Cartierul în care prosperă farmaciile şi pompele funebre (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Cartierul în care prosperă farmaciile şi pompele funebre (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Farmacie, altă farmacie, bancă, din nou farmacie, altă farmacie, servicii funerare, o nouă farmacie, iar bancă, servicii funerare, altă bancă şi din nou farmacie, încă o farmacie, bancă, altă bancă, servicii funerare, servicii funerare, pompe funebre. În total şapte farmacii, cinci bănci şi tot atâtea firme de servicii funerare, aceasta este atmosfera deloc optimistă cu care te întâmpină cartierul Micro 18. O imagine descurajantă cu care rămâne în minte gălăţeanul care merge la Spitalul Judeţean, fie ca bolnav, fie în vizită la cineva drag. Şi, atenţie, pe lângă potopul de farmacii şi pompe funebre de vizavi de Spitalul Judeţean mai există, în imediata vecinătate a instituţiei, o farmacie şi o firmă de pompe funebre.

Cartierul cu toate blocurile la strada Brăilei, aşa s-ar putea numi Micro 18, o zonă intens circulată a Galaţiului. În staţia de la Farmacia "Hygeia" coboară nu doar locuitorii zonei, ci şi cei care au nevoie să ajungă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei". Iar peisajul doldora de farmacii, sicriele expuse în vitrinele ce promit câte un "colţ de Rai" şi bănci care-şi fac reclamă la credite spun multe nu doar despre această zonă şi despre Galaţi, ci despre ţara în care trăim.

Staţie cu coborârea în groapă

Nu e deloc o glumă, ci un test fizic pentru cei care coboară din mijloacele de transport în staţia de vizavi de Spitalul Judeţean. Autobuzele şi troleibuzele nu intră în alveola special amenajată a staţiei, ci rămân pe banda de circulaţie. De cele mai multe ori, una dintre uşi se deschide fix în dreptul celei mai mari şi mai adânci dintre gropile din staţie. O surpare în plină evoluţie, după cum se observă din asfaltul care continuă să se macine. Prin groapă trebuie să treacă şi cei care vor să urce în mijlocul de transport! O "bucurie", mai ales dacă a plouat şi s-a umplut cu apă.
Surpările din staţie nu sunt singura provocare pentru gălăţeanul neatent pe unde pune pasul, cu privirea aţintită în zare după vreun autobuz. Pista pentru biciclete trece exact prin faţa staţiei, iar de cele mai multe ori cetăţenii staţionează fix pe ea, spre nemulţumirea bicicliştilor. În plus, pragul înalt, menit să separe pista de restul trotuarului constituie un obstacol serios de care se împiedică atât adulţii, cât şi copii. Căzăturile sunt la ordinea zilei…

Iată, însă, cum se văd lucrurile şi de pe două roţi!

Iulia Kelt: "Provocarea de a fi biciclist"

"Să fii biciclist în Galaţi este, cu adevărat, o provocare. Iar când spun asta mă refer nu numai la lipsa pistelor pentru biciclişti în majoritatea cartierelor gălăţene, ci şi la nivelul de educaţie al pietonilor, ce lasă de dorit, din păcate.
Spre exemplu, acolo unde chiar există, şi anume pe Ada Marinescu, respectivele piste pentru biciclişti sunt aproape inutilizabile, rareori putând să le foloseşti fără ca obstacolele vii să nu te facă să te opreşti din cinci în cinci metri. Mulţi dintre pietoni au impresia că acea pistă de biciclişti reprezintă un soi de drum marcat, un fel de covor roşu destinat domniilor lor, în condiţiile în care există suficient trotuar pentru toată lumea. Mai mult decât atât, în momentul în care le este atrasă atenţia, se simt ofensaţi, nedreptăţiţi, drept pentru care ripostează verbal şi de cele mai multe ori trivial. Aceeaşi problemă şi cu maşinile parcate direct pe pistă, bicicliştii fiind de multe ori la un pas de a face accidente, tocmai din această cauză.
Oamenii trebuie să înţeleagă că respectul pentru cel de lângă ei este obligatoriu într-o societate ce se vrea educată şi orientată spre progres. Poate cer prea mult... "

Lucrări executate în toamna lui 2016

Lucrările de reabilitare a trotuarului din această zonă şi de amenajare a pistei speciale pentru biciclete au fost executate în toamna anului 2016, de către firma Citadina ’98. Tot atunci s-a lucrat şi la locurile de parcare, aşa cum dovedesc imaginile postate încă pe pagina de Facebook a primarului Galaţiului. Din păcate, gropile nu au apărut doar pe carosabil, ci şi pe locurile de parcare!
Edilul urbei dădea asigurări la acea vreme: "Zona nu va rămâne aşa! Există planuri de amenajare cu mobilier urban şi vegetaţie, asta ca să le răspund şi celor care sunt de părere că spaţiul va rămâne golaş". Din păcate, la recenta noastră vizită am simţit din plin soarele arzător şi a trebuit să-i dăm dreptate colegului care, în urmă cu şase luni, scria despre Micro 18 că e "cartierul în care umbră fac doar blocurile": "Pe o distanţă de peste un kilometru, o stradă importantă din Galaţi nu are niciun copac şi nicio bancă pe care să te odihneşti. Bănci adevărate, de lemn sau din beton, pe care să poţi să-ţi tragi sufletul timp de o clipă-două. Pornind din dreptul Spitalului Judeţean spre ieşirea din oraş spre Tecuci, sunt sute şi sute de metri în care nu vezi niciun copac, nicio tufă, nimic. Doar beton şi iarăşi beton".

Dezastrul din spatele blocurilor

Aleile care duc în spatele blocurilor sunt pur şi simplu calamitate. Iar după blocurile înalte descoperi realitatea specifică tuturor cartierelor gălăţene: trotuare măcinate, borduri distruse, foste spaţii verzi bătătorite sau înnămolite, garaje de toate felurile şi maşini parcate peste tot. Iar pietonii se strecoară şi ei tot pe unde pot, pentru că trotuarele devin parcări! "Sunt prea multe maşini trase în faţa blocului, că abia poţi să ieşi ori să intri în imobil! Şi mulţi câini!", ne-a spus un gălăţean din zonă.

Blocuri reabilitate pe bani europeni

Acesta este un plus categoric al zonei. Chiar la intrarea dinspre Tecuci se află G10, unul dintre cele 11 blocuri anvelopate până acum pe bani europeni. E drept, finalizarea acestui proiect le-a dat mult de furcă autorităţilor. Proiectul nu s-a putut încheia în decembrie 2015, aşa cum ar fi trebuit, ci opt luni mai târziu, şi a fost nevoie de rezilierea contractului cu firma care câştigase iniţial lucrarea şi de organizarea unei noi licitaţii pentru finalizarea investiţiei. Dar confortul locatarilor şi imaginea zonei s-au îmbunătăţit.
Vestea bună este că alte două blocuri din Micro 18, G8 şi G1, vor beneficia de creşterea performanţelor energetice pe bani europeni. Sumele atrase de Primăria Galaţi sunt de 552.284 de lei, bani nerambursabili pentru G8, respectiv, 518.250 de lei, pentru G1.
La blocul G8, lucrările au început deja, fiind executate de societatea gălăţeană Tancrad, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 674.340 de lei fără TVA. Urmează să înceapă şi la G1, unde compania bucureşteană RomcoSystem SRL a câştigat contractul pentru blocul de pe strada Brăilei nr. 250, cu o ofertă de 630.381 de lei.
Printre categoriile de lucrări care vor fi executate la cele două blocuri se numără: îmbunătăţirea izolaţiei termice şi hidroizolare anvelopă clădire (pereţi exteriori, ferestre, tâmplărie, planşeu superior, planşeu peste subsol), înlocuirea circuitelor electrice în părţile comune - scări, subsol, reparaţii la faţade, dar şi înlocuirea lifturilor.

Loc de joacă... doar cu bani

Gălăţenii care locuiesc în cartierul Micro 18 nu au prea multe opţiuni când e vorba de joaca în aer liber sau plimbarea copiilor lor. Cel mai apropiat parc cu loc de joacă este în Micro 17, dar e mereu supraaglomerat. În aceste condiţii, cei mici învaţă să meargă pe pista pentru biciclete şi sunt mereu tentaţi de maşinuţele şi celelalte ansambluri şi dispozitive de joacă, toate cu bani, puse la dispoziţie de comercianţii din această zonă.

Joi, venim în Piaţa Ancora

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc.
Astfel, joi, 19 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Piaţa Ancora, Mazepa I, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

Ne puteţi contacta şi pe adresa de e-mail

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări.
Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 25066 ori Ultima modificare Marți, 17 Iulie 2018 00:06

8 comentarii

 • postat de Ma-ta man
  Luni, 16 Iulie 2018 22:57
  5.13.253.***
  Foarte bine.
  Sa fie plin de pompe funebre. Sa ia toti mongoloizii votanti PSD.
  4
  6
  Raportează
 • postat de Cami
  Luni, 16 Iulie 2018 12:01
  5.13.141.***
  Pacientul se interneaza in spital, nu se instalează bine ca se pomenește cu o lungă listă cu materiale sanitare si medicamente, fuge repede sa le cumpere, unde altundeva decat in apropierea spitalului, moare cineva, unde sa cauti o firmă decat in apropierea morgii spitalului, iar ca sa dai spaga la medic trebuie sa faci credit, unde altundeva decat vis a vis de spital, totul aproape, la îndemână !! MARKETING a la Romanica
  0
  29
  Raportează
 • postat de costel
  Luni, 16 Iulie 2018 11:43
  109.166.137.***
  Din 1990 si pana astazi Galatiul este condus de PSD si prietenii sai politici !! De 30 de ani galatenii voteaza aproape in exclusivitate PSD !! Din 1990 pana azi Combinatul siderurgic este cu capital strain,vasul Libertatea a fost vandut,vasul Stefan cel Mare a disparut,CET-ul este in faliment si galatenilor incepe sa le clantane dintii in gura de frig incepand cu luna octombrie,pana se hotaraste PSD-ul sa dea caldura,industrie locala nu mai este .In schimb avem la administtratie PSD !! Galatenii vor importa apa ca sa o toarne in Dunare daca mai voteaza mult PSD-ul ! Apropo de Dunare . Ca sa te duci din Galati in Delta Dunarii trebuie sa treci Dunarea cu bacul si sa calatoresti pana la Tulcea !! Dragi galateni,Galatiul nu este construit pe Dunare,este construiit pe Gange ???
  2
  36
  Raportează
 • postat de Ady
  Luni, 16 Iulie 2018 11:10
  5.13.250.***
  Bancile i-ti provoaca necazuri si daca nu te rezolva farmacia ,sigur pompele funebre.
  1
  17
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Luni, 16 Iulie 2018 08:08
  95.76.2.***
  1. garajele ar trebui sa dispara.....
  2. mergeti in micro 21 in spatele fostului oficiu postal,sau,mai exact,in spate la Lidl...exista un teren unde a fost odata statie GPL pentru celebrele autobuze pe gaz.....acum este dezafectata insa terenul este plin de mizerie,folosit de oamenii strazii drept adapost...gunoaie peste tot si noroi cand ploua. Cred ca s-ar putea amenaja o parcare foarte necesara pe acel teren si totul ar fi curat,cumva.
  1
  17
  Raportează
 • postat de Fanica
  Luni, 16 Iulie 2018 07:10
  188.24.226.***
  De ce politia locala nu ii amendeaza pe soferii de autobuze si troleibuze care nu intra in alveolele din statii si opresc pe banda de circulatie. Eu daca parchez in alveola imediat vine politia, soferul de autobuz e mai smecher?
  Sa intre in alveola ca la iesire oricum are prioritate. Poftim, aveti si dovada: poza cu autobuzul oprit in statie pe prima banda. A fost macar sanctionat disciplinar pe linie de serviciu? Nu, cu toate ca pe baza numarului de circulatie si a orei la care s-a facut poza poate fi indentificat si sanctionat!
  Vrem o tara ca afara? Afara se opreste in statie IN ALEOLA!.
  Situatia e identica si la statia de la Kauflandul de la ultimul leu, si la Neacsu, si pe Siderurgistilor!
  2
  17
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Luni, 16 Iulie 2018 04:38
  82.78.251.***
  Bine ca mai prospera ceva in orasul asta...zic ca-i bine ca mai plateste cineva taxe ca sa dea primarul de pomana ...astfel, zice si el ca are solutii pt problemele noastre...Doamne fereste!
  1
  13
  Raportează
 • postat de comunismul
  Luni, 16 Iulie 2018 00:57
  5.13.171.***
  pai daca doar astea merg in orasul asta de cacat! rahat! pisat! ce ati vrea! sa batem din palme! sa dansam rumba! haideti sa fim seriosi!
  6
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.