Bănci ruginite şi delăsare, în Parcul CFR
Foto: Iulia Kelt

Bănci ruginite şi delăsare, în Parcul CFR
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Parcul CFR te întâmpină cu o imagine dezolantă încă de la intrare. Pe lângă faptul că cei de la Gospodărire Urbană nu au găsit un loc mai bun pentru amplasarea celor două toalete ecologice decât în poarta principală a grădinii, un cablu atârnă neglijent obturând intrarea şi dând locului un aer neprietenos.

Două grămezi de saci de plastic arată totuşi că cineva s-a îngrijit să adune gunoiul aruncat în zonă, astfel că aleile sunt în general curate. Însă iarba care a  crescut printre dale, băncile ruginite şi îndoite, artezienele fără apă arată delăsare din partea autorităţilor, care de ani buni se laudă cu amenajarea Parcului CFR. Într-un timp, ni se promitea chiar instalarea unei tiroliene aici. Însă nu s-a găsit bunăvoinţă nici pentru amenajarea unui simplu spaţiu de joacă pentru copii, nici măcar pentru asfaltarea aleilor, astfel încât oamenii să se poată măcar plimba cu bicicletele.

În mijlocul grădinii tronează din vremuri nedesluşite o ditamai grămadă de fier ruginit, care strică şi mai rău aspectul locului. Cu toate acestea, pentru că este un loc retras şi liniştit, la ora trecerii noastre prin zonă, erau câţiva părinţi şi bunici însoţiţi de copii. "Nici măcar coşuri de gunoi nu sunt. Acum arată onorabil, că s-a strâns grosul. Dar cu ceva timp în urmă era dezastru. Fiica mea locuieşte în zonă şi, pentru că vrea să-şi înveţe băiatul să ia atitudine, l-a adus într-o zi cu saci menajeri, cu mănuşi şi au strâns pet-urile împrăştiate în parc. Au adunat doi-trei saci", ne spune doamna Gradea, spre admiraţia noastră.

Partea dinspre linia ferată nu are nici măcar gard. La acest capăt al parcului, începe un cartier de case, iar pentru cei de acolo nu s-a putut face nici măcar o trecere cum se cuvine. Aceştia traversează şanţul dintre parc şi calea ferată cu ajutorul unor scânduri, un pod de lemn care se poate rupe oricând. Ce să mai vorbim de faptul că şanţul respectiv e o adevărată cloacă: umplut cu apă urât mirositoare, plin de sticle şi resturi menajere, întrucât nici oamenii nu se învrednicesc să păstreze curăţenia în locurile prin care trec zilnic, dar nici autorităţile nu se omoară să facă mare lucru.

Puţini mai ştiu că în Parcul CFR se află un foişor realizat în 1913 de către inginerul Vasile Petrescu, pentru Parcul Municipal (Eminescu). Acesta a fost mutat abuziv în perioada comunistă, iar astăzi a rămas solitar şi se degradează continuu. Cu ceva ani în urmă, s-a făcut o petiţie prin care s-a cerut relocarea acestuia. Deşi din foişorul rustic, altădată punct de atracţie turistic, au rămas doar ruinele acum, Primăria a promis acum, odată cu amenajarea Parcului Eminescu, că s-a luat în calcul şi mutarea foişorului înapoi.

Citit 3558 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Martie 2019 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.