Blindatele americane „luptă” în apropierea Galațiului. Exerciții cu muniție de război (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Blindatele americane „luptă” în apropierea Galațiului. Exerciții cu muniție de război (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Blindatele "Bradley" și celebrele transportoare "Stryker" ale armatei americane "au luptat" joi, 10 martie, alături de tancurile T-55 și transportoarele TAB-77, pentru a face față "inamicului", în cadrul exercițiului "Justice Eagle 22.1", desfășurat în această săptămână în Poligonul de la Smârdan.

În total, 900 de militari americani și români au participat la aceste exerciții, unele care, deși sunt organizate anual, au acum parcă o altă încărcătură, cu războiul din Ucraina la doar vreo 50 km de noi... De altfel, tragerile au fost cu muniție reală - muniție de război, astfel că nicio greșeală nu putea fi admisă.

Îmbarcați în vehiculele militare participante "la operațiunile de luptă", am ajuns în zona de operațiuni. "Inamicul" era undeva în față. Infanteria era deja pe poziții și executa foc asupra țintelor. Pe flancul drept, vehiculele de luptă "Bradley", recognoscibile după armura de culoarea nisipului, înaintau pas cu pas în lupta cu "inamicul", în timp ce pe flancul stâng atacul era sprijinit cu foc, de la distanță, de transportoarele "Stryker".

Cu doar câteva săptămâni în urmă, militarii americani din Regimentul 22 Cavalerie și celebrele lor transportoare "Stryker" au fost detașate în România, la Baza "Mihail Kogălniceanu", pentru a întări flancul estic al NATO în fața amenințărilor tot mai mari din această parte de lume...

Alături de unitățile americane, în "luptă" au intrat și unităţi ale Brigăzii 9 Mecanizată "Mărăşeşti", din Constanța. Am văzut în acțiune, cooperând cu militarii americani, un pluton de tancuri și un pluton de infanterie.

Întreg arsenalul acestor unități a fost angajat în "luptă", iar efectele se văd în depărtare asupra țintelor care explodează lovite de proiectile.

În fapt, după cum ni se explică, "luptele" la care asistăm sunt doar o parte dintr-un plan mai amplu al exercițiilor "Justice Eagle 22.1".

"Astfel de exerciții presupun trei faze distincte: planificare, executare și analiză post acțiune. Obiectivul pe care ni l-am stabilit a fost în primul rând antrenarea liderilor de nivel mic, respectiv grupă, pluton și companie, în procesul de planificare; creșterea gradului de coeziune la nivelul subunităților; creșterea nivelului de interoperabilitate între noi și militarii americani, precum și verificarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor pe care le avem", ne spune colonelul Andrei Costaru, comandantul Brigăzii 9 Mecanizată "Mărăşeşti".

E vorba strict de exerciții cu caracter defensiv, subliniază comandanții, fiind urmat "un scenariu unic, imaginar, dar adaptat amenințărilor operaționale posibile". Din păcate, am aflat cu toții, în ultimele zile, cât de necesare sunt aceste exerciții. Invazia Rusiei asupra Ucrainei ne-au demonstrat că "scenariile imaginare" pot deveni lesne realitate.

Să pui militari din două armate diferite să lupte umăr la umăr nu este, totuși, un lucru ușor. Însă exerciții precum "Justice Eagle 22.1" asigură tocmai această legătură și camaraderie între aliații NATO.

Locotenentul Jefrey Kazim este unul dintre comandații de pluton din cadrul unităților "Stryker": "Începutul a fost, poate, puțin mai greu, dar dat fiind faptul că avem deja câteva zile de când ne antrenăm alături de militarii români, am reușit să depășim obstacolele. A fost o bună ocazie de a învăța să lucrăm împreună - transportoare, tancuri, elemente ale armatei SUA, am folosit mai multe tipuri de arme. Obiectivul a fost să ne antrenăm împreună, să formăm o alianță puternică și cred că am reușit toate acestea".

Urmează o ultimă noapte de "lupte" în Poligonul de la Smârdan, iar vineri, 11 martie, exercițiile din cadrul "Justice Eagle 22.1" se vor încheia. Militarii americani și români se vor întoarce în unități. Însă, nu departe de noi, duhul războiului încă mai plutește, mirosind a praf de pușcă, peste pământul răvășit de obuze.

Citit 13956 ori Ultima modificare Duminică, 13 Martie 2022 17:00

3 comentarii

 • postat de florin
  Joi, 17 Martie 2022 14:08
  86.124.201.***
  Din art 5 mult laudat:,'' va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate''.Daca citim cu atentie acolo scrie ''inclusiv forta armata"Pina la forta armata sunt si alte actiuni ca de exemplu noi va ajutam cu arme,cu informatii cu sfaturi !Sa nu creada cineva ca romanul va sta la bar si comenta actiunile americanilor pe aici!Va trebui sa murim putin !
  1
  3
  Raportează
 • postat de :)))
  Vineri, 11 Martie 2022 07:58
  77.111.244.***
  "Blindatele "Bradley" și celebrele transportoare "Stryker" ale armatei americane "au luptat" joi, 10 martie, alături de tancurile T-55 și transportoarele TAB-77, pentru a face față "inamicului" "
  3
  26
  Raportează
 • postat de Analist politic si militar
  Vineri, 11 Martie 2022 00:32
  89.137.231.***
  Se fac ca lupta! Au venit doar sa arate rusilor ca suntem si noi pe aici in caz ca vreti sa atacati Romania dar in realitate americanii nu mor pentru ca sa apere Romania. Daca ataca rusii nu se vor baga, trebuie sa ne aparam noi tara. Ei doar ne furnizeaza echipament si munitie. Voi chiar nu pricepeti nimic . Cititi cu atentir articolul 5 din tratat.
  34
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.