Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
12 comentarii

„Au demolat numai ca să se răzbune pe noi! Dovadă că au lăsat aşa şi nu s-au apucat de nimic!”, comentau indignate două gălăţence pe care le-am surprins, duminică, trecând pe lângă resturile garajelor demolate în vecinătatea Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu”. Fără exagerare, peisajul este absolut dezolant, gunoaiele acoperă resturile de construcţii şi beciurile garajelor, şi toată lumea se întreabă când vor începe lucrările de sistematizare urbană a zonei.

La finele anului trecut, Primăria municipiului Galaţi a anunţat finalizarea licitaţiei pentru "Sistematizare zona CNMK” - proiectare şi execuţie. A fost declarată câştigătoare asocierea Citadina ’98 SA - Lemacons SRL - SPC Elite Consulting SRL, cu o ofertă de 4.337.950 de lei fără TVA. Termenul de realizare a sistematizării urbane este de 12 luni, din care 40 de zile sunt pentru proiectare, termene care curg din momentul în care se dă ordinul de începere a lucrărilor. Deocamdată acest ordin nu s-a dat, pentru că încă se aşteaptă ultimul aviz necesar demarării lucrărilor, care se vor desfăşura în trei etape. În zona Poştei, acolo de unde va începe prima etapă a investiţiei, se face amenajarea de şantier. O suprafaţă de teren a fost îngrădită, iar în interior au fost aduse utilaje, dar şi o toaletă ecologică.

Ce garaje s-au demolat

Conform Biroului de presă al Primăriei, până acum au fost demolate 79 de garaje, iar pentru alte patru s-au emis dispoziţiile de demolare. Construcţiile, 44 în zona Palatului de Justiţie, 26 lângă gardul CNMK, şi alte câteva printre blocuri au fost demolate de către deţinători, aşa cum s-au priceput. Deşi obligaţia gălăţenilor ar fi fost să aducă terenul la stadiul la care era înainte de construcţia garajului, în urma lor a rămas dezastru. Unele garaje nu sunt desfiinţate în totalitate, ci se mai ţin în picioare pe trei pereţi şi-un acoperiş. Resturi de construcţie, planşee de beton, cărămizi, moloz, gunoaie şi vechituri azvârlite la întâmplare sau vârâte în beciurile fostelor garaje. Dezgustător! Şi multe pisici, unele cu pui, şi-au găsit sălaş printre ruinele garajelor. Conform Primăriei, pentru ultimele garaje rămase în picioare s-au trimis deja notificări şi s-au emis inclusiv dispoziţii de desfiinţare pe cale administrativă. Adică, dacă e cazul, le demolează municipalitatea şi li se trimite factura proprietarilor.

Va fi nevoie de Plan Urbanistic Zonal

În afară de avize pentru începerea lucrărilor, Primăria are nevoie şi de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Conform Legii privind amenajarea teritoriului, elaborarea PUZ-ului este obligatorie în cazul zonelor supuse restructurării sau regenerării urbane şi al infrastructurii de transport. Pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal - Ţiglina 1 - Sistematizare Zona Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu”, pentru o suprafaţă de teren studiată şi reglementată de 8,60 hectare, Primăria a cumpărat direct, din catalogul electronic, serviciile firmei brăilene Arhipolis SRL, cu preţul de 115.000 de lei fără TVA. Odată realizat, PUZ-ul va fi supus dezbaterii publice, iar forma finală va fi aprobată de Consiliul Local.

Ce se va realiza

Potrivit Primăriei, prin contractul de lucrări se va realiza o cale de acces auto şi pietonal pentru decongestionarea traficului între străzile Prelungirea Coşbuc şi Regiment 11 Siret. Vor fi amenajate 365 de locuri de parcare, vor fi refăcute trotuarele şi aleile de acces, se vor crea spaţii de joacă şi de relaxare şi reamenajate spaţiile verzi. De asemenea, va fi refăcută reţeaua de canalizare şi sistemul de preluare a apelor pluviale, va fi modernizat iluminatul public stradal şi se vor face canalizaţii subterane pentru cabluri.

Demersuri începute din 2016

Acesta a fost primul proiect de restructurare urbană iniţiat, în decembrie 2016, de actuala administraţie. Documentaţia de avizare a intervenţiei a fost realizată de firma Atu Consulting SRL, contra sumei de 85.000 de lei fără TVA. În martie 2017, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, necesare pentru că în zona CNMK locurile de parcare sunt insuficiente, reţeaua de canalizare este veche, iar căminele sunt deteriorate şi nu asigură preluarea apelor pluviale.

Foto Anca Melinte și Iulia Kelt

Citit 7610 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2018 00:10

12 comentarii

 • postat de gheorghe bradea Miercuri, 27 Iunie 2018 09:10 82.76.8.*** Link la comentariu
  2
  17

  Peisaj dezolant e tot orasul.. Sunt pline de gunoaie , gropi si caini fara stapan toate strazile, parcurile si cimitirele orasului in timp ce birourile gem de personal ce plimba cateva hartii de la unul la altul !

  Raportează
 • postat de ROMÂNIA, trezește-te! Marți, 26 Iunie 2018 20:18 86.122.130.*** Link la comentariu
  1
  12

  S-a ajuns așa din cauza indolenței oamenilor, așa cum spunea mai jos și Adrian, dar și din cauza Autorităților locale (care nu-și fac treaba cum trebuie, de ex. Poliția Locală și serviciul Ecosal) și a Clasei politice de la Guvernare (care nu știe să dea legi corecte pentru a încuraja munca și simțul civic).
  În plus, odată cu majorarea salariilor din sectorul bugetar, nu a crescut responsabilitatea din acest domeniu și asta pentru că creșterea salariilor nu a fost dublată și de niște indicatori de performanță pentru angajați.
  Prin urmare leafa merge, timpul trece, iar pe acești bugetari nu are cine să-i controleze decât tot alți bugetari!
  De aceea SOCIETATEA CIVILĂ trebuie să pună piciorul în prag!

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 26 Iunie 2018 15:20 5.13.240.*** Link la comentariu
  2
  21

  Adriene tata nu confunda spiritul civic cu prostia.
  Spirit civic e sa tai un gard viu, sa dau cu var un copac, sa adun niste frunze uscate si sa le duc la gunoi, sa dau zapada pe aleile dintre blocuri, sa ajuti o batranica sa treaca strada, etc.
  Asta e spirit civic.

  Zeci de ani acele garaje au fost folosite de oameni (pentru masini, muraturi, gratare si orice alte activitati). Cand s-a dat ordin de demolare cetateanul civilizat trebuia sa spuna multumesc ca mi-ati permis sa folosesc enspe ani domeniul public cu o constructie provizorie, il demola, elibera terenul de moloz, il nivela si ura spor la treaba municipalitatii.
  Babuinul, e suparat ca orasul vrea sa se civilizeze si el e obligat sa-si darame cotetul si ori il demoleaza cu scandal, ori lasa molozul acolo, ori nu-l darama de loc, ori lasa groapa in loc.
  Deci dupa ce babuinul nu si-a facut treaba sa vin eu cu simt civic si sa-i duc pe banii mei molozul la depozitul de moloz (ca la tomberon te iau localii pe sus)??? Asta in timp ce babuinul sta la geam rade si imi scuipa seminte in cap? Scuza-ma dar ar trebui sa fiu cel putin redus mintal sa fac asa ceva.
  Intr-o tara civilizata, dupa expirarea termenului de demolare, venea un reprezentant al primariei si verifica in teren situatia. E ok de bine, nu e ok chitantierul, amenda, executare silita ura si n-am cuvinte.
  A fost vreun politist local pe acolo sa vada daca totul e ok? Ca au astfel de atributii. N-a fost!

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 26 Iunie 2018 13:35 5.2.205.*** Link la comentariu
  3
  22

  Dragi cetateni certati cu bunul simt. Voi ati auzit de initiativa civica? Hai ca cei mai multi din zona au trait pe vremea lui Ceausescu si stiu ce inseamna, iar altii mai tineri au pretentii ca nu e ca afara. Sa va vand un pont dragi cetateni puturosi. La nivelul unor state civilizate, si mai nou a unor orase civilizate din Romania, exista un curent, nu ala de la aer conditionat sau geamuri deschise, ce se intituleaza "spirit civic". Adicalea???Iesi mataluta cu cativa saci de gunoi si cu carca de vecini si faci curat si ordine. Amenajezi. Puneti mana de la mana, adica bani, si scoateti tot molozul ala de acolo legal. Restul puturosilor cu manusi si saci menajeri aduna gunoaie. Nu mai asteptati sa va faca primaria curat. Primaria nu e in stare sa faca curat pe bulevardele principale, vezi mizeria si boschetareala ce a napadit orasul. M-am saturat de oameni puturosi. Iarna nu iese unul sa dea la zapada. Curat ca boul cate 6-7 locuri de parcare. Nu pun bidoane si navete de bere pe locul curatat deoarece nu sunt babuin. Sun om. Asa ca, dragi cetateni, nu mai stati cu mana intinsa si asteptati ca putorile sa va dea PSDul. FACETI VOI. Osul la treaba. Cand nu o sa mai asteptam sa ne faca altii, atunci se va schimba Romania.

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 26 Iunie 2018 13:08 5.13.240.*** Link la comentariu
  4
  24

  Foarte bine ca au daramat garajele. Daca treceai cu masina pe langa ele trebuia sa incetinesti ca altfel te injurau sau aruncau cu obiecte in tine ca cica "faci praf" sau "ii stropesti". Parca lumea trecea de placere pe acolo, ca aleile dintre garaje parca era Berlinul dupa razboi.
  Foarte bine ca i-a pus sa darame. Ce trebuia sa stea constructorii dupa ei sa darame? Cand incepe lucrarea terenul trebuia sa fie liber. Unii nici acum nu si-au daramat cotetele.

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 26 Iunie 2018 12:08 93.122.250.*** Link la comentariu
  5
  21

  Primarul asta este cel mai slab primar pe care l a avut Galatiul pana acum.

  Si cei de dinainte au fost slabi, dar asta ii intrece pe toti.

  Dar pana la urma de ce sa ti dai interesul, cand stii ca oricum tu o sa castigi urmatoarele alegeri. Chiar daca nu fac nimic, tot cei trei trandafiri castiga...

  Raportează
 • postat de Tirpitz Marți, 26 Iunie 2018 09:45 79.115.213.*** Link la comentariu
  2
  26

  Un oras in care iti este sila sa mai locuiesti, gunoaie peste tot, tomberoane imputite, trotoare cu gropi. Dezolant, nimeni nu vine in control, nimeni nu schimba tomberoanele mizerabile de care ti-e sila sa te apropii, lipsa de bun simt primeaza. Situatia asta nu e de azi ci dintotdeauna si nu face niciun cetatean vreo reclamatie, vreo sesizare, indolenta cat vezi cu ochii dar si multa prostie.

  Raportează
 • postat de Perju G Marți, 26 Iunie 2018 08:50 188.24.252.*** Link la comentariu
  3
  36

  Mai sunt garaje de dărâmat în zonă!..
  Elevii Scolii nr. 2... cât trebuie să mai îndure grătarele și manelele de sub nasul lor, la nici 10 metri de gardul școlii?...Iar mirosul gunoiului ajunge cu ușurință în clase.. mai ales în perioadele mai calde...

  Raportează
 • postat de Alex Marți, 26 Iunie 2018 08:37 93.122.250.*** Link la comentariu
  4
  29

  Pai, sa-i pună pe astia cu garaje sa strângă si sa amenajeze locul

  Raportează
 • postat de Alexuz Marți, 26 Iunie 2018 08:23 5.2.205.*** Link la comentariu
  21
  12

  Gata cu plansetele, nu asta ati vrut? Sa se demoleze garajele? Asta ati primit.. Cand construim ceva in locul lor si cu ce bani vedem noi...se termina mandatul pana atunci oricum, daca mai prindem unul vedem noi iar daca nu asta este nu mai este problema noastra. Si asta este valabil in multe locuri in oras, apropo de parcarea aia fantezista de la Ancora ce se mai aude? Ca este liniste si pace.......si acolo.
  Santier ati vrut santier ati primit.

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 26 Iunie 2018 08:03 109.166.135.*** Link la comentariu
  5
  27

  In acest caz locuitorii nu ar trebui sa fie supărați pe autorități. In primul rând este un proiect in curs și trebuiau sa dărâme, iar mizeria și felul cum arată acum este din vina celor din zona (a celor care au avut garaje și nu au adus terenul la starea inițială și a celor care arunca gunoaie).

  Raportează
 • postat de Vlad Marți, 26 Iunie 2018 01:16 5.13.211.*** Link la comentariu
  2
  35

  Abuzul și nesimțirea este pe "Maracana",un teren legendar de fotbal,confiscat și distrus de proprietarii de garaje care au obținut autorizațiile pe capota mașinii...Știm de ce.Acest teren trebuie redat copiilor din cartier și nu ținut de garajisti cu cotețe de găini,budane,samd. Se aude domnule primar?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.