Rusalii 2023 - Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați (FOTO și VIDEO)

Rusalii 2023 - Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

La Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos din Galaţi, marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt - Rusaliile - a fost sărbătorit duminică, 4 iunie, cu evlavie, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezența a numeroși credincioși gălățeni.

De Rusalii, enoriașii își amintesc că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, iar la Ierusalim s-a întemeiat Biserica lui Hristos. Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că această sărbătoare reprezintă formarea Bisericii şi botezarea miilor de credincioşi care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos.

De asemenea, în cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor despre lucrarea Duhului Sfânt în lume, întemeierea Bisericii văzute şi sălăşluirea Mângâietorului, tainic sau mistic, în sufletul omului. "Preasfântul și de viață făcătorul Duh face Biserică din sufletele și din trupurile noastre, ca Mângâietor trimis din iubirea Tatălui, prin promisiunea Mântuitorului. Această minunată alcătuire, dumnezeiescul Sf. Vasile a numit-o prima «arhitectură duhovnicească» - Biserica. Duhul Sfânt este «arhitectul duhovnicesc» care astăzi, la sărbătoarea Cincizecimii, se revarsă cu Harul Său Sfânt asupra tuturor familiilor creștine - mama, tata, copiii și bunicii împreună, în țară și în străinătate. Întărește, Doamne, duhovnicește, prin iubire milostivă, viață frumoasă, filantropică, familia ca «biserica de acasă», împreună cu sfânta noastră Biserică, poporul și patria, prin harul, lumina și puterea Sfântului Duh!", a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

Rugăciunea stăruitoare împletită cu cântarea corală echilibrată şi plină de armonie au adus multă bucurie în sufletele slujitorilor şi credincioșilor deopotrivă.

În continuarea Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit mult-așteptata rânduială a Vecerniei speciale, numită şi Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost rostite cele şapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt şi s-au sfinţit ramurile de nuc - simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli.

La sfârşitul sfintelor slujbe, după datină, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat cu agheasmă pe cei prezenţi şi le-a oferit rămurele de nuc pe esplanada Catedralei, pentru a vesti şi celor de acasă bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

Odată cu Rusaliile, se încheie ciclul pascal al creștinismului, care cuprinde cele trei momente fundamentale care au marcat începutul și formarea Bisericii: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh.

Citit 6054 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.