Lăcaş de cult printre spaţii comerciale în paragină (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Lăcaş de cult printre spaţii comerciale în paragină (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cartier relativ tânăr, care a crescut „odată cu ţara” în perioada de dinainte de 1989, Micro 39 C este format din clasicele blocuri trase la indigo. Şi tot la indigo sunt parcă realizate şi spaţiile comerciale de la parterul blocurilor, ce găzduiau pe timpuri celebrele „Alimentara” sau alte spaţii din aceeaşi categorie.

Din păcate, economia de piaţă nu a fost prea prielnică pentru folosirea acestor spaţii. Altădată ţinând loc de… mall, fostele magazine zac acum în paragină, cu obloanele trase. Pe ici, pe acolo se vede că s-a mai încercat, cine ştie când, să se mişte câte ceva, dar, în prezent, cam peste tot, în loc de afaceri sau spaţii comerciale, vedem doar table ruginite, gratii şi geamuri acoperite de vopsea sau resturi de afişe. Imaginea dezolantă este completată de scările ce par să se dezintegreze sub paşii trecătorilor, de cărămida aparentă care este doborâtă de trecea timpului şi de dârele de infiltraţii sau plafoane ce stau să cadă.

În tot acest peisaj de dezintegrare urbană, unul dintre puţinele locuri care totuşi şi-au găsit o folosinţă este spaţiul în care acum funcţionează Capela Ortodoxă „Sf. Daniil Sihastru şi Sf. Ioan Iacob”. În cartierul construit după model comunist nu a încăput loc de o biserică, astfel că, vrând-nevrând, oamenii s-au descurcat cum au putut. Aşa că, acum, un fost centru comercial a fost transformat în lăcaş de rugăciune. Mai mult, în exterior a fost amenajat un spaţiu, dintr-o structură uşoară, din lemn, unde, eventual, se poate organiza slujbe de pomenire sau alte asemenea. Astfel, oamenii nu mai trebuie să umble cine ştie pe unde pentru a aprinde o lumânare sau pentru a vorbi cu un preot, ci au la îndemână, chiar la parterul blocului în care locuiesc, un loc în care pot primi binecuvântarea duhovnicească.

Se spune că omul sfinţeşte locul. În Micro 39C, vorba e valabilă şi la propriu, şi la figurat. Între cele sfinte şi cele rămase în părăsire, ne pierdem după cum se vede „în meandrele concretului”. Aşa cum a fost pus un clopot la capelă, pentru a chema oamenii la rugăciune, poate că aşa ar fi trebuit un clopot care să ne amintească de toate locurile rămase în paragină din Galaţi, poate-poate, l-ar auzi cineva…

În locul betoanelor, parcări noi şi reamenajare urbană

Una dintre „bolile” de care suferă Galaţiul în prezent este lipsa locurilor de parcare pentru un număr de maşini din ce în ce mai mare. Iată, însă, că se pot găsi, dacă este bunăvoinţă şi oarece pricepere în amenajarea urbană, şi soluţii. Un exemplu în acest sens sunt noile parcări amenajate în Micro 39 C.

Până nu cu mult timp în urmă, cam toate parcările dintre blocurile din cartier nu erau altceva decât un fel de platforme din beton, puse parcă în grabă, fără nici cel mai mic interes pentru folosirea eficientă a spaţiului. Prin unele locuri nici beton nu era, nici spaţii verzi, ci zone acoperite cu pietriş pentru a mai „ciupi” pe lângă blocuri câteva spaţii în plus pentru maşini. De altfel, chiar şi în prezent, sunt străduţe care parcă au făcut „riduri” de la trecerea timpului, sunt crăpate, ciuruite pe alocuri de gropi, cu trotuare care se pierd pe alocuri în tot felul de hârtoape. Când plouă, „distracţia” este, desigur, şi mai mare.

Iată însă că peisajul amintit mai sus, deloc demn de o comunitate urbană care se respectă, începe prin unele locuri să dispară. Mai exact, harababura care stăpânea printre multe dintre blocurile din Micro 39 C a fost înlocuită cu un proiect coerent de amenajare urbană. Străduţele care fac legătura între zonele de locuit au fost asfaltate, trotuarele au fost refăcute, fiind puse inclusiv borduri noi, marcajele au fost şi ele îmbunătăţite. Dar, cel mai important, au fost refăcute o parte dintre parcări. Diferenţa este evidentă. Acum încap chiar mai multe maşini, parcă nu se mai calcă toată lumea în picioare, maşinile nu mai sunt trase una hăis, una cea!

Desigur, mai sunt încă multe de făcut până toate parcările din cartier vor arăta cel puţin la fel de bine. Acum, că treaba a fost începută, probabil că nici nu va fi lăsată la jumătatea drumului. Nu de alta, dar acum, că există termen de comparaţie, toţi şoferii din cartier îşi doresc un loc de parcare civilizat. Asta pentru a nu mai vorbi de pietonii care nu-şi vor mai rupe picioarele.

Ar mai fi, totuşi, ceva de adăugat. În afară de parcări şi trotuare, ar trebui găsită o soluţie şi pentru reamenajarea spaţiilor verzi. Atunci, zona chiar ar avea o altă faţă, mai prietenoasă şi mai… eco.

Caracatiţa din parcare

Unii dintre gălăţeni apelează la o formă mai neobişnuită pentru a-şi vinde maşina. O lasă pur şi simplu, la expoziţie, prin parcări, inclusiv ale unor supermarketuri. Cam aşa este şi cazul unor autoturisme „expuse” în parcarea unui market din Micro 39 C. Ideea nu a fost tocmai pe placul proprietarii spaţiului respectiv, aşa că au apărut… caracatiţele. În fine, pentru cine este interesat, maşina poate fi văzută cu tot cu caracatiţă, chiar dacă nu se poate face şi o probă pe traseu. Dar, ce să-i faci, pierzi, câştigi, negustor te numeşti!

Toamna se numără murăturile

Nu eşti gospodar care se respectă dacă nu pui şi tu nişte gogonele sau o varză la murat. Regula este valabilă şi în Micro 39 C, iar aprozarele de cartier sunt în plin „sezon” de aprovizionare cu cele de trebuinţă pentru cămările cetăţenilor. Varza se vinde şi cu sacul, gogoşarii şi castraveţii sunt şi ei frumoşi anul acesta. Problema e că preţurile sunt parcă mai mari ca anul trecut. Dar, cel puţin, rezultatele reţetelor sunt la fel de gustoase.

Cu limuzina trasă pe dreapta

Nici… luxul nu mai este ce a fost odată. La un moment dat era „epidemie” de nunţi în care mirii defilau prin oraş cu limuzina, cu şofer pus la patru ace şi şampania aşteptând, la rece, în frapieră. Când era sezonul de nunţi, nu era cartier care să nu aibă parte de limuzina lui… Ei bine, se pare că vremurile s-au mai schimbat. Aşa se face că, în Micro 39 C, limuzina unei firme de evenimente a fost trasă pe dreapta. Zace de ceva vreme într-o parcare, iar rugina a început să se vadă pe la portiere, roţile s-au dezumflat. Măcar casele de piatră ale mirilor să fi rezistat.

Locuri de joacă „antice şi de demult”

Locurile de joacă reprezintă o problemă asupra căreia cetăţenii din Micro 39 C consideră că autorităţile publice locale ar trebui să-i dea mai multă atenţie. În prezent, oferta nu este tocmai pe placul nici a părinţilor, nici a copiilor. Echipamentele de distracţie peste care am dat în două dintre locurile de joacă din cartier sunt deja depăşite din toate punctele de vedere. Aceleaşi fierătanii anoste, jumulite de vopsea, sau plastice decolorate de soare.

Cadrul înconjurător este la fel de anost. Verdeaţă puţină, de suprafeţe de tartan nici nu poate fi vorba, bănci scorojite, coşuri de gunoi care abia se mai ţin în balamale. Una peste alta, locurile de joacă par nişte schelete părăsite pe un maidan în care doar câinii vagabonzi par a se simţi în largul lor. De copii, nici urmă!

Doar gardurile locurilor de joacă par a-şi fi găsit o utilitate. Pe unele dintre ele, în lipsa unor variante mai bune, nişte cetăţeni şi-au pus covoarele la curăţat. Ce să-i faci, aşa-i în societatea urbană, nimic nu se pierde, totul se transformă. Din păcate, nu întotdeauna în bine.

Bariere contra frigului

Toamna a fost ceva mai blândă anul acesta, dar asta nu înseamnă că vom scăpa cu una, cu două, de iarna cea cu temperaturi scăzute, de dat drumul la centrală şi facturile la întreţinere. Dar vremea mai blândă a permis, acolo unde au fost şi posibilităţi financiare, continuarea lucrărilor de termoizolare a apartamentelor. Sau, cum se spune mai nou, de creştere a eficienţei energetice a spaţiilor de locuit. Dar, până la urmă, tot la portofel se ajunge şi toată lumea speră că bariera ridicată în faţa frigului va aduce şi ceva economii.

Multe manevre pentru nimic

Colectarea selectivă a deşeurilor rămâne mai mult un deziderat în cartierul Micro 39 C. Containerele destinate colectării separate a sticlei, a plasticelor, a hârtiei poartă semnele timpului şi a tentativelor „recuperatorilor” de a pune mâna pe ce, cât de cât, se mai adună în containere. Mai mult de treabă au echipele de la Ecosal care trebuie să golească respectivele containere. Fixează-le, ridică-le, goleşte-le, pune-le iar la loc, o grămadă de manevre, nu pentru mare lucru.

Joi, ne vedem în Mazepa II

„Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a aflat direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 21 noiembrie, între 9,00 – 9,30, vă aşteptăm la Telefoane pentru a discuta despre problemele cetăţeneşti ale zonei. Ne puteţi transmite mesajele dumneavoastră şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 10677 ori Ultima modificare Duminică, 17 Noiembrie 2019 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.