Gălăţeni care au uimit lumea - Vera Atkins

Gălăţeni care au uimit lumea - Vera Atkins
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Unul dintre cei mai importanţi spioni din cel de-Al Doilea Război Mondial îşi are originile în Galaţi. Chiar dacă a catalogat naşterea sa în oraşul nostru ca „un simplu accident al istoriei”, dictat de interesele comerciale ale tatălui său, în orice fişă biografică a Verei Atkins figurează faptul că ea s-a născut pe malul Dunării. Agent al Serviciului Secret englez, Vera Maria Atkins (născută Vera-May Rosenberg) s-a născut la Galaţi pe 16 iunie 1908, fiind singura fiică a lui Max Rosenberg, un evreu care-şi mutase, în 1904, afacerile din Africa de Sud în România, profitând de dezvoltarea comerţului cu grâne derulat prin portul gălăţean.

Succesul în afaceri al companiei sale, „Dunărea”, l-a propulsat pe Max Rosenberg în postura de amfitrion al diplomaţilor străini aflaţi în România, aceste reuniuni permiţându-i Verei să intre în contact cu protipendada europeană a vremii. Max Rosenberg a murit în 1933 în România, iar Vera a adoptat numele de fată al mamei sale şi a plecat în Anglia, via Franţa. Înainte ca Franţa să fie ocupată de germani, Vera s-a înscris ca student la limbi moderne la Sorbona, după care a urmat un curs de un an la o şcoală din Lausanne. Ulterior, în Anglia, Vera a devenit ofiţer al serviciilor secrete, poziţie din care a trimis 470 de agenţi, inclusiv 39 de femei, în spatele liniilor inamice - teritoriile franceze ocupate de germani.

La peste patru decenii de la sfârşitul războiului, în 1987, Vera Atkins a fost răsplătită de Franţa, pentru serviciile sale, cu titlul de Comandant al Legiunii de Onoare (Croix de Guerre, Commandeur of the Légion d’Honneur). Vera Atkins i-a inspirat pe scenariştii filmelor cu spioni, devenind model pentru personajul Miss Moneypenny într-un film din seria Bond. Pentru Ian Fleming, „tatăl” celebrului James Bond, „Vera Atkins was the boss in the world of spies” (În lumea spionilor, Vera Atkins a fost şeful). Vera Atkins s-a stins din viaţă pe 24 iunie 2000, la vârsta de 92 de ani, în oraşul Hastings, din sudul Angliei.

Citit 13139 ori Ultima modificare Marți, 16 Iunie 2020 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.