Gălăţeni care au uimit lumea - Anghel Saligny

Gălăţeni care au uimit lumea - Anghel Saligny
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Aproape că nu există român care să nu fi trecut măcar o dată în viaţă pe podul de la Cernavodă, care, la vremea construcţiei sale, era cel mai lung din Europa şi printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume. Şi chiar dacă multă lume ştie că proiectantul şi constructorul acestui pod a fost Anghel Saligny, faptul că celebrul inginer este gălăţean este ceva mai puţin cunoscut. Anghel Saligny s-a născut pe 19 aprilie 1854, în comuna Şerbăneşti, din fostul judeţ Tecuci.

A urmat primele clase de şcoală la pensionul din Focşani, înfiinţat de tatăl său, Alfred Saligny, un pedagog alsacian stabilit în România. Studiile secundare şi le-a făcut la tot la Focşani, iar liceul l-a absolvit la Potsdam, în Germania. A frecventat apoi cursurile Universităţii din Berlin, iar mai apoi s-a dedicat studiilor inginereşti la Şcoala Tehnică Superioară din Charlottenburg. În anul 1885, guvernul român a organizat un concurs internaţional pentru proiectul unui pod de cale ferată peste Dunăre. Nemulţumiţi de ofertele firmelor străine, oficialii români au luat decizia de a-i încredinţa lucrarea lui Saligny. Începute pe 21 octombrie 1890, lucrările au fost finalizate cinci ani mai târziu, pe 14 septembrie 1895.

Sistemul de poduri de cale ferată Feteşti - Cernavodă reprezintă o adevarată operă de artă inginererască, cea mai grandioasă de acest fel din Europa continentală la ora construirii sale şi încă multă vreme după aceea. Anghel Saligny a mai proiectat şi construit, printre altele, linia ferată Adjud - Tg.Ocna, primele poduri combinate (şosea - cale ferată) din ţară, podul peste Siret de la Cosmeşti, silozurile de beton armat, docurile şi antrepozitele de la Galaţi şi Brăila.

A fost membru fondator şi preşedinte al Societăţii Politehnice din Bucureşti, ministru al Lucrărilor Publice, membru şi preşedinte al Academiei Române. Academician, inginer constructor, ministru şi pedagog, Anghel Saligny este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea şi construcţia podurilor şi silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat. A încetat din viaţă pe 17 iunie 1925, la Bucureşti.

Citit 12119 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2012 12:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.