Peisaj dezolant în Ţiglina I. GUNOAIE şi RESTURI DE GARAJE, în aşteptarea sistematizării urbane | FOTO
Foto: Anca Melinte

Peisaj dezolant în Ţiglina I. GUNOAIE şi RESTURI DE GARAJE, în aşteptarea sistematizării urbane | FOTO
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

„Au demolat numai ca să se răzbune pe noi! Dovadă că au lăsat aşa şi nu s-au apucat de nimic!”, comentau indignate două gălăţence pe care le-am surprins, duminică, trecând pe lângă resturile garajelor demolate în vecinătatea Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu”. Fără exagerare, peisajul este absolut dezolant, gunoaiele acoperă resturile de construcţii şi beciurile garajelor, şi toată lumea se întreabă când vor începe lucrările de sistematizare urbană a zonei.

La finele anului trecut, Primăria municipiului Galaţi a anunţat finalizarea licitaţiei pentru "Sistematizare zona CNMK” - proiectare şi execuţie. A fost declarată câştigătoare asocierea Citadina ’98 SA - Lemacons SRL - SPC Elite Consulting SRL, cu o ofertă de 4.337.950 de lei fără TVA. Termenul de realizare a sistematizării urbane este de 12 luni, din care 40 de zile sunt pentru proiectare, termene care curg din momentul în care se dă ordinul de începere a lucrărilor. Deocamdată acest ordin nu s-a dat, pentru că încă se aşteaptă ultimul aviz necesar demarării lucrărilor, care se vor desfăşura în trei etape. În zona Poştei, acolo de unde va începe prima etapă a investiţiei, se face amenajarea de şantier. O suprafaţă de teren a fost îngrădită, iar în interior au fost aduse utilaje, dar şi o toaletă ecologică.

Ce garaje s-au demolat

Conform Biroului de presă al Primăriei, până acum au fost demolate 79 de garaje, iar pentru alte patru s-au emis dispoziţiile de demolare. Construcţiile, 44 în zona Palatului de Justiţie, 26 lângă gardul CNMK, şi alte câteva printre blocuri au fost demolate de către deţinători, aşa cum s-au priceput. Deşi obligaţia gălăţenilor ar fi fost să aducă terenul la stadiul la care era înainte de construcţia garajului, în urma lor a rămas dezastru. Unele garaje nu sunt desfiinţate în totalitate, ci se mai ţin în picioare pe trei pereţi şi-un acoperiş. Resturi de construcţie, planşee de beton, cărămizi, moloz, gunoaie şi vechituri azvârlite la întâmplare sau vârâte în beciurile fostelor garaje. Dezgustător! Şi multe pisici, unele cu pui, şi-au găsit sălaş printre ruinele garajelor. Conform Primăriei, pentru ultimele garaje rămase în picioare s-au trimis deja notificări şi s-au emis inclusiv dispoziţii de desfiinţare pe cale administrativă. Adică, dacă e cazul, le demolează municipalitatea şi li se trimite factura proprietarilor.

Va fi nevoie de Plan Urbanistic Zonal

În afară de avize pentru începerea lucrărilor, Primăria are nevoie şi de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Conform Legii privind amenajarea teritoriului, elaborarea PUZ-ului este obligatorie în cazul zonelor supuse restructurării sau regenerării urbane şi al infrastructurii de transport. Pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal - Ţiglina 1 - Sistematizare Zona Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu”, pentru o suprafaţă de teren studiată şi reglementată de 8,60 hectare, Primăria a cumpărat direct, din catalogul electronic, serviciile firmei brăilene Arhipolis SRL, cu preţul de 115.000 de lei fără TVA. Odată realizat, PUZ-ul va fi supus dezbaterii publice, iar forma finală va fi aprobată de Consiliul Local.

Ce se va realiza

Potrivit Primăriei, prin contractul de lucrări se va realiza o cale de acces auto şi pietonal pentru decongestionarea traficului între străzile Prelungirea Coşbuc şi Regiment 11 Siret. Vor fi amenajate 365 de locuri de parcare, vor fi refăcute trotuarele şi aleile de acces, se vor crea spaţii de joacă şi de relaxare şi reamenajate spaţiile verzi. De asemenea, va fi refăcută reţeaua de canalizare şi sistemul de preluare a apelor pluviale, va fi modernizat iluminatul public stradal şi se vor face canalizaţii subterane pentru cabluri.

Demersuri începute din 2016

Acesta a fost primul proiect de restructurare urbană iniţiat, în decembrie 2016, de actuala administraţie. Documentaţia de avizare a intervenţiei a fost realizată de firma Atu Consulting SRL, contra sumei de 85.000 de lei fără TVA. În martie 2017, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, necesare pentru că în zona CNMK locurile de parcare sunt insuficiente, reţeaua de canalizare este veche, iar căminele sunt deteriorate şi nu asigură preluarea apelor pluviale.

Foto Anca Melinte și Iulia Kelt

Citit 8998 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2018 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.