Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

Unul dintre cei mai importanţi spioni din cel de-Al Doilea Război Mondial îşi are originile în Galaţi. Chiar dacă a catalogat naşterea sa în oraşul nostru ca „un simplu accident al istoriei”, dictat de interesele comerciale ale tatălui său, în orice fişă biografică a Verei Atkins figurează faptul că ea s-a născut pe malul Dunării. Agent al Serviciului Secret englez, Vera Maria Atkins (născută Vera-May Rosenberg) s-a născut la Galaţi pe 15 iunie 1908, fiind singura fiică a lui Max Rosenberg, un evreu care-şi mutase, în 1904, afacerile din Africa de Sud în România, profitând de dezvoltarea comerţului cu grâne derulat prin portul gălăţean.

Succesul în afaceri al companiei sale, „Dunărea”, l-a propulsat pe Max Rosenberg în postura de amfitrion al diplomaţilor străini aflaţi în România, aceste reuniuni permiţându-i Verei să intre în contact cu protipendada europeană a vremii. Max Rosenberg a murit în 1933 în România, iar Vera a adoptat numele de fată al mamei sale şi a plecat în Anglia, via Franţa. Înainte ca Franţa să fie ocupată de germani, Vera s-a înscris ca student la limbi moderne la Sorbona, după care a urmat un curs de un an la o şcoală din Lausanne. Ulterior, în Anglia, Vera a devenit ofiţer al serviciilor secrete, poziţie din care a trimis 470 de agenţi, inclusiv 39 de femei, în spatele liniilor inamice - teritoriile franceze ocupate de germani.

La peste patru decenii de la sfârşitul războiului, în 1987, Vera Atkins a fost răsplătită de Franţa, pentru serviciile sale, cu titlul de Comandant al Legiunii de Onoare (Croix de Guerre, Commandeur of the Légion d’Honneur). Vera Atkins i-a inspirat pe scenariştii filmelor cu spioni, devenind model pentru personajul Miss Moneypenny într-un film din seria Bond. Pentru Ian Fleming, „tatăl” celebrului James Bond, „Vera Atkins was the boss in the world of spies” (În lumea spionilor, Vera Atkins a fost şeful). Vera Atkins s-a stins din viaţă pe 24 iunie 2000, la vârsta de 92 de ani, în oraşul Hastings, din sudul Angliei.

Citit 11437 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2012 22:49

1 comentariu

  • postat de IC Sâmbătă, 25 Februarie 2012 07:32 Link la comentariu
    0
    1

    Galatenii ar trebui sa fie numai pe jumatate mandri de spioana Vera ,asta fiindca activitatea ei a avut o mica contributie la victoria aliatilor si inrobirea Romaniei de catre comunisti( un pic m-am lamurit si linistit ,era galateanca dar nu si romanca,URSS nu a decorat-o?).Stapanii Verei ne-au vandut ca pe niste sclavi lui Stalin ,asa am ajuns sa fim cu o suta de ani in urma ,ca dezvoltare si civilizatie ,dar cei mai grav este mancrutizarea majoritatii romanilor ,transformarea lor din toate punctele de vedere.Un exemplu este faptul ca atingem cota maxima in ceea ce priveste "reflexul lui Pavlov" ,in mod deosebit in campaniile electorale . Cine da ,ma face sa salivez si-l votez ,chiar daca galeata-i sparta si pestele imputit ....................

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.