Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Foarte mulţi credincioși gălățeni s-au adunat joi, 14 septembrie, la Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, pentru a marca marea sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci și a se închina la racla în care sunt păstrate părticele din lemnul sfânt, prețioasă relicvă aflată în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Greu de imaginat acum emoţia pe care norodul adunat în apropierea locului în care cândva a fost Golgota a simţit-o când, după aflarea de către Sf. Împărăteasă Elena a crucii pe care a fost răstignit Hristos, episcopul Macarie al Ierusalimului a înălțat lemnul sfânt deasupra tuturor, pentru a putea fi văzut şi a-i primi binecuvântarea.

Cert este însă că ecourile acelei zile - 14 septembrie a anului 335 - au trecut peste zbuciumul secolelor și joi, 14 septembrie 2023, Sfânta Cruce a fost din nou Înălțată și aici, la Dunărea de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală!

Sfânta Cruce este pentru tot creștinul semn al biruinței vieții asupra morții, este pecetea mântuirii noastre! Prin urmare, cu atât mai mare a fost bucuria credincioșilor gălățeni, aceștia având ocazia de a se închina la racla în care sunt păstrate părticele din lemnul Sfintei Cruci! Prețiosul odor se află în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos din 1812, atunci când, potrivit izvoarelor istorice, a fost oferit în dar chiar de arhiereii Sfântului Mormânt de la Ierusalim.

În ziua marii sărbători a Înălțării Sfintei Cruci, racla cu lemnul sfânt a fost purtată la Catedrală într-o procesiune oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea unui sobor de preoți. Slujba acestei zile a fost un prilej de a rememora patimile Mântuitorului și de a ne reaminti că fiecare dintre noi are datoria de a se ridica la înălțimea darului dumnezeiesc pe care, prin jertfa sa, Iisus Hristos l-a făcut lumii.

"Sărbătoarea Înălțării Cinstitei și de Viață Făcătoare Cruci este biruința Împăratului smerit, iubitor, blând și vindecător. Domnul Nostru Iisus Hristos a făcut din Cruce altar și din Sfintele Lui pătimiri a întemeiat prin ele Biserica, botezul, taina euharistiei și a comuniunii. Prin purtarea de către el a suferințelor și a durerilor întregii omeniri, i-a dat harul, puterea și Sfânta Cruce - armă nevăzută, atotbiruitoare, asupra duhurilor nevăzute. Sfânta Cruce este pentru fiecare din noi, prin Domnul Hristos, biruință, temelie și viață. Să purtăm cu demnitate crucile personale, care se întâlnesc în Crucea Mântuitorului, ce reprezintă înălțimea, adâncimea și lățimea iubirii dumnezeiești pentru noi toți!", a spus în cuvântul său de învățătură ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În prima zi a Înălțării Sfintei Cruci, în vremea Împăratului Constantin și a Împărătesei Elena, simpla atingere a lemnului sfânt a dat viață, ca semn și încredințare miraculoasă pentru credincioși.

Joi, 14 septembrie a.c., la Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, atingerea Sfintei Cruci ne-a chemat și pe noi la o viață mai plină de iubire și compasiune pentru semenii noștri, una în care smerenia face din inimile noastre lăcaș luminos pentru binecuvântarea și binefacerile cerești.

Originea sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci

Tradiţia bisericească spune că, în vremea Împărătesei Elena, cele trei cruci din ziua Răstignirii au fost găsite aruncate într-o fostă cisternă a Ierusalimului. Crucea pe care a fost răstignit Hristos a fost deosebită de cea a celor doi tâlhari ce şi-au primit osânda odată cu El după ce o femeie, atinsă de lemnul sfânt, a înviat. După această minune, patriarhul Macarie a poruncit înalţarea Sfintei Cruci pe un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul, eveniment rememorat în post şi rugăciune până în zilele noastre.

Locul în care a fost găsită Sfânta Cruce se află, astăzi, sub cupola Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim. Locul poate fi găsit urmând un șir de trepte ce coboară adânc sub zidurile bisericii. Locul în care a fost găsită Sfânta Cruce e ocrotit de o capelă austeră. Tot ce-i omenesc e de prisos, iar un simplu altar, din piatră brută, e prea de ajuns. În dreapta altarului, o lespede din marmură sângerie marchează locul în care a fost găsită Sfânta Cruce. Atingerea lespezii te înfioară, o simţi sub palme rece, netezită de atingerea mulţimilor de pelerini ce-au trecut înaintea ta, iar o discretă undă de mir te poartă pentru o clipă într-o altă lume.

Citit 14362 ori Ultima modificare Luni, 18 Septembrie 2023 12:13

1 comentariu

  • postat de Radu
    Vineri, 06 Octombrie 2023 05:28
    86.148.80.***
    Fi-mi-ar scârbă de românia și de tradițiile ei medievale
    2
    36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.