(FOTO) Ţiglina III, cartierul sufocat de bălării. Apel către angajaţii de la Gospodărire Urbană
Foto: Iulia Kelt

(FOTO) Ţiglina III, cartierul sufocat de bălării. Apel către angajaţii de la Gospodărire Urbană
Iarbă și bălării cât vezi cu ochii
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

A trecut aproape un an de zile de la ultima vizită a redactorilor Vieţii libere în cartierul gălăţean Ţiglina III, în zona Continental. Deşi ne-am fi aşteptat să găsim ceva nou în zonă, dezamăgirea a fost foarte mare. Şi asta pentru că cititorii noştri, care au răspuns, ca de fiecare dată, prompt la apelul dat la ora 9,00 dimineaţa în faţa chioşcului Vieţii libere, ne-au semnalat aceleaşi probleme ca şi în august 2018, când se readuceau în atenţie chestiuni punctate încă din 2016.

Trotuarele găurite, bordurile rupte, parcurile pline de gunoaie şi distruse, clădiri abandonate transformate în apartamente de lux pentru oamenii străzii, iarbă netăiată şi focare de infecţie. Toate au rămas la locul lor, situaţia fiind dramatică pentru cei care locuiesc în acest cartier, care ar putea fi o oază de linişte a oraşului.

Solicităm o toaletă ecologică

Chiar în faţa complexului ”Continental”, la parterul căreia funcţionează acum un market, este un scuar cu spaţiu verde, la unul dintre capete fiind amplasate câteva măsuţe şi bănci. Un loc de odihnă binevenit, atât pentru cei care locuiesc în zonă, cât şi pentru cei care vin la cumpărături. Un loc unde poţi savura o cafea sau o apă rece, cumpărate de la unul dintre multele chioşcuri din complex, la un pahar de vorbă. Scuarul s-a vrut un spaţiu verde, doar că s-a transformat într-o adevărată junglă. Iarba nu a mai fost tăiată de mult timp, iar boscheţii au crescut în voie, semn că angajaţii de la Gospodărie Urbană sunt aşteptaţi, de urgenţă, în zonă. Mai grav este că boscheţii au devenit toaletă publică pentru cei care au uitat de bunul simţ. ”Am solicitat şi în trecut, şi revenim acum cu aceeaşi rugăminte. Vrem să se amplaseze aici o toaletă publică pentru ca oamenii să nu îşi mai facă nevoile pe unde apucă. Vara miroase îngrozitor. Seara se adună aici tot felul de oameni. Am avea nevoie şi de patrule mai dese. Poate nu ar fi rău ca poliţiştii locali să patruleze pe jos şi nu cu maşina, să vadă ce se întâmplă”, ni s-a plâns Vergil Neagu, un cititor fidel al ziarului nostru.

Nu doar scuarul cu pricina aşteaptă vizita angajaţilor de la Gospodărire Urbană, ci cam tot cartierul care, deşi este unul bogat în spaţii verzi, este sufocat de bălării, iar pe unele alei îţi este şi frică să treci.

Nepăsarea oamenilor se vede în gunoiul aruncat la întâmplare

Cititorii care au venit la întâlnirea de joi dimineaţă în Complexul Continental  ni s-au plâns de mizeria din cartier. Oamenii recunosc faptul că mizeria este făcut de cei din zonă, dar vor ca Ecosalul să vină mai des prin cartierul lor. ”Zona este plină de gunoaie. Toţi aruncă peste tot, de la pahare la sticle de plastic, pungi şi hârtii de la îngheţată, toate ajung pe jos, pe trotuare sau pe străzi. Cei de la Ecosal nu vin zilnic să facă curăţenie. Este adevărat că noi facem mizerie, dar ar trebui să vină şi ei mai des să facă curat”, ne-a spus o doamnă. 

Poate că  nu ar fi rău ca în zonă să fie amplasate şi mai multe coşuri de gunoi, astfel oamenii s-a simţi obligaţi să arunce resturile acolo şi nu pe unde apucă.

De asemenea, coşuri ar trebui instalate şi în parcuri pentru că acestea au devenit ghene de gunoi pentru tinerii care îşi petrec seara pe băncile destinate părinţilor şi bunicilor care vin cu prichindeii la joacă.

Copac rupt de vânt, uitat de autorităţi

Fenomenele extreme din ultima perioadă au lăsat urme în Ţiglina III. Din cauza vântului un copac s-a rupt şi s-a prăbuşit pe spaţiul public. A trecut ceva timp de la acest incident, dar copacul frânt de vânt este încă acolo, mărturie a celor întâmplate. ”A ratat la mustaţă blocul. Bine că trecea nimeni pe acolo. Am făcut solicitări să vină cineva să îl ia de acolo. Toate au rămas la stadiul de solicitare. Copacul este încă acolo şi încurcă circulaţia. Sperăm că poate se sesizează cineva până la urmă şi vine să taie copacul şi să îl ia de acolo”, ne-a spus Vergil Neagu.

Asta arată, încă o dată, că este nevoie urgentă de o vizită a celor de la Gospodărire Urbană.

Arborii uscaţi, pericol pentru trecători

În Ţiglina III, gardul viu şi copacii uscaţi arată nepăsarea autorităţilor. În unele zone locatarii şi-au toaletat singuri gardul viu plantat în preajma blocurilor. În alte părţi însă, acesta s-a uscat şi aşteaptă să fie înlocuit. De asemenea, crengile uscate ale copacilor se rup la fiecare adiere de vânt, fiind un adevărat pericol pentru trecători. Sperăm că cei abilitaţi vor citi aceste rânduri şi vor înţelege că trebuie luate măsuri cât mai urgent.

Trotuare şi borduri ca după un bombardament

Pe lângă problema ierbii şi a bălăriilor netăiate, Ţiglina III se mai confruntă cu o situaţie inedită. Şi aici ne referim la trotuarele şi bordurile din cartier, care nu au mai fost reparate de ani de zile. Localnicii spun chiar că sunt zone unde trotuarele nu au fost niciodată reparate, acestea datând din anii ’60.

„Trotuarele şi bordurile arată ca după bombardament. Nu le repară nimeni, nu le vede nimeni şi reprezintă un adevărat pericol public. Circulă pe ele oameni bătrâni, oameni cu nevoi speciale, părinţi cu copii, mămici cu cărucioare. Abia reuşesc să se deplaseze pe ele şi riscă oricând să se rănească. Unele trotuare nu au văzut niciodată vreo reparaţie şi au fost făcute în 1966.  Poate că ar trebui ca domnul primar să treacă pe aici să vadă cum arată cartierul”, ne-a declarat Vergil Neagu. 

Tot ca după bombardament arată şi scările, dar şi terasa de lângă şi din faţa magazinului de la parterul clădirii fostului complex Continental. Aici funcţionează un market, aşa că poate agentul economic care îşi desfăşoară activitate în clădire ar putea să pună umărul la înfrumuseţarea zonei. Şi asta nu pentru că este vorba de frumuseţe, ci despre siguranţa clienţilor care îi intră în magazin. 

Trotuare transformate în parcare

Oamenii mai au încă un of pe suflet: maşinile parcate peste tot. „Lângă Şcoala nr. 11 nici nu poţi circula pe trotuar. Se parchează până în buza scărilor de bloc. Să se dărâme garajele şi să se amenajeze locuri de parcare pentru că noi, pietonii, nu avem nicio vină. Să treceţi pe aici pe timpul şcolii şi să vedeţi cum sunt obligaţi elevii să circule pe stradă pentru că pe trotuare sunt parcare maşinile”, ni s-a plâns o doamnă. 

Cum zona nu a fost reabilitată, garajele, construite după bunul plac al proprietarilor,  tronează printre blocuri şi ocupă foarte mult spaţiu, care ar putea fi transformat în parcare. Dar pentru asta autorităţile locale trebuie să ajungă în zonă, să discute cu cetăţenii, să le afle doleanţele şi apoi să ia măsurile care se impun. Până atunci însă va mai curge ceva apă pe Dunăre.

Depozitul fostului "Continental", groapă de gunoi

Cititorii veniţi la întâlnirea de joi dimineaţă ne-au reamintit de problema legată de fostul complex Continental. Cândva mândria cartierului, clădirea a ajuns acum o ruină plină de gunoaie. Deşi la parter funcţionează un market, imobilul arată ca după bombardament. Problema cea mare a locuitorilor din zonă este însă legată de gunoaiele care se aruncă la subsolul clădirii. „Au mai semnalat această problemă şi au venit să facă curăţenie. Asta se întâmpla anul trecut. De atunci însă s-au adunat iar gunoaie şi locul este acum un focar de infecţie. Toată lumea se plânge de asta, dar se pare că vinovaţii sunt tot printre noi. Acolo este un adevărat focar de infecţie”, ne-a mărturisit Vergil Neagu.

Pe lângă gunoaie, clădirea a devenit şi loc de exersat mâna artiştilor ocazionali, care lasă pe pereţi tot felul de mesaje obscene.

Mesaje obscene în parcul pentru copii

Chiar dacă copiii din cartier se pot juca în siguranţă, şi aici nu facem referire la faptul că locul de joacă este sigur, ci doar ferit de maşini, în parcul dintre blocuri, părinţii trebuie să stea cu ochii în patru. Pe lângă faptul că în parc există bălţi pline de apă şi noroi, gunoaiele aruncate de adolescenţii care îşi petrec seara pe aici sunt adevărate pericole. Mai mult, ar fi bine ca cei mici să nu ştie să citească sau să închidă ochii în timp se joacă printre băncile, măsuţele şi leagănele acoperite de graffiti. Şi asta pentru că artiştii de ocazie nu au ocolit nici spaţiul de joacă, leagănele, toboganele şi băncile fiind pline de mesaje obscene.

Mai mult, localnicii spun că ar fi nevoie şi de ceva reparaţii la locul de joacă, cele mai necesare fiind la gardul care împrejmuiește parcul.

Bălţile, reginele zonei

În ultima perioadă a plouat foarte mult, aşa că locuitorii din cartierul Ţiglina III se plângă că peste tot sunt bălţi. Şi nu se referă la bălţile de pe carosabil, formate în gropi, ci la cele de pe spaţiul verde, sau ceea ce ar trebui să fie spaţiul verde, bălţi care miros foarte urât şi favorizează înmulţirea ţânţarilor. Mai mult decât atât, din cauza acestor bălţi se formează noroi, ceea ce le face cetăţenilor dificilă deplasarea.

Citit 6257 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2019 01:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.