Infrastructură lipsă şi aglomeraţie. Locurile de parcare, marfă rară în Piaţa Centrală
Foto: Bogdan Codrescu

Infrastructură lipsă şi aglomeraţie. Locurile de parcare, marfă rară în Piaţa Centrală
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În Piaţa Centrală, de dimineaţă şi până pe înserat, să găseşti un loc unde să-ţi laşi maşina poate fi o adevărată aventură. Locurile de parcare gratuite sunt mult prea puţine pentru nevoile reale ale zonei, iar gălăţenii nu par dispuşi să plătească pentru a-şi lăsa maşinile în perimetrul delimitat de bariere. Aglomeraţia rezultată astfel le dă la propriu dureri de cap deopotrivă şoferilor şi pietonilor.

Scenariul este unul ştiut bine de orice şofer care a încercat măcar o dată să găsească un loc de parcare printre halele din Piaţa Centrală. De pe strada Traian intri în rondoul unde întorc tramvaiele şi speri că vei găsi un loc de parcare de o parte sau de alta a străzii care dă în Tecuci. În cazul în care ai noroc, nimereşti din prima un loc unde să-ţi laşi maşina cât faci cumpăturile. Dacă nu, eşti nevoit să ieşi în strada Tecuci şi să virezi la stânga, după care să mergi din nou pe Traian, să faci iarăşi la stânga şi să mai faci o încercare în acelaşi rondou pe care l-ai părăsit cu doar câteva minute în urmă.

La orele de vârf, toată zona pieţei arată ca un bazar din Orient. Zeci de maşini sunt parcate de o parte şi de alta a buclei care se termină în strada Tecuci, printre mici tarabe cu mături, vâsc şi căni sculptate în lemn. Şoferii vânează crispaţi un eventual loc de parcare, evitându-i la limită pe pietonii care răsar dintre vehiculele staţionate. Când nu comunică prin strigăte, oamenii se înţeleg aici prin claxoane şi gesturi sugestive.

Fără prea multe alternative, şoferii sunt nevoiţi să-şi lase maşinile pe străzile şi pe trotuarele din jurul pieţei, fapt ce creează şi aici aglomeraţie şi nervi. Culmea, locuri de parcare există totuşi în Piaţa Centrală, iar acestea rămân în marea parte a timpului neocupate. Acest lucru se întâmplă deoarece oamenii ar trebui să plătească pentru a putea parca după bariere. Prea puţini par dispuşi însă să facă acest lucru.

Cu toate acestea, dacă facem o comparaţie cu felul în care arăta zona până în urmă cu doar câţiva ani, observăm destule schimbări în bine. Strada Traian arată acum decent, fără maşini care să blocheze prima bandă, dovadă că amenzile date de poliţişti au efect. Nici în rondoul de la capătul liniei de tramvai nu mai este haosul dinainte, după ce accesul maşinilor a fost interzis. Totuşi, aşa cum ne-au spus comercianţii din zonă, nu de puţine ori se întâmplă ca linia de tramvai să fie blocată de câte o maşină parcată prea aproape.

În situaţia actuală şi în contextul în care numărul maşinilor din municipiul Galaţi are toate şansele să crească şi în viitor, Piaţa Centrală are nevoie rapidă de investiţii moderne în infrastructură. Sunt necesare şi soluţii care să încurajeze alternativele la maşina personală, cum ar fi un sistem de transport public bine pus la punct.

Farmacia Ţinc, la a doua restaurare

Una dintre clădirile monument din Piaţa Centrală este fosta Farmacie Ţinc, actualul muzeu „Casa Colecţiilor”. În 1899, clădirea a fost construită în decurs de doar un an, cu materiale de import de cea mai bună calitate. Până în 2007, monumentul a trecut printr-o serie de lucrări de consolidare, care s-au întins pe mai bine de zece ani. Ulterior, din cauza lucrărilor edilitare desfăşurate în zonă şi a ridicării pânzei freatice, clădirea a fost afectată de infiltraţii.

Acum, Consiliul Judeţean Galaţi are un nou proiect de restaurare a valorosului monument din patrimoniul oraşului. Restaurarea şi amenajarea vor fi realizate în cadrul unui proiect cu fonduri din Programul Operaţional Regional 2014-2020. Bugetul total este de 3.452.821 de lei, sumă care include, pe lângă contractul de execuţie a lucrărilor, proiectul tehnic care a fost deja realizat, toate documentele, avizele, autorizaţiile şi studiile necesare pregătirii şi implementării acestui proiect, digitizarea monumentului de arhitectură, dotarea spaţiului muzeal cu vitrine moderne şi panouri mobile, publicitate, precum şi plata taxelor legale.

Natură moartă cu gunoaie şi gropi

În imagine, avem strada Serei, pe porţiunea aflată la mică distanţă de Starea Civilă, într-unul dintre cartierele centrale ale Galaţiului. Din cauza pietrei cubice surpate în numeroase locuri, strada este evitată de majoritatea şoferilor. Nu au încotro persoanele care locuiesc aici şi care sunt nevoite să-şi strice astfel maşinile. În fotografie se pot observa şi numeroasele gunoaie aruncate pe trotuarele aproape distruse, o incontestabilă dovadă de civilizaţie. Noroc de garajele care mai "înfrumuseţează" peisajul!

Colegele noastre din Piaţa Centrală

Caterina Dărăbăneanu şi Florentina Balmuş sunt colegele noastre din Piaţa Centrală, care în fiecare zi îi întâmpină pe cititorii ziarului în chioşcurile din cartier, cu cele mai proaspete informaţii.

Caterina Dărăbăneanu lucrează în reţeaua de distribuţie a ziarului de aproape trei ani, în chioşcul de pe strada Tecuci, vizavi de Halele Vechi. Pentru mulţi dintre clienţii săi ştie deja ce ziar sau revistă să pregătească încă din momentul în care omul deschide uşa chioşcului.

Florentina Balmuş are o vechime de aproape patru ani, iar în prezent lucrează în chioşcul situat în rondoul de la capătul liniei de tramvai, într-o zonă foarte circulată.

Joi, vom veni în Fileşti

Următoarea întâlnire cu cititorii noştri va avea loc joi, 6 februarie, în cartierul Fileşti. Între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în staţia de autobuz din zonă, pentru a discuta problemele specifice acestui cartier şi cum credeţi că autorităţile locale ar trebui să le rezolve. În cazul în care nu veţi putea fi prezenţi la întâlnire, ne puteţi trimite sugestii şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 7027 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 01:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.