Entuziasmul cu care aleșii locali propun și votează schimbarea denumirii unor străzi din Galați ar trebui „temperat” de măsuri concrete, prin care cetățenii direct afectați de aceste decizii să fie protejați de efectele colaterale bunelor intenții.
Este vorba despre birocrație cât cuprinde și timp pierdut pe la instituții pentru modificarea unor acte sau documente de care oamenii au nevoie. Mai mult, aceştia riscă să cadă victime ale unor bulibășeli și să piardă drepturi de care ar trebui să beneficieze. Două astfel de situații ne-au fost semnalate recent și considerăm necesar să le facem publice. Pe 29 iunie 2022, prin hotărârea Consiliului Local, strada Gheorghe Stroiciu a devenit strada Prof. Mihalache Brudiu. Pe 31 octombrie 2019, tot prin decizia aleșilor locali, strada Dr. Petru Groza a primit numele Nicolae Caranfil. Iată ce surprize neplăcute au generat aceste schimbări.
"Cineva are ceva cu strada asta!"
Cititoare fidelă a ziarului nostru, Gherghina Căruceru a aflat din articolul publicat anul trecut că strada pe care locuiește de aproape 50 de ani și-a schimbat IAR numele: "La început, s-a numit strada Canalului. După Revoluție, a venit cineva de la Primărie și ne-a spus că va fi schimbat numele străzii, în Gheorghe Stroiciu. Numai că, în buletinul soțul meu, au scris Grigore Stroiciu și a ieșit o brambureală. Multe dintre plicurile pe care era scrisă adresa lui ajungeau pe strada Sindicatelor sau nu mai ajungeau deloc la noi. Anul trecut, am aflat din ziarul «Viaţa liberă» că strada nu mai e Gheorghe Stroiciu, e Mihalache Brudiu, că aşa a votat Consiliul Local. N-am dat importanță! Dar, pe noi, locatarii, nici nu ne-a întrebat și nici nu ne-a informat nimeni. Abia când ajungem pe la vreo instituție, cu o problemă, aflăm că numele străzii s-a schimbat", ne-a reclamat gălățeanca.
Femeia are 67 de ani, este văduvă, iar bolile de care suferă o împiedică să se deplaseze. Trăiește dintr-o pensie de urmaș de doar 1.400 de lei, iar cel care are grijă și o ajută în toate este nepotul, elev la liceu. Cu un venit atât de mic, doamna Căruceru a așteptat cu nerăbdare voucherele de energie, dar degeaba: "O parte dintre locatari au primit tichetele de energie, eu nu! Am completat o declaraţie pe propria răspundere, am făcut copii de pe buletin, dar am înțeles că nu mai pot primi, pentru că s-a schimbat numele străzii. Că acum am altă adresă decât în contractul de energie și în buletin. Buletinul nu-l mai schimb decât acolo Sus, la Dumnezeu! Cineva are ceva cu strada asta! Dar nu-i nimic, o să pun facturile într-un plic şi le trimit la Primărie, să le plătească ei!", ne-a spus, revoltată, gălățeanca.
Promisiuni de rezolvare a problemei
La sesizarea noastră, conducerea Oficiului Județean de Poștă Galați a verificat situația și ne-a dat asigurări că problema va fi rezolvată. Concret, problema nu e (doar) că s-a schimbat numele străzii, ci faptul că mai multe gospodării diferite au același număr poștal. În cazul de față, fusese emis un singur voucher pentru două gospodării, cu contoare diferite. Cardul respectiv a fost anulat și urmează să fie emis câte unul pentru fiecare beneficiar.
Dacă problema Gherghinei Căruceru ar trebui să se rezolve cu celeritate, nu același lucru îl poate spune o altă gălățeancă. Aceasta a fost de acord să ne împărtășească experiența birocratică prin care a trecut pentru că s-a schimbat numele străzii.
Ore de învoire neplătite, pentru timp pierdut la instituții
"Totul a început în ianuarie, când am fost la bancă pentru polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, în cadrul creditului «Prima Casă». Anul trecut mi-am schimbat cartea de identitate, iar acum noua stradă este Nicolae Caranfil, fostă Dr. Petru Groza. Cum strada din buletin nu se potrivea cu strada din actele de la bancă, am fost informată că trebuie să ajung la Primărie pentru a scoate certificat de nomenclatură stradală, unde se arată modificarea numelui străzii. Trebuie să menționez că programul meu de lucru este 8,00 - 16,30 și pentru fiecare vizită la Primărie și la Oficiul de Cadastru mi-am luat ore de învoire neplătite", ne-a povestit gălățeanca.
"Pentru certificatul de nomenclatură am avut nevoie de adeverință de la Asociația de proprietari cum că adresa blocului e pe strada Nicolae Caranfil. Am fost norocoasă că taxa pentru eliberarea certificatului am plătit-o pe ghișeul.ro. Evident, n-au lipsit faimoasele copii xerox după buletin și actele de proprietate. Să nu uit, extrasul de carte funciară l-am obținut online, după ce am plătit altă taxă. Am depus cererea de eliberare a certificatului de nomenclatură cu restul actelor și am fost informată că voi fi sunată după două săptămâni să ridic documentul în regim normal. Dacă plăteam altă taxă, perioada era mai scurtă. Firește, nu m-a sunat nimeni, m-am dus eu singură să ridic certificatul. În timp ce-l așteptam și citeam panourile, am aflat că l-aș fi putut obține online... dar asta a fost experiența mea", ne-a mărturisit gălățeanca, reușind să nu-și piardă simțul umorului.
S-a lăsat păgubașă cu restul actelor
"Am trimis pe mail certificatul, iar funcționarele de la bancă au înțeles problemele cu timpul de obținere a acestui act și mi-au încheiat noua poliță de asigurare în avans, iar pentru asta le mulțumesc. Dacă tot am certificatul de nomenclatură stradală, am zis să mă duc să-mi reactualizez cadastrul, cartea funciară. M-am informat pe net cum trebuie să procedez, dar... surpriză. Mi s-a spus că trebuie sa plătesc o persoană juridică sau firmă să reactualizeze datele. Ori să mă duc la Primărie sa le spun să reactualizeze ei toate cărțile funciare care sunt emise pe strada mea, deoarece o pot face gratis printr-un program de finanțare. Între timp, mi-a venit fluturașul de salariu... fluturaș care s-a transformat în molie, după atâtea ore de învoire neplătite, așa că am renunțat. Mă mulțumesc cu rezolvarea poliței de asigurare, care chiar era o urgență. Am renunțat să mai schimb talonul mașinii, rămân cu vechea adresă", ne-a relatat gălățeanca, fiind convinsă că nu e singura care a trecut prin această experiență.
Poate că aceste relatări le vor da de gândit aleșilor pentru viitoare schimbări ale numelor de stradă.