Pe strada Mărăşti poţi trece doar cu pungi în picioare

Pe strada Mărăşti poţi trece doar cu pungi în picioare
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Gălățenii de pe strada Mărăști sunt nevoiți, de mai bine de o lună de zile, să meargă cu pungi în picioare. Încălțați ca la muzeu, oamenii nu fac asta pentru că strada ar fi supercurată, spălată și șamponată și că ar vrea să o protejeze, ci pentru că altfel nu ar putea traversa noroaiele rămase după lucrările care s-au făcut pentru înlocuirea unei conducte de apă vechi de 56 de ani. La cum arată lucrurile, pe strada Mărăști se potrivește foarte bine deviza: ”Pe aici nu se trece!”

Mai mulți gălățeni care locuiesc pe strada Mărăști din Țiglina II, aproape de Unitatea Militară 1551 Tancuri, ne-au sesizat faptul că strada și trotuarele pe care circulă au devenit practic impracticabile din cauza noroaielor. ”Pe la mijlocul lunii decembrie, deoarece conducta de apă potabilă s-a deteriorat, au fost necesare lucrări de schimbare a acesteia. În urma lucrărilor de la Apă Canal, firma lucrătoare a lăsat strada total degradată. Am făcut numeroase sesizări al Primărie și Apă Canal, dar nu s-a făcut nimic. Strada a devenit impracticabilă după terminarea lucrărilor. Au întins criblură cu pământ pe stradă și aceasta, fiind înclinată, i-a schimbat panta de scurgere, astfel că apa băltește, transformând strada într-o mare mocirlă. Noi, care locuim pe această stradă, mergem cu pungi în picioare ca să putem trece. Vedem că nimeni nu face nimic la strigătele noastre de ajutor. Plătim taxe pentru zonă bună, dar strada arată mai rău ca la țară. Sunt foarte multe sate cu trotuar și asfalt, la noi nici vorbă de așa ceva. Ne dorim ca strada să fie adusă măcar la stadiul la care a fost înainte de lucrări”, ne-au spus oamenii de pe strada Mărăști. 

Vechea conductă nu mai era sigură pentru exploatare

Conform Apă Canal, pe strada Mărăști s-au executat lucrări în regim de avarie la conducta magistrală de apă pentru a asigura alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor din zonă. ”Conducta de apă potabilă DN 400 mm oțel – care a fost pusă în funcțiune în 1965 – are durata normată de funcționare expirată și nu mai prezintă siguranță în exploatare. În lunile noiembrie și decembrie 2020 au avut loc nu mai puțin de trei avarii care puneau în pericol alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor și siguranța clădirilor din zonă. Societatea Apă Canal a realizat în regim de avarie scoaterea din funcțiune a acestei conducte și executarea unei alte instalații de alimentare cu apă potabilă, astfel încât Unitatea Militară 1551 Tancuri și abonații de pe strada Mărăști să beneficieze de serviciul mai sus menționat. După finalizarea acestei lucrări, s-a trecut la refacerea terasamentului în regim provizoriu, ținând cont de condițiile meteorologice nefavorabile și de structura străzii, care este alcătuită din pământ, piatră de râu și porțiuni betonate superficial. În cel mai scurt timp vom finaliza lucrările de terasare, astfel încât să eliminăm disconfortul creat locuitorilor din strada Mărăști”, se precizează într-o informare trimisă de Apă Canal către Prefectura Galați, în data de 29 ianuarie 2021.

Contractul care include și strada Mărăști a fost reziliat

Din păcate, sintagma ”în cel mai scurt timp” nu înseamnă și foarte repede, în cazul de față. Strada Mărăști este prinsă, cu lucrări de execuție a conductelor de apă și de canalizare, în contractul ”GL-CL-01 – Alimentare cu apă și canalizare în aglomerările Galați și Smârdan”, semnat de operatorul regional Apă Canal cu antreprenorul SC Rotary Construcții SRL și care avea o durată de execuție de 30 de luni de la data ordinului de începere, respectiv de la data de 25.07.2018. Între timp însă, din cauza problemelor legate de insolvență, pandemie, lipsa forței de muncă, durata de execuție a lucrărilor s-a tot prelungit, până când contractul a fost reziliat. Unele lucrări din cadrul contractului nu au demarat, altele nu au fost terminate. Pentru finalizarea contractului ”GL-CL-01” (care include, cum spuneam, și lucrările de pe strada Mărăști), Apă Canal Galați a demarat o nouă procedură de achiziție publică. Astfel că, în momentul de față, nu se poate estima un termen realist pentru terminarea lucrărilor.

Citit 11359 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2021 15:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.