Gălăţenii NU mai vor CHIOȘCURI infecte şi baterii de GARAJE. La Maşniţă se cere restructurare urbană!
Foto: Marius Negri

Gălăţenii NU mai vor CHIOȘCURI infecte şi baterii de GARAJE. La Maşniţă se cere restructurare urbană!
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Chioşcuri inestetice lăsate în paragină de ani buni, prăfuite şi murdare, chiar în mijlocul trotuarelor, care nu doar urâţesc zona, dar obturează vizibilitatea pietonilor şi şoferilor, punându-i în real pericol, şi baterii impresionante de garaje din tablă sau din beton, multe transformate în cămară, care dau cartierului un „aer” vechi şi îmbătrânit.

De această imagine dezolantă au parte, de ani întregi, gălăţenii care locuiesc la „Maşniţă”, pentru care autorităţile nu au făcut, nici până la această dată, un proiect de restructurare urbană, deşi oamenii au cerut asta în repetate rânduri şi îşi doresc foarte mult ca zona în care locuiesc să fie modernizată. Cel mai probabil, este unul dintre puţinele cartiere în care majoritatea oamenilor chiar pledează pentru desfiinţarea chioşcurilor şi gheretelor hidoase de pe trotuare şi punerea la pământ a garajelor inestetice, în locul cărora să fie create locuri de parcare şi zone verzi, cum îi stă bine de altfel unui oraş civilizat şi modern. „Eu de ce trebuie să văd chioşcurile acestea dezafectate de ani de zile? De ce în alte părţi s-au eliminat toate mizeriile astea, iar aici sunt toate ca la bazar? De aceea nu ne civilizăm şi nu ajungem ca alţii. Nu se întâmplă nimic. Este o mizerie, fiecare face ce vrea pe domeniul public, îşi face de cap cum vrea. Nu se poate aşa ceva! (...) Nu vă mai spun că troncăne toată ziua prin unele garaje, nu ştiu ce fac acolo, iar mizeriile din garaj unii le toarnă în canalizare. Suntem de râsul lumii, nişte înapoiaţi... Nici nu mai am cuvinte”, ne-a spus, revoltată, una dintre doamnele care a venit la întâlnirea cu echipa „Vieţii libere”.

De altfel, în asentimentul său au fost şi alte persoane cu care am stat de vorbă, joi, la vizita noastră în cartier. „Ne doare că nu fac lucruri şi în cartierul nostru. Am cerut, insistent, să facă şi pentru zona noastră un proiect de restructurare urbană. Noi am zis, noi am auzit. Linişte şi pace. Nu există doar cei din „Mazepe” sau „Ţigline” în oraşul ăsta. Taxe şi impozite plătim şi noi”, ne-a spus un gălăţean.

Îţi rupi picioarele când cobori din tramvai!

Atunci când coboară din tramvai pe bulevardul 1 Decembrie, la „Maşniţă”, gălăţenii trebuie să fie cu mare băgare de seamă, căci „peronul” de aşteptare s-a transformat în capcană pentru călători. „Refugiul staţiei de tramvai – factor primordial pentru rupt glezne şi picioare”, ne-a spus o cititoare. Iar la faţa locului am constatat că niciuna dintre persoanele care au reclamat gradul avansat de degradare a refugiului nu a exagerat. În locul asfaltului, am găsit numai pietre şi pietricele, gropi, dâmburi şi valuri de asfalt măcinat. Oamenii le cer autorităţilor nu doar să asfalteze peroanele, ci şi să reabiliteze ori să înlocuiască gardul metalic care separă sensurile de mers, întrucât este ruginit şi foarte vechi.

Grătare între blocuri

Deşi Legea picnicului ne interzice, încă din 2012, să facem grătar printre blocuri, iar amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei pentru cei care încalcă legea, unii dintre gălăţeni se lasă mai greu civilizaţi. Dovadă că în cartiere încă mai sunt „ascunse” grătare, în apropierea blocurile, pe care, cel mai probabil, în zile de sărbătoare sau în weekend, sfârâie mititeii, cârnaţii sau friptura. Garda de Mediu sau poliţiştii vă pot amenda oricând!

De doi ani cer asfaltarea unei alei!

De mai bine de doi ani, gălăţenii care locuiesc la blocul S4, de la Maşniţă, aşteaptă reabilitarea unei alei. Oamenii au făcut demersuri către autorităţi în acest sens, însă fără rezultat, nevoile lor fiind ignorate de către municipalitate. „Solicităm asfaltarea aleii de la blocul S4 (scările 6 şi 7), în spatele marketului de cartier!”, ne-au spus, revoltaţi, oamenii care locuiesc în blocul amintit.

Nici să întreţinem ce avem nu suntem în stare

La Maşniţă, ar fi putut fi amenajat unul dintre cele mai frumoase locuri de joacă ale Galaţiului, dacă autorităţile nu ar fi lăsat în paragină un parc, în spatele unei baterii de garaje.

Dacă în multe cartiere municipalitatea trebuie să demoleze garaje sau tot felul de gherete pentru a putea construi locuri de joacă pentru copii, întrucât spaţii libere între blocuri cu greu se pot găsi, la Maşniţă, lângă Şcoala nr. 41, municipalitatea are un teren generos, cu verdeaţă, pe care însă l-a lăsat de izbelişte de ani buni. Asta în condiţiile în care copiii din zonă nu au unde să se joace, iar părinţii trebuie să meargă, zilnic, în alte cartiere pentru a-i distra pe cei mici. Dovadă că autorităţile gălăţene nu au învăţat nici măcar acum să întreţină, să amenajeze şi să valorifice puţinele locuri libere ale oraşului.

O mână de fiare ruginite

Pe terenul, lăsat acum de izbelişte, dintre Şcoala nr. 41 şi bateria hidoasă de garaje, a funcţionat cândva un parc sau, cel puţin, un loc de joacă pentru copii. Dovadă stă o mână de fiare vechi şi ruginite – structura a două leagăne şi a unui balansoar, cel mai probabil. Am întrebat un gălăţean care locuieşte la doi paşi de aşa-zisul parc dacă nu sunt copii în zonă, însă bărbatul, tătic fiind, ne-a răspuns că sunt foarte mulţi copii în cartier care au nevoie de un loc de joacă. Şi atunci? Ce a determinat autorităţile să lase în paragină un spaţiu atât de generos, în loc să-l amenajeze, cu atât mai mult cu cât există şi cerere? Nu a ştiut nimeni să ne răspundă, însă dorinţa oamenilor de a avea un parc frumos între locuri nu s-a stins, în ciuda faptului că aşteaptă de câţiva ani ca municipalitatea să-l reabiliteze pe cel deja existent.

„Rugămintea noastră este să se amenajeze un loc de joacă pentru copii”, ne-a spus un bunic arătând cu degetul către terenul cu iarbă lăsat de izbelişte. „Aici, cât este tunsă iarba, este cât de cât ok, dar să veniţi în iulie să vedeţi cât de mari sunt bălăriile şi cum colcăie şopârlele şi şerpii. Nu ştiu ce interese sunt, pentru că în alte părţi s-au mai făcut locuri de joacă, s-au mai amenajat parcuri, aici nu se face nimic cu locul ăsta. Eu am făcut sesizare la Primărie, în urmă cu doi ani. Mi s-a răspuns că se va face loc de joacă peste stradă, în celălalt cartier. Cei de la Gospodărire Urbană şi-au mai făcut treaba anul trecut, dar în urmă cu doi-trei ani nu puteai să mergi acolo. Este un spaţiu pe care alţii, cu siguranţă, l-ar fi fructificat, l-ar fi valorificat”, ne-a spus un bărbat, părinte fiind la rândul său.

De altfel, lipsa unui loc de joacă la Maşniţă ne-a fost semnalată şi de către alţi gălăţeni, bunici şi părinţi, pe care i-am întâlnit în raidul nostru prin cartier.

Poliţia să amendeze stăpânii de animale

Prea puţini gălăţeni strâng mizeria lăsată de animalele de companie pe domeniul public, aşa cum cere legea, motiv pentru care, nemulţumiţi, unii dintre cei care locuiesc în cartier cer Poliţiei Locale să vină în control şi să aplice sancţiuni. „Solicităm prezenţa Poliţiei Locale pentru sancţionarea stăpânilor de animale de companie, care se prefac că nu văd ce lasă în urmă animalele nevinovate. Am văzut o singură persoană, un băiat tânăr, care într-adevăr a venit cu punguţa după el, aşa cum este normal şi civilizat”, ne-a spus o gălăţeancă.

Coşurile de gunoi lipsesc de pe strada Tecuci

Una dintre problemele semnalate de oameni este lipsa coşurilor de gunoi, pe strada Tecuci (către Fileşti), începând de la intersecţia cu bulevardul 1 Decembrie. Cei care locuiesc în zonă le cer autorităţilor să monteze coşuri de gunoi de o parte şi de alta a străzii. „Au reabilitat strada Tecuci, dar nu este un coş de gunoi. În unele locuri este exces de zel, iar aici nimic, noi nu suntem oameni?!”, a reclamat o gălăţeancă. De altfel, în lipsa coşurilor de gunoi, mulţi dintre trecători  aruncă ambalajele la voia întâmplării.

Lipsa de educaţie, o problemă fără rezolvare?

"Un vecin de-al meu, care locuieşte la parter, a distrus gardul viu, pentru a avea vizibilitate. Vrem să avem un trai civilizat şi nu putem din cauza unor needucaţi şi necivilizaţi. În locul gardului viu bogat şi verde, vedem o gratie ruginită", a reclamat o doamnă care locuieşte la blocul M6, de pe strada Tecuci, supărată că spaţiul verde a fost "schilodit" de către vecinul său, fără ca asociaţia de proprietari ori vreo autoritate să reacţioneze.

Joi, venim în Micro 39C

Cotidianul „Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 3 mai, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la fostul Billa din Micro 39C, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva. În cazul în care nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul „Vieţii libere”, ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 24526 ori Ultima modificare Marți, 01 Mai 2018 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.