Cartier îmbătrânit, aștept gospodar! (FOTO)

Cartier îmbătrânit, aștept gospodar! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Cu o floare nu se face primăvară, iar peste noapte nu se pot face minuni, dar parcă felul în care timpul a stat în loc într-unul dintre cartierele centrale și scump cotate pe piaţa imobilară sfidează și cele mai pesimiste aşteptări. Țiglina 2, o zonă aflată într-un continuu proces de degradare, lent şi sigur, așteaptă cu disperare o mână de gospodar care să o revitalizeze din temelii.

Cartierul delimitat de trei mari artere ale orașului, aflat, din punct de vedere administrativ şi fiscal, într-o zonă de impozitare din eșalonul superior, în care prețurile locuințelor au crescut ca Făt Frumos și să încăpăţănează să rămână sus, că, vorba ceea, e centru și eşti la doi pași de toate, trăiește din amintiri. Doar renumele i-a rămas și gustul amar al celor care îl locuiesc, gălățeni care privind peste ”gardul” imaginar văd cum pe la vecini s-a mai făcut o parcare, s-a mai asfaltat un trotuar, s-a mai ridicat un părculeț. Chestii edilitare, care nu trebuie să țină musai de o resistematizare din temelii, dar care să dea impresia ochiului că locul nu este chiar uitat de lume. Pentru că asta îi doare pe oamenii pe care i-am întâlnit, încă o dată, în cartier și care au mereu aceleași doleanțe.

Pericole în văzduh și pe pământ

Este greu a se stabili o ierarhie a problemelor de ordin funcțional sau estetic pe care le poți întâlni în Țiglina 2, pentru că fiecare în parte are importanţa ei. Depinde doar de unghiul din care privești situația. O constantă în lista ofurilor celor care au norocul să locuiască aici ține însă de felul în care este gospodărit cartierul de către cei plătiți să o facă. Îngrijirea spațiilor verzi, a zonelor de agrement, a trotuarelor, ca să nu mai vorbim de copaci și de garajele care sufocă și traficul și peisajul sunt puncte nevralgice, nu odată reclamate, dar, până acum, deloc rezolvate. Și problemele pleacă de sus, de la coroanele imense ale arborilor bătrâni, de-o vârstă cu cartierul.

”Nimeni, niciodată, nu a venit să tundă copacii de aici. Uitați-vă cât de înalți sunt, unii uscaţi. Cad crengile, iar la vânt se rup. Aici, în spate, (n.r. aferent blocului M2) s-a rupt un copac și i-a distrus omului balconul. Vine iarna, ce facem la o furtună, la un viscol?”, ne întreabă Costică Ene.

Coborâm pe pământ și problemele se înmulțesc, de la spațiile verzi neîngrijite, pe care la începutul verii le-am găsit  la stadiul de junglă, la asfaltul ciuruit, transformat  în mici capcane, atât pe trotuar cât și pe carosabil. Acolo unde este, pentru că, potrivit felului în are a fost conceput inițial, cartierul Țiglina 2 este plin de alei care se înfundă în baterii de garaje. Garaje a căror epocă, în alte cartiere, a apus dar care, aici, rezistă, spre disperarea multor locatari proprietari de mașini, care cu greu găsesc un locșor să își lase mașina, a oricărui șofer care ajunge în zonă și trebuie să se roage să găsească vreo ”gaură” de-a lungul bordurii pentru a putea staționa, dar și a pietonilor care trebuie să fie cu ochii în patru de fiecare dată când ajung în furnicarul de mașini. ”Ar trebui să verificaţi, să vedeţi câte garaje sunt într-adevăr ocupate de mașini. Foarte puține! Spun că plătesc impozite, dar le țin pe post de magazii sau beciuri pentru că și-au modificat apartamentele și au nevoie de spații de depozitat vechituri și murături plus alte hangarale! Sunt sute de garaje, nu zic să se toarne betoane în locul lor, dar măcar aleile să se facă cum trebuie, poate mai amenajează un parc, un spațiu verde!”, ne-au spus supărați câțiva gălățeni pe care i-am întâlnit făcând slalom prin bălțile rămase în urma ploii care căzuse în ziua periplului nostru prin Țiglina 2.

Unde nu-i copac, e cioată

Trecerile muncitorilor de la administraţia locală prin cartier, din câte se poate vedea, destul de puține la număr, au lăsat semne și nu tocmai fericite. Dacă inițial intervențiile echipelor care au retezat vreun copac din diverse pricini, s-ar fi putut vedea ca binevenite, ei bine, acestea s-au rezumat la "venit, tăiat, plecat". În urma acțiunilor de doborâre a arborilor care, cei care ar fi trebuit să își ducă munca la bun sfârșit, adică să scoată rădăcinile mari, cu tot cu restul de trunchi rămas și eventual să replanteze alți arbori sau măcar să niveleze locul, nu au făcut-o. Exemplele sunt grăitoare, pe bulevardul George Coșbuc, în vecinătatea complexului care găzduiește oficiul poștal. ”Au tăiat copacii demult, au crescut şi buruieni peste cioate, dar ei nu am mai venit să curețe găurile alea și eventual să pună alții în loc”, ne explică domnul Damian, un fidel cititor al ziarului care speră cam pe această calem doleanţa sa să se facă, în cele din urmă, auzită de cei care au pâinea și cuțitul în mână. Și dacă tot am pomenit de zona oficiului poștal, ei bine, putem concluziona, nu pentru prima dată, că aceasta reprezintă chintesența celor mai deprimante probleme din cartier. Ieşirea la bulevard nu face decât și mai urât amplasamentul împrejmuit de o întindere de buruieni crescute alandala prin ceea ce nici nu mai poate fi numit asfalt, presărat cu gunoaie aruncate alandala și în iarbă și pe trotuar și care respiră un aer de abandon general. Motive suficiente pentru ca oamenii care locuiesc aici să se întrebe dacă, când și mai ales cine îi va include și pe ei într-un plan general de resistematizare, cum se plămădește de zor la câteva sute de metri mai încolo, pe Brăilei, ori cum s-a mai chitit, mai cu hop, mai cu tras de păr, la vecinii din Țiglina 1.

Mizerie și boschetari la magazin

Zona marketului din cartier, amplasat pe bulevardul George Coşbuc, aferent blocului M1, constituie unul dintre polii nemulțumirilor oamenilor locului. Sătui să asiste la continua degradare a complexului, mic centru comercial al așezării, ne-au enumerat pe nerăsuflate punctele negre care le provoacă repulsie de fiecare dată când ies din casă pentru a merge la magazin sau la aprozar. ”Băncile astea din față le-au rupt bețivii și boschetarii care își fac veacul pe aici și nimeni nu a luat nicio măsură. Boschetarii dorm aici, în spate, fac gălăgie și mizerie, iar poliția locală vine, îi mai ia, după câteva zile apar din nou. Uitați-vă la ce lasă în urmă. Apoi, în spatele magazinului, pe unde se face aprovizionarea, e jale. E și o brutărie alături, spală navetele în curte și toată apa se scurge aici, în drum. O mână de asfalt nu au turnat, sau că facă un canal ceva”, ne-a spus Costică Ene, un gălățean care locuiește în zonă. Nemulțumirea omului s-a revărsat și asupra celor care își lasă mașinile parcate care pe unde apucă. ”Înțeleg că nu sunt parcări, dar peste tot vezi, pe spațiile verzi, care multe nici verzi nu mai sunt, mașini parcate, alandala. Sub copaci, pe alei, peste tot”, conchide, cu năduf, gălățeanul.

Grabă mică la strâns gunoiul

Poate nu o fi Țiglina 2 cel mai mare şi aglomerat cartier al Galațiului, dar şi viteza cu care echipele de la salubrizare vin dimineața să ”lumineze” zona ghenelor de gunoi lasă de dorit. Tomberoanele prind lejer ora 10,00, pline ochi, în jurul acestei ore mașina de gunoi ajungând în cartier pentru curățenie. Nici măturile angajaților nu prea fac față aleilor și spațiilor verzi, care găzduiesc tot felul de gunoaie, deșeuri, sau ambalaje aruncate neglijent de trecători pentru care drumul până la un coşul de gunoi este, de multe ori, prea lung.

Locuri de agrement, puține și cenușii

În marea de probleme care cer urgent intervenție și rezolvare ar fi, poate, superfluu să vorbim de locuri destinate agrementului care să arate în pas cu vremurile. Spre deosebire de alte cartiere, Țiglina 2 nu a fost cadorisit cu prea multe parcuri destinate petrecerii timpului liber pentru copii, tineri sau vârstnici, iar cele vechi, locurile cu vechile mese de tenis sau de șah, au fost lăsate în paragină. Degradate de trecerea vremii sau distruse de mâna omenească, ansamblele, care odată erau oaze de relaxare aproape de casă pentru oamenii din cartier, la doi pași de bloc, acum zac în părăsire. Sunt năpădite de buruieni, asfaltul a dispărut sub iarbă sau pământ ori au devenit locuri de parcare, fiind împresurate de mașini pentru care, deocamdată, dacă s-au găsit soluții, cu siguranță nu s-au aplicat.

Joi venim la Maşniţă

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 7 noiembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la Maşniţă, pentru a ne spune ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce soluţii pot adopta pentru înfrumuseţarea cartierului. Ne puteţi transmite problemele dumneavoastră şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Citit 10995 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2019 12:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.