REPORTAJ. Vrem civilizaţie, dar nu ne comportăm civilizat
Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ. Vrem civilizaţie, dar nu ne comportăm civilizat
În jurul blocului a fost construit un "baraj" din borduri
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Guri de canalizare distruse sau necurăţate * Gunoiul se aruncă oriunde * Garaje demolate cu riscul afectării unui bloc * Unde venim joi


Cartierul Micro 17 pare îngheţat în timp. În ciuda faptului că în zonă au mai fost făcute lucrări de reabilitare, gen asfaltări şi borduri noi, cartierul are multe lucruri care demonstrează că pe aici timpul a trecut fără să lase prea multe urme. Canalizările, gunoiul şi lipsa containerelor, dar şi găurile din asfalt par a fi cele mai mari probleme ale gălăţenilor din această zonă.

La întâlnirea cu cititorii, care a avut loc chiar în faţa Oficiului Poştal Nr. 9, am aflat că blocul G2 este în pericol. Ne-a spus asta domnul Vasile Carp, care ne-a şi arătat în teren despre ce este vorba. "Lângă blocul G2, de pe strada Gorunului, la colţul de sud-vest, a fost o gură de scurgere de la o canalizare urbană. Cei care au demolat garajele şi s-au apucat de construit parcarea auto au distrus, atunci când au demolat, şi gura de scurgere de canalizare. A rămas în acest fel o conductă de apă subterană întreruptă şi gura de scurgere nu mai are cum să preia apele pluviale", ne-a povestit domnul Vasile Carp.

Locatarul ne-a explicat faptul că a sesizat acest aspect şi la Primăria Galaţi, însă toate cererile sale au rămas fără răspuns. "Am făcut fel de fel de plângeri la Primărie, dar nu s-a rezolvat nimic. Cerem să se refacă această gură de canalizare, pentru a nu se aduna apa la baza blocului", ne-a spus cititorul nostru.

Mai mult decât atât, muncitorii care au lucrat în zonă au avut grijă să creeze premize favorabile pentru acumularea apei pluviale la baza blocului G2. "Atunci când au făcut parcarea, au făcut, împrejurul blocului, un zid din borduri. Astfel, s-a creat un fel de baraj şi acolo se adună apa. Toate acestea, barajul de borduri şi gura de canalizare stricată, duc la deteriorarea blocului", a conchis cititorul nostru.

Problema canalizărilor ne-a fost ridicată şi de domnul Ştefan, care solicită o vidanjă pentru curăţarea gurilor de scurgere. "La blocul L1 de pe strada Petru Groza, la scările 3 şi 4 sunt patru canalizări, vorbim de guri de canalizări. Când este soare sau după o ploaie, nu poţi sta cu geamul deschis, pentru că vine un miros îngrozitor. Şi pe stradă merge lumea cu mâna la nas. Aş dori să vină o vidanjă să cureţe aceste canalizări, de ani de zile nu am văzut o astfel de acţiune", ne-a spus cititorul nostru.

Problema gurilor de scurgere înfundate pare a fi una generală în cartier, foarte multe fiind astupate cu gunoaie sau cu frunze picate din copaci. Iar asta face ca la fiecare ploaie străzile din zonă să se transforme în adevărate piscine.

Parcare asfaltată, copac ucis de nepăsare

Atunci când au demolat o parte dintre garajele din cartier, muncitorii au lucrat ca la casa altuia. Mai exact, au făcut treabă de mântuială. Şi asta se vede din modul în care au asfaltat noua parcare din zona blocului G2. Locatarii de aici sunt extrem de supăraţi şi au motive întemeiate. Unul dintre acestea ne-a fost dezvăluit de domnul Vasile Carp. „Au demolat garaje şi au făcut parcare. Muncitorii nu au mai ţinut însă cont de nimic atunci când s-au apucat de asfaltare. Au turnat asfaltat şi la rădăcina unui copac. Cum era de aşteptat, pomul s-a uscat. Două săptămâni a mai rezistat săracul după asfaltare”, ne-a povestit Vasile Carp. Cititorul ne-a şi arătat copacul cu pricina, iar imaginea pare a fi desprinsă din filmele cu Dorel. Acum, copacul aşteaptă să fie tăiat, iar în locul lui se va crea, cel mai probabil, un alt loc de parcare.

Distrugem tot ce înseamnă sănătate

Printre blocurile din cartierul Micro 17 am găsit şi un parc. Pe lângă faptul că toate echipamentele de joacă sunt vopsite cu diferite mesaje sau desene fără noimă, parcul are un copac chinuit. Pomul a fost îngrădit de câteva borduri, muncitorii lăsându-i doar câţiva centimetri de pământ. Astfel, în viitorul apropiat, şi acest copac va muri, aşa cum s-a întâmplat şi cu alţii din acest oraş. Dar cui îi mai pasă de copaci?

Rampe inutile

Şi dacă tot a venit vorba despre operele lui Dorel, nu putem trece cu vederea încă o ispravă a celebrului meseriaş. Şi asta pentru că împricinatul a lăsat în urmă încă o dovadă a „gândirii” sale profunde, atunci când a schimbat bordurile în cartierul Micro 17. Când s-a făcut lucarea, în plan au fost prevăzute şi treceri pentru persoanele cu handicap. Lucru demn de laudă, doar că Dorel (nu ştim dacă cel care le-a proiectat sau cel care le-a executat, dar asta nu are importanţă) a uitat să şi măsoare cât de lată ar trebui să fie o astfel de trecere pentru a fi utilă.

Despre acest lucru am mai scrie în paginile ziarului nostru, dar în teren situaţia a rămas aceeaşi. Astfel, trecerile au rămas inutile pentru persoanele cu handicap, care nu au cum să urce sau să coboare de pe trotuar, pentru că rampele sunt mult prea înguste.

Aşadar, ca în multe alte zone, aceste rampe au fost făcute doar pentru că trebuie să existe şi nu pentru utilitate.

Mozaic de aceeaşi vârstă ca blocul

Scara unui bloc din cartierul Micro 17 este o dovadă în plus că timpul a rămas pe loc. Şi asta pentru că scările de la intrarea în bloc sunt măcinate şi rupte, semn că nimeni nu s-a mai ocupat de ele. Ba mai mult, intrarea în scară este încă ornamentată cu mozaic. Pe alocuri sărit, pe alocuri măcinat de timp, mozaicul are aceeaşi vârstă ca blocul. Pe de o parte, asta arată vechimea, iar pe de altă parte, nepăsarea locuitorilor din respectiva scară, care necesită o curăţenie urgentă.

În lipsa containerelor, gunoiul se aruncă oriunde

Auzim, din ce în ce mai des, că oamenii îşi doresc să locuiască într-un oraş civilizat, fără gunoaie. Aceste lucruri ţin atât de autorităţi, dar mai ales de cetăţeni. Este adevărat că gălăţenii plătesc taxă de habitat, una care în curând se va şi mări, şi se aşteaptă ca autorităţile să se ocupe cât mai bine de curăţenia din oraş. Asta nu înseamnă însă că banii scoşi din buzunar le oferă dreptul de a arunca gunoaie peste tot.

La recenta vizită efectuată în cartierul Micro 17 am constatat că problema gunoaielor este extrem de evidentă chiar în locurile în care municipalitatea sau investitorii privaţi au realizat, de-a lungul anilor, câte ceva.

Astfel, în părculeţul dintre blocuri era plin de sticle, de pungi şi cartoane, semn că toţi cei care şi-au petrecut timpul acolo au uitat că există şi coşuri de gunoi. Asta nu ţine nici de taxa de salubritate, nici de hărnicia celor de la firma care face curăţenie în oraş, ci de bunul simţ al locuitorilor. Tot de bun simţ ţine şi aruncatul gunoiului în containere, nu lângă ele sau pe lângă scara blocului sau pe trotuare.

Unii dintre cei care fac aceste lucruri ar putea folosi drept scuză faptul că nu există suficiente containere de gunoi în cartier. Şi asta este adevărat, acest aspect fiind semnalat şi de unul dintre cititorii veniţi la întâlnirea cu noi. „Pe strada Petru Groza nu am văzut nicio pubelă de gunoi, nu mai există niciuna. Boschetarii, dar nu numai ei, beau, fumează şi aruncă resturile pe unde apucă”, ne-a spus domnul Ştefan.

În plimbarea noastră prin cartier am găsit coşuri de gunoi distruse, iar asta ţine tot de civilizaţia locatarilor, dar şi mormane de gunoi făcute ad-hoc de cei care nu vor să mai facă câţiva paşi în plus pentru a ajunge la locurile special amenajate. În "containere" de gunoi s-au transformat şi chioşcurile abandonate din zonă, acestea fiind adevărate focare de infecţie. Iar toate acestea ţin de civilizaţia locuitorilor din zonă, fiecare în parte fiind responsabil de întreţinerea curăţeniei, astfel încât să nu distrugă locul în care convieţuiesc.

Se cere o nouă rută pentru autobuze

Gălăţenii din Micro 17 cer autorităţilor locale înfiinţarea unei linii de transport care să treacă şi prun zona lor. Oamenii sunt acum nevoiţi să meargă fie la Spitalul Judeţean, fie la cimitirul "Sf. Lazăr" pentru a putea lua un mijloc de transport în comun. Pentru unii, traseul este mult prea lung, motiv pentru care solicită ca, atunci când vor veni minibuzele să fie alocat unul şi pentru această zonă, care să meargă de la capătul traseului 9 spre blocurile ANL şi chiar să treacă şi pe strada Oltului. Sperăm ca solicitarea lor să fie auzită de Primărie şi Transurb, pentru ca problema să îşi găsească rezolvare.

Joi venim în Ţiglina II

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 31 octombrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de pe strada Brăilei, vizavi de Hotel "Turist", pentru a ne spune ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce soluţii pot adopta pentru înfrumuseţarea cartierului. Ne puteţi transmite problemele dumneavoastră şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 8865 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.