SPECIAL | VIDEOREPORTAJ | Ziua Amiralilor - Navă de luptă livrată Forţelor Navale Pakistaneze

SPECIAL | VIDEOREPORTAJ | Ziua Amiralilor - Navă de luptă livrată Forţelor Navale Pakistaneze
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

În „umbra” Portului Militar din Portul Constanţa, acolo unde este ancorată flota Forţelor Navale Române, şi-a făcut apariţia, joi, 13 februarie 2020, o navă de luptă nou-nouţă. Linii ascuţite, îndrăzneţe, „castelul” dominând semeţ cu marele pavoaz ridicat, gardă de onoare! E ziua amiralilor! Este momentul în care corveta PNS Yarmook - F271 intră, de facto, în serviciul Forţelor Navale Pakistaneze.

Cine ar fi crezut că o bătălie de acum sute de ani, dintre bizantini şi Califatul Rashidun, avea să-şi găsească un epilog tocmai în Şantierul Naval Damen Galaţi? Asta pentru că - ei bine, da - nava a cărei semeţie este afişată în toată splendoarea ei în Portul Constanţa a fost construită la Galaţi şi poartă numele bătăliei care, în prezent, în Pakistan, este un simbol al sacrificiului, valorii şi curajului desăvârşit!

Chiar şi acum, la festivitatea de livrare oficială a navei către Marina Militară Pakistaneză, se simte aerul tradiţiei transmise de-a lungul timpului de generaţiile de neînfricaţi „lupi de mare”. Prezent la ceremonie este însuşi amiralul Muhammad Fayyaz, vicecomandat al Pakistan Navy, cel care a supervizat construcţia navei. Uniformele sunt puse „la patru ace”, săbiile flutură în aer ceremonial, pas de defilare, toate sunt, în sine, o desfăşurare de forţe demnă de importanţa momentului. Chiar şi ordinul prin care nava a intrat sub comanda căpitanului Rashid Mehmood Sheikh este asemănător „firmanelor” de altădată, un pergament într-un tub de argint, împodobit cu ornamente islamice.

Oaspeţi de onoare

Oaspeţi la eveniment, câteva sute! Printre ei, membrii ai Corpului Diplomatic - ambasadorul Olandei, Excelenţa Sa Roelof van Ees, însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Pakistanului - Excelenţa Sa Shakalb Rafique, ofiţeri de rang înalt ai Ministerului Apărării şi Forţelor Navale Române - contraamiralul Mihai Panait, dar şi enigmaticul general Florian Coldea, precum şi stafful Damen, prezent fiind însuşi preşedintele şi fondatorul grupului olandez, Kommer Damen, însoţit de navaliştii de la SN Damen Galaţi, inclusiv noul manager al şantierului, Flemming Sorensen.

Navaliştii gălăţeni au de ce să fie mândri. PNS Yarmook este prima dintre cele două nave ce urmează a fi livrate Pakistan Navy şi una din cele aproape 35 de nave militare construite în ultimii 25 ani în SN Damen Galaţi, o performanţă neegalată încă de nici un alt şantier naval din ţară!

Pregătiţi de misiune

Turul de onoare al navei, în care ne-au fost prezentate capabilităţile navei, a fost unul dintre momentele importante ale zilei. Într-adevăr, PNS Yarmook este o navă splendidă, demnă de numele ce-l poartă! Nava de luptă combină forţa armelor cu flexibilitatea abordării situaţiilor cu care se poate confrunta pe mare. A trecut cu bine toate testele de până acum! „Probele tehnice le-am executat pe Marea Neagră, nava a fost testată la maxim şi răspunde în întregime aşteptărilor noastre. Se va alătura în curând flotei Pakistanului şi va desfăşura misiuni de securitate maritimă în nordul Mării Arabiei. Aşteptăm cu interes să fie livrată şi a doua navă, programată pentru luna mai a.c.”, ne-a spus amiralul Muhammad Fayaz.

Printre punctele forte ale navei se numără capacitatea de a lua la bord un elicopter, dar şi ambarcaţiunile de tip RHIB, destinate operaţiunilor forţelor speciale. Nava dispune de arme sonice neletale, dar în Pakistan va fi înzestrată şi cu un arsenal format din două tunuri de 30 mm, lansatoare de rachete şi alte capabilităţi cu caracter defensiv, în special. Cu această dotare, PNS Yarmook va fi capabilă să desfăşoare misiuni de supraveghere maritimă, de suport logistic, de căutare şi salvare, de inspecţie sau intervenţie în cadrul acţiunilor de combatere a pirateriei sau alte forme de ameninţare la adresa securităţii regionale.

„Fără îndoială, este o navă excepţională. Suntem foarte mândri de performanţa navaliştilor de la SN Damen Galaţi. De altfel, aici este un centru de excelenţă în ceea ce priveşte construcţia navelor militare şi Galaţiul are un rol deosebit de important în cadrul organizaţiei noastre”, ne-a spus Kommer Damen, preşedintele şi fondatorul Grupului Damen.

Fraţi de arme şi de mare

Pe puntea de comandă a PNS Yarmook, te simţi cumva ca la bordul… Star Trek. Monitoarele, platformele de comunicare, senzori de tot felul, comenzile de propulsie şi control al echipamentelor de luptă transmit informaţii despre fiecare colţişor al navei, dar asigură o privire de ansamblul a întregului areal, pe multe mile marine. Acum, PNS Yarmook este printre fraţi de mare şi de arme. Din „castelul” punţii de comandă se zăresc siluetele Fregatelor „Regina Maria”, „Mărăşeşti”, dar şi a bricului „Mircea”. Dar marea e deschisă spre orizonturi necunoscute. Însă cu orice s-ar confrunta PNS Yarmook în viitor, orice misiuni va avea, cert este că navaliştii gălăţeni i-au asigurat forţa şi agilitatea de a face faţă oricăror încercări. Vânt din pupa, PNS Yarmook!

Foto și (editare) video: Ovidiu Amălinei

 
Citit 21124 ori Ultima modificare Luni, 24 Februarie 2020 11:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.