Bănci ruginite şi delăsare, în Parcul CFR
Foto: Iulia Kelt

Bănci ruginite şi delăsare, în Parcul CFR
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Parcul CFR te întâmpină cu o imagine dezolantă încă de la intrare. Pe lângă faptul că cei de la Gospodărire Urbană nu au găsit un loc mai bun pentru amplasarea celor două toalete ecologice decât în poarta principală a grădinii, un cablu atârnă neglijent obturând intrarea şi dând locului un aer neprietenos.

Două grămezi de saci de plastic arată totuşi că cineva s-a îngrijit să adune gunoiul aruncat în zonă, astfel că aleile sunt în general curate. Însă iarba care a  crescut printre dale, băncile ruginite şi îndoite, artezienele fără apă arată delăsare din partea autorităţilor, care de ani buni se laudă cu amenajarea Parcului CFR. Într-un timp, ni se promitea chiar instalarea unei tiroliene aici. Însă nu s-a găsit bunăvoinţă nici pentru amenajarea unui simplu spaţiu de joacă pentru copii, nici măcar pentru asfaltarea aleilor, astfel încât oamenii să se poată măcar plimba cu bicicletele.
În mijlocul grădinii tronează din vremuri nedesluşite o ditamai grămadă de fier ruginit, care strică şi mai rău aspectul locului. Cu toate acestea, pentru că este un loc retras şi liniştit, la ora trecerii noastre prin zonă, erau câţiva părinţi şi bunici însoţiţi de copii. "Nici măcar coşuri de gunoi nu sunt. Acum arată onorabil, că s-a strâns grosul. Dar cu ceva timp în urmă era dezastru. Fiica mea locuieşte în zonă şi, pentru că vrea să-şi înveţe băiatul să ia atitudine, l-a adus într-o zi cu saci menajeri, cu mănuşi şi au strâns pet-urile împrăştiate în parc. Au adunat doi-trei saci", ne spune doamna Gradea, spre admiraţia noastră.
Partea dinspre linia ferată nu are nici măcar gard. La acest capăt al parcului, începe un cartier de case, iar pentru cei de acolo nu s-a putut face nici măcar o trecere cum se cuvine. Aceştia traversează şanţul dintre parc şi calea ferată cu ajutorul unor scânduri, un pod de lemn care se poate rupe oricând. Ce să mai vorbim de faptul că şanţul respectiv e o adevărată cloacă: umplut cu apă urât mirositoare, plin de sticle şi resturi menajere, întrucât nici oamenii nu se învrednicesc să păstreze curăţenia în locurile prin care trec zilnic, dar nici autorităţile nu se omoară să facă mare lucru.
Puţini mai ştiu că în Parcul CFR se află un foişor realizat în 1913 de către inginerul Vasile Petrescu, pentru Parcul Municipal (Eminescu). Acesta a fost mutat abuziv în perioada comunistă, iar astăzi a rămas solitar şi se degradează continuu. Cu ceva ani în urmă, s-a făcut o petiţie prin care s-a cerut relocarea acestuia. Deşi din foişorul rustic, altădată punct de atracţie turistic, au rămas doar ruinele acum, Primăria a promis acum, odată cu amenajarea Parcului Eminescu, că s-a luat în calcul şi mutarea foişorului înapoi.

Citit 3064 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Martie 2019 01:12

2 comentarii

 • postat de Cetățean
  Luni, 11 Martie 2019 17:30
  5.13.159.***
  Niciodată nu a arătat mai jalnic ca acum acest Parc fost Carol,fost Pionierilor și apoi al CFR,acum cine știe al cui mai este pt. că al primăriei sigur nu este chiar dacă în mandatul lui Nicolae s-a refăcut gardul dar care nu a mai fost și finalizat,poarta urmează peste alți 30 de ani,singurul lucru mai atrăgător a rămas totuși foișorul care nu este expus vederii decât din tren iar acum se tot vehiculează că va fi relocat în Parcul Eminescu,apoi chiar va deveni o grotă acestă unică oază de verdeață din zonă,care să sperăm că măcar de-ar rămâne o oază sălbatică așa cum e ,pt. că dacă vă mai aduceți aminte ceva ani în urmă ,un pungaș ,fost parlamentar psd care-și spunea avocat vindea bucăți din el de parcă era domeniul lui tatsu,bănuiesc că știți ce traseu a luat dosarul pungașului în fapt.Pentru cei care nu cunosc zona vă reliefez faptul că, parcul cu pricina a avut o suprafață mult mai mare ce era cuprinsă între str.Domnească și Traian iar oficialii l-au ciunțit și au construit în incinta lui o instituție ș.a. OCPI care se impunea a fi locată mai în centrul orașului așa cum fusese ,nu la periferia orașului,asta pt. că nici un localnic nu s-a zbătut pt. oaza de verdeață de la marginea orașului.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Luni, 11 Martie 2019 09:50
  5.2.205.***
  Felicitari pentru pozele graitoare care reflecta perfect realitatea de la periferie ca aici administratia locala nu ajunge.
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.