În spate, teroare și frică - în față, omenie și bunătate. Mărturia unei studente voluntare din Galaţi

În spate, teroare și frică - în față, omenie și bunătate. Mărturia unei studente voluntare din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Oameni speriați și disperați, plânsete de copii, bătrâni derutați și multă durere, aceasta a fost şi încă este atmosfera din Vama Isaccea. Fiind studentă și văzând ce se întâmplă, am decis să fiu voluntar traducător la vamă, pentru a-i ajuta pe vameși să se înțeleagă mai bine cu cei refugiați. Dar nici prin cap nu mi-a trecut cât de mult mă va marca, atât din punct de vedere emoţional, cât şi psihic, ceea ce voi vedea la frontieră.

Sute de oameni trec pe jos vama, lăsând în urma lor casa părăsită, familia, meleagurile natale și multe amintiri frumoase. Mare mi-a fost mirarea când am văzut câtă lume e gata să sară în ajutor celor refugiați, fiecare ajutând cu ce poate. Bacul care traversează Dunărea circulă non-stop pentru refugiați, iar în punctele vamale aceștia pot primi îngrijiri medicale, mâncare caldă, ceai, adăpost, haine, plăpumi groase și multă grijă. Totodată, există foarte multe grupuri de voluntari care s-au mobilizat pentru a le oferi ajutor refugiaților veniți din Ucraina, sunt autocare speciale care îi duc la destinațiile necesare. Iar, în caz că refugiații nu au unde se opri, le sunt puse la dispoziție mai multe locații unde se pot caza pentru o noapte sau mai multe zile, cazarea, transportul, hrana, totul este exclusiv gratis. Trecerea frontierei de stat se face cu ajutorul unui bac, fluxul persoanelor prin punctul vamal este unul ciclic, circa 300-400 pot traversa Dunărea o dată. S-au ridicat 17 corturi, folosite ca punct de staționare, triere, așteptare până când sunt rezolvate formalitățile vamale.

Zeci de mașini, împreună cu voluntari din județele Galați, Constanța, Tulcea, Brăila, sunt prezente non-stop la Vama Isaccea pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni care și-au părăsit țara. Fugind de război și teroare, refugiații ajung într-o țară străină, căreia majoritatea nu îi vorbesc limba. În spate sunt tancuri, frică și teamă, iar în față solidaritate, bunătate, compasiune și omenie. Românii îi așteaptă cu tot ce au nevoie, punându-și la dispoziţie în unele cazuri chiar și propriile case.

Ce ne așteaptă mai departe? Nimeni nu știe, cert e că doar împreună putem face lucruri mărețe, chiar putem să salvăm vieți!

N.R.

Daniela Stratulat are 20 de ani, este studentă a Universităţii "Dunărea de Jos" la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, anul II, voluntar la Liga Studenţilor din Galaţi şi secretar general la Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi. S-a născut la Şoldăneşti, aproape pe graniţa de Est a Republicii Moldova.

Citit 9859 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.