inalt.
  2. Construirea unei parcari in spatele cimitirului Eternitatea ptr a elibera str. Nae Leonard si imprejurimile. ECOSAL se poate muta pe Calea Prutului ptr a nu mai deranja cu pornirea utilajelor cetatenii de la blocurile S din apropiere.
  3. Daramarea garajelor dintre blocurile G3-G4 din Mazepa 1.
  4. Daramarea garajelor vis-a-vis de liceul 10.
  5. Amenajarea spatiului verde din fata liceului 10 prin eliminarea salcamilor, refacerea trotuarului si a trecerii de pietoni in spatiul liber al trotuarului si nu in pom cum este in prezent.
  6. Refacerea trotuarelor in zona Tiglina 1 in fata blocurilor E.
  7. Daramarea garajelor din Tiglina 1 si 2.
  8. Amenajarea unui mic parculet pe str. Brailei in dreptul Atlasib.

  Raportează
 • postat de Adrian Luni, 30 Aprilie 2018 10:01 188.24.252.*** Link la comentariu
  4
  30

  Politia nu face nimic in privinta gratarelor. Sa mergeti in cartierul bomba din spatele spitalului judetean. Vara sfaraie gratarele si urla muzica ca la Neversea. Este si o sectie de politie acolo. Am vazut un politist cum manca cot la cot cu cativa burtosi ceafalai. Asa ca politia nu amendeaza pe nimeni. Poate pe prostul satului. Dar nici pe ala, daca papa si burtica lor un micut.

  Raportează
 • postat de Despre noi Luni, 30 Aprilie 2018 08:18 194.105.20.*** Link la comentariu
  3
  22

  Veniti si pe strada Garii, in spate la blocuL A10A, A 16, blocul unde se afla sediul SRI, sa vedeti ce 'peisaj".E zona considerata centrala...
  Vai si amar!
  Din pacate, sunt garaje;le unor directorasi si sefuleti bosi din Primarie Galati, Prefectura, Electrica, Combinat, si nu are cum sa atace Primaria!

  Raportează
 • postat de Nicolae Enache Luni, 30 Aprilie 2018 07:20 188.24.201.*** Link la comentariu
  3
  17

  Fostul poligon auto din spatele cimitirului Eternitatea a devenit groapă de gunoaie și focar de infecție. Nu vede nimeni, deşi la 100 de metri este o secţie a Ecosal.

  Raportează
 • postat de star20 Luni, 30 Aprilie 2018 07:16 82.78.255.*** Link la comentariu
  5
  21

  dar in spate la IREG cand demolati garajele ca nu mai este loc de parcare.

  Raportează
 • postat de Akbar Luni, 30 Aprilie 2018 07:02 81.12.148.*** Link la comentariu
  3
  20

  Cetatenii nu mai vor. Dar, onor, stimabila administratie publica locala, de ce a legalizat astfel de cotete ? De ce s-au eliberat pe banda rulanta mii de autorizatii de construire fara respectarea minimelor reguli de urbanism ? Nu aveam arhitecti ? Aveam, dar nu aveau loc de ghiolbanimea de partid care ravnea la functii de sefi de directii si care nu era in stare sa citeasca nici cartusul unei planse.
  In acea perioada planurile de urbanism ale orasului erau facultative.
  Sa ne aducem aminte de unele doamne de la Urbanism cu Piscicultura sau domni cu Metalurgia ?
  Angajati de la sediul de partid.

  Raportează
 • postat de Cotele ierbii galatene Luni, 30 Aprilie 2018 06:55 5.13.227.*** Link la comentariu
  2
  25

  In majoritatea parcurilor si spatiilro verzi din Galati iarba a depasit nivelul gleznei si se indreapta vertiginos spre nivelul genunchiului. Se anunta intensificari de capuse si descarcari de purici.
  Cosirea ierbii in Galati se afla la cea mai joasa cota, de cativa ani fiind in stationare

  Raportează
 • postat de Gelu Luni, 30 Aprilie 2018 06:24 194.105.20.*** Link la comentariu
  3
  22

  Chioscuri infecte, parasite, pline de rahati sunt in tot orasul..
  Trebuie facut ceva cu ele sa dispara odata.. Da' cine sa faca ?!?
  Nu vad nicio miscare in orasul asta, un lucrator.. ceva.. sa miste, sa lucreze, sa dezafecteze... Nimic....... Si un chiosc pe zi daca s-ar dezmembra tot ar fi ceva...

  Raportează
 • postat de Aderin Luni, 30 Aprilie 2018 02:06 90.95.50.*** Link la comentariu
  3
  9

  Încerc și că să știți , nu sunt contra dar cam toate articolele pe care le scrieți in viata-liberă arată situația concretă în care zăcem că să nu zic un alt cuvânt mai dur și urat. Realitatea pe care o trăim e văzută de toți și asemenea simțită dar modul de a reabilita cu cap că să zic așa, rezolva concret sau mai pe direct a face ceva bun de la cap la coadă lasă de dorit de muuuuult. Totuși există și ziar, și online, și vorba buna, și comentarii, și ochi sa vedem toate ... cine trebuie sa le facă pe toate acestea cred că e fff nepasator sau cel mai posibil scuzabil.

  Raportează
 • postat de Stelu Luni, 30 Aprilie 2018 00:48 5.13.185.*** Link la comentariu
  5
  49

  Poate treceti si prin Tiglina 2, in zona blocurilor B3-E6-C15-C14-C13-M1, doar sa faceti niste poze, sa vedeti ca traim ca-n Siria de vreo 2 ani! Garajistii nu mai au niciun scrupul, parcheaza pe spatiul verde, pe aleile pietonale, arunca gunoaiele pe unde apuca, fac gratare ca la Garboavele, ce mai, ca-n codru! Cand are de gand primaria sa demoleze garajele din zona, care sunt o permanenta sursa de poluare si infectie? Nu mai vorbesc de vegetatia spontana care este lasata in voia sortii. In alta ordine de idei, antreprenorul care executa lucrarile de "modernizare" nu are nicio problema cu mizeria pe care o lasa in urma, praf de o palma, santuri neprotejate, etc. De ce nu vin inspectori de la primarie, protectia mediului sau de la o alta instanta sa constate si sa-i amendeze?

  Raportează
 • postat de Asta este... Luni, 30 Aprilie 2018 00:13 89.137.225.*** Link la comentariu
  12
  81

  daca mai era Marius Stan primar , le rezolva si pe astea.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.