Micro 19. De ce la Braşov se poate, şi la noi nu? (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Micro 19. De ce la Braşov se poate, şi la noi nu? (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
"Îmi pare rău că nu vrea să facă nimeni nimic-nimic! Uitaţi cu arată terminalul acesta! Fără o copertină, fără nimic! Şi e capătul de linie al mijloacelor de transport din Micro 19! Să fi făcut şi ei aşa frumos, civilizat cum e la Braşov, de exemplu! Mă întreb de ce unii pot şi fac, iar la noi nu se poate! Poate măcar într-un viitor…", ne-a spus, cu îndoială, dar şi speranţă, unul dintre cititorii ziarului nostru, care a venit, joi, 18 octombrie, la întâlnirea cu reporterii "Viaţa liberă".

Vacarm, aglomeraţie, manele, trotuare ciuruite, autobuze vechi, feţe triste, aceasta a fost atmosfera pestriţă cu care ne-a întâmpinat capătul de linie al Transurb din Micro 19, unde le-am dat întâlnire cititorilor ziarului nostru. Cât am stat să discutăm cu gălăţenii, am împărţit trotuarul cu o maşină de marfă şi un taxi, cocoţate acolo pentru a permite autobuzelor să intre în terminal pe străduţa îngustă.

Se poate şi mai rău, aflăm de la o gălăţeancă: "Aici e o aglomeraţie permanentă. Vin maşini de marfă, autobuze, dar şi autoturisme. Să vedeţi când se creează câte un ambuteiaj şi răsună claxoanele şi reproşurile. Ceea ce nu înţeleg este de ce şoferii nu opresc motoarele cât stau la capăt de linie - cinci, zece minute! În afară de zgomot, e o toxicitate permanentă, că simţi că nu mai poţi să respiri", ne-a spus una dintre locatarele din zonă.

Paradoxal, în vreme ce în staţiile din oraş s-au montat refugii, la capătul de linie se aşteaptă sub cerul liber: "E rău că nu sunt bănci, nu este un acoperiş, o copertină, lumea stă în ploaie. Mai sunt femei în etate care se aşază pe bordura de la casa de bilete, până vine autobuzul! E urât!", ne arată o gălăţeancă, în vreme ce un cetăţean ne povesteşte despre confortul terminalului de la Braşov. Mda.

Pericole

Ca să ajungă la casa de bilete a Transurb, gălăţenii trebuie să fie cu băgare de seamă, să nu se împiedice, pentru că trotuarul e accidentat. Lângă cişmeaua publică, nişte bidoane mari aşteptau să fie umplute de o tânără cu vizibile probleme de sănătate mentală. "Înainte mai treceau poliţiştii pe aici. S-au aciuat câţiva boschetari care mai bagă mâna în buzunarele oamenilor. Luna trecută, unul a urmărit o femeie care venise să ia pâine, iar când a intrat în tronson, a împins-o şi i-a smuls portofelul din mână. Avea şapte lei în el!", ne povesteşte o gălăţeancă.

Arhitectură de ghetou

Trecem de toaletele ecologice cu miros greu, traversăm piaţa din Micro 19 şi, printre tarabele cu legume şi fructe, ne sare în ochi minitalciocul improvizat pe "prispa" care separă aleea de trotuarul din faţa spaţiilor comerciale. Una dintre cititoarele noastre, pe nume Elena Tanăsă, este convinsă că dacă acesta s-ar desfiinţa, ar dispărea comerţul ambulant, talciocul, gălăgia, care vara începe la ora 4,30 dimineaţa, şi mizeria.

Străbatem cartierul şi ajungem în zona celebrelor G-uri din spatele Spitalului Judeţean, pentru a înţelege cu adevărat ce înseamnă "arhitectura de ghetou". Tot felul de construcţii "apendice" se sprijină unele pe altele sau pe nişte piloni special construiţi! Soluţii disperate ale oamenilor pentru a câştiga un pic de spaţiu în plus în cutiile de chibrituri în care locuiesc.

Şi, privindu-le, ne amintim de vorbele domnului profesor Gavrilă, cititor al ziarului nostru, care, cu jumătate de oră în urmă ne spusese: "Ce nu-mi place în cartier? Nu-mi place lipsa totală de educaţie! Fiecare face ce vrea cu apartamentul lui! Dărâmă pereţii şi nu interesează pe nimeni! În plan gospodăresc se face ceva, dar nu rezistă, tocmai din cauza lipsei de educaţie care începe de acasă!"…

Maidanez cu ochi albaştri

Din Micro 19 nu lipsesc câinii fără stăpân, aciuaţi pe la scările de bloc, hrăniţi de locatarii miloşi şi huliţi de cei convinşi că locul patrupedelor nu este pe stradă. Câinele pe care l-am surprins în zona blocurilor T era circumspect, dar blând şi prietenos. Ceea ce ne-a surprins la el nu a fost faptul că avea doi "cercei" de parcă ar fi fost sterilizat de două ori, ci ochii lui neobişnuit de albaştri, semn că în venele lui curge şi sângele unui câine de rasă, cel mai probabil un Husky.

Joi, venim la "General"

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 25 octombrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona "General" (Piaţa Energiei), pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 12424 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 11:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.