Siderurgiştilor, tot ca după bombardament

Siderurgiştilor, tot ca după bombardament

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
2 comentarii

Nimic nu s-a schimbat de la ultima noastră vizită în zona IREG de pe strada Siderurgiştilor. Strada arată tot ca după bombardament, staţia de tramvai este tot numai o bucată de asfalt, fără niciun paravan sau protecţie faţă de maşinile care trec în viteză pe lângă ea, iar staţia de autobuz, şi ea fără vreun acoperiş de vreme rea, este ocupată în majoritatea timpului de maşinile parcate pe trotuar.

Una dintre cele mai comerciale străzi din Galaţi, Siderurgiştilor are nevoie de o operaţie de înfrumuseţare urgentă, şi spunem asta pentru a nu ştiu câta oară. Strada are o mulţime de magazine, un vad foarte bun, preţurile sunt ok, dar peisajul urban lasă mult de dorit. Iar o „contribuţie” însemnată la aspectul neîngrijit al zonei o au gropile de pe carosabil şi de pe trotuare şi, în primul rând, linia de tramvai care nu doar că este, dar şi arată ca în secolul trecut. Plus oribilul gard albastru pe vremuri, acum plin de rugină şi care a devenit, din păcate, un brand vizual nedorit pentru întreaga stradă. „De ce nu scot gardul şi să pună în loc o trecere de pietoni? Oricum nu există nicio trecere de la IREG până la intersecţia cu strada Gheorghe Doja. Ar fi mai civilizat şi s-ar şi evita accidentele produse atunci când unii oameni, mai grăbiţi, preferă să sară gardul şi nu mai sunt atenţi la maşinile care trec”, ne-a spus unul dintre locuitorii zonei.

Maşinile, şi pe stradă, şi pe trotuar

Siderurgiştilor este strada din Galaţi la care s-ar preta poate cel mai bine bordurile duble pe care Primăria a început să le monteze în oraş. În staţia de autobuz de la IREG aproape că nu ai loc unde să aştepţi din cauza maşinilor parcate pe trotuar. Dar maşini sunt aproape pe tot trotuarul. Unele sunt ale patronilor de magazine care îşi aduc marfa cu ele, altele sunt scoase la vânzare şi stau cu preţul sau numărul de telefon al proprietarului lipit pe geam, ca într-un talcioc ad-hoc.

Când va fi modernizarea?

Vestea bună este că Primăria chiar are de gând să modernizeze strada Siderurgiştilor, la pachet cu strada 1 Decembrie 1918. Există un proiect care are în vedere reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea de locuri de parcare noi, reamenajarea trotuarelor, execuţia de piste pentru biciclete, dar şi modernizarea căii de rulare a tramvaielor, amenajarea peroanelor şi a adăposturilor pentru călători. De asemenea, se doreşte înlocuirea reţelelor cu durata de viaţă expirată, modernizarea sistemului de iluminat, canalizaţie subterană pentru introducerea în subteran a reţelelor aeriene (fibra optică, telefonie, tv), modernizarea spaţiilor verzi existente şi montare de mobilier stradal nou. Pe lângă semnalizare prin marcaje rutiere şi indicatoare rutiere, se are în vedere montarea de butoni reflectorizanţi în zonele cu risc mare de producere a accidentelor rutiere sau stâlpi de ghidaj pe porţiunile de traseu în care vizibilitatea este îngreunata pe timp de noapte.
Deci, vestea bună este că se vrea. Întrebarea este „Când?”.

Scuarul porumbeilor

Scuarul din imediata vecinătate a casieriei de la IREG, aşa cum este cunoscută încă zona respectivă de foarte mulţi dintre gălăţeni, a devenit un fel de stat în stat. Zeci de porumbei, uneori chiar şi peste o sută, vin, îşi găsesc firimiturile de mâncare aruncate de cei care-i îndrăgesc, beau apa lăsată nişte recipiente din plastic improvizate, special pentru ei ori, pur şi simplu, stau şi lenevesc la soare. Ca număr de păsări pe metrul pătrat, zona s-a transformat într-un fel de piaţă San Marco, păstrând bineînţeles proporţiile legate de ambient, infrastructură sau nivel de trai al celor care trec pe acolo. Porumbeii se simt ca la ei acasă, nici nu se mai feresc de trecătorii care păşesc pe lângă ei, îşi văd de treaba lor. Dacă ridici privirea, îi vezi pe alţii cum stau şi pe cablurile suspendate. Reversul medaliei este că trebuie să fii foarte atent pe unde calci, trotuarul fiind acoperit cu o mâzgă deloc plăcută la vedere. De asemenea, e bine să te uiţi şi în sus atunci când ajungi pe scuar, ca nu cumva să te lovească în cap, din senin, norocul...

Gunoaiele, nelipsite

Nici în zona IREG nu lipsesc gunoaiele aruncate la întâmplare de cei cărora nu le-a spus nimeni, în cei şapte ani de-acasă, că trebuie să le ducă la coşul de gunoi. Resturi menajere şi de tot felul zac şi pe Siderurgiştilor, dar şi pe strada Anghel Saligny, al cărei „look” îmbunătăţit şi modernizat ar trebui, poate, să te facă să fii puţin mai civilizat. „Cei de la Ecosal vin zilnic, ridică gunoiul, dar dacă oamenii sunt prost crescuţi şi aruncă fiecare unde îi tună?!...”, ne-a spus unul dintre gălăţenii cu care am stat de vorbă. „Şi să ştiţi că resturile nu sunt aruncate la întâmplare numai pe stradă. La fel se întâmplă şi în multe dintre scările de bloc. Dimineaţa vezi numai coji de seminţe, ambalaje de dulciuri, cutii şi sticle goale de băutură. Şi dacă-i întrebi pe vecini, nimeni n-a văzut nimic”, ni s-a plâns altcineva.

Joi, venim la Palatul Navigaţiei

Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititorii săi care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 8 noiembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la Palatul Navigaţiei, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă. Ne puteţi transmite problemele dvs şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4938 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Noiembrie 2018 10:34

2 comentarii

 • postat de Adrian Marți, 20 Noiembrie 2018 16:36 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  2

  In atentia dnului primar Pucheanu. Poate citeste. Cand va incepe santierul Siderurgistilor - 1 Decembrie, vorbiti cu constructorul sa curete camioanele de pamant cand parasesc santierul. Nu a zis nimeni sa iasa cu anvelopele ca noi, insa un lucru de bun simt sa existe o zona de trecere prin care sa se ia din namolul cumulat. Nu este normal ca acel namol sa fie carat prin tot orasul. Nici nu vreau sa imi aduc aminte ce a fost pe Anghel Saligny. E o rugaminte de bun simt, cred.

  Raportează
 • postat de Cristi Luni, 05 Noiembrie 2018 06:36 90.95.250.*** Link la comentariu
  1
  21

  Vestea ,,buna'' este ca nu exista protectia mediului, abia s-a inchis santierul pe str. Anghel Saligny , perioada in care praful din atmosfera era teribil de nu puteai tine ferestrele deschise si va incepe alt santier, in Galati nu s-au inventat perdele de praf, cauciucuri spalate la autocamioane la intrarea si iesirea de pe santier si nici masuratori ale nivelului de suspensii din aerul respirat.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.