Ţiglina II moare sub ochii indiferenţi ai autorităţilor

Ţiglina II moare sub ochii indiferenţi ai autorităţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trotuare prăfuite şi ridicate pe alocuri de rădăcinile copacilor bătrâni care mai mai stau să cadă la o furtună mai puternică. Crengi crescute în dezordine pe sub care trebuie să te apleci pentru a putea merge mai departe. Garduri vii netăiate şi pline de pânze de păiajen. Câte un ambalaj aruncat cu indiferenţă dansează în adierea vântului. Din loc în loc, destul de aproape una de alta, zac parcate adesea direct pe trotuar maşini luxoase a căror vopsea strălucitoare vine într-un contrast izbitor cu atmosfera generală ternă şi mohorâtă a locului. Nu poţi ignora nici blocurile gri care se ghicesc pe alocuri triste în spatele micilor grădini cel mai adesea lăsate de izbelişte. Aceasta este prima impresie pe care un trecător mai atent o are odată ajuns în cartierul Ţiglina II, pe strada Constructorilor. Lucrurile sunt şi mai deprimante însă pe aleile care şerpuiesc printre blocuri şi garaje. Pungile de gunoi îndesate bine în gardurile vii ale grădinilor la doar câţiva metri de tomberoane, asfaltul crăpat, excrementele de câini şi iarba crescută în voie se adaugă unui tablou static. Destul de rar, câte un bătrân mai iese dintr-o scară de bloc.

Izolaţi în plin oraş

Ţiglina II a fost unul dintre primele cartiere construite de comunişti pentru angajaţii Combinatului Siderurgic. Dacă până la începutul anilor '90 cartierul arăta rezonabil din punct de vedere al străzilor, aleilor, parcurilor şi curăţeniei, lucrurile s-au deteriorat treptat după Revoluţie. Majoritatea celor care locuiesc acum în blocurile din Ţiglina II sunt pensionari. Pentru mulţi dintre ei, a ajunge la un autobuz sau la un magazin de la care să cumpere o bucată de carne este o odisee în miniatură.

Unul dintre cititorii veniţi la întâlnirea de joia trecută era nemulţumit tocmai de faptul că pe strada Constructorilor nu circulă niciun autobuz. "Nu este normal ca pe o stradă cu multe blocuri, cu un liceu şi cu o secţie de poliţie să nu există niciun mijloc de transport public. Vrem să se introducă traseul 20 pe această stradă", spune bărbatul.

Prezent la întâlnire a fost şi consilierul local Nicolae Rainea. "Locuiesc în Ţiglina II de 30 de ani. Nu avem aici o măcelărie. Pentru un kilogram de carne trebuie să mergem până în Ţiglina I, dincolo de strada Brăilei. În tot acest timp, unele dintre spaţiile de la parterul blocurilor stau neînchiriate, pentru că proprietarii cer preţuri excesive pentru chirii", explică Nicolae Rainea.

Locurile de parcare, rare spre inexistente

Chiar dacă aleile din Ţiglina II nu sunt blocate cu maşini parcate alandala, aşa cum se întâmplă în alte cartiere, oamenii spun că nimeni nu a luat nicio măsură în ultimii ani pentru a face puţină ordine. "Trebuie să se facă o reinventariere a locurilor de parcare. Sunt din ce în ce mai multe maşini. Acesta e un aspect pe care nu în putem controla. Însă în locurile unde nu avem parcări, aici e şi cazul Ţiglinei II, ar trebui ca pe anumite străzi să fie făcut sens unic de circulaţie. În acest fel, o bandă poate rămâne pentru parcare. E un model pe care l-am văzut în multe oraşe europene", adaugă consilierul Rainea.

Coşurile de gunoi, o amintire

"Au smuls coşurile de gunoi de pe toţi stâlpii. Şi-aşa unii aruncau gunoaiele pe lângă, dar acum, că nu mai sunt deloc. Chiar şi în jurul şcolii vezi numai coji de seminţe şi alte gunoaie. De cei pe care îi alegem auzim doar în anii electorali. E adevărat, vina este şi a locuitorilor. Unii coboară cu pungile de gunoi, dar nu se mai obosesc să le ducă până la tomberoane. E o lipsă cruntă de educaţie, indiferent de vârstă", este de părere George Mârzac, un alt cititor.

Citit 3733 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2013 10:32

11 comentarii

 • postat de OARECARE
  Vineri, 26 Iulie 2013 11:58
  5.13.141.***
  cine nu lasa municipalitatea sa faca ceva pe fostul teren de fotbal, sa faca curat, sa dea HCL-uri bune care sa ajute locuitorii cartierelor galatene...STOP...scrieti adevarul in ziare gen...m.STAN FACE CE VREA EL CU TOATA GASCA DE CONSILIERI SI BABA SE PIAPTANA
  0
  0
  Raportează
 • postat de cornel
  Miercuri, 24 Iulie 2013 15:02
  193.230.156.***
  Autoritatile sunt moarte demult mai mult poti sa sensibilizezi o cladire decat pe autoritati .
  0
  0
  Raportează
 • postat de @alex
  Marți, 23 Iulie 2013 23:59
  5.13.155.***
  Hahaha, si la ce te ajuta IP-ul?? N-ai ce sa identifici cu el!!
  Corespondenta dintre IP si abonatul la internet caruia ii este alocat NU ESTE PUBLICA!
  Si nici nu se face publica de firma de internet decat politiei, daca exista mandat judecatoresc. Altfel divulgarea identitatii este infractiune.
  Deci ce zici tu ca afli cine te injura, nu doar ca nu prea ai cum in mod normal, si chiar daca ai reusi, ai comite o infractiune. Deci calmeaza-te, ala te poate injura linistit, nu afli decat o combinatie de cifre care nu te ajuta la nimic :)))))))))))))))
  Cred ca s-a pus doar pentru a elimina pe cei care scriau mai multe mesaje, dandu-se drept autori diferiti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Luni, 22 Iulie 2013 21:42
  79.116.104.***
  Ce e, măi, ti-e rusine cu IP-ul tău? Mie mi se pare un lucru foarte bun că Viata libera da prilejul identificarii userilor. Este unul care m-a injurat de vreo 3 ori. De-abia astept sa ma injure iar, ca sa vad cine e, pe baza IP-ului. Apoi sa-i scot injuraturile pe nas, față în față. bărbătește! S-a dus naibii tupeul lașilor, așa-i?
  0
  0
  Raportează
 • postat de IP-URI COMUNISTE,SECURISTE
  Luni, 22 Iulie 2013 19:51
  5.13.206.***
  CE-S KAKATURILE ASTEA CU IP-URILE ,NE URMARESTE SECURITATEA ,SPP-UL,SRI-UL SAU CE ? NU INTELEG ?

  GALATENI TOT COMUNISTI,TOT COMUNISTI

  SI PROSTI SI COMUNISTI DUPA 23 DE ANI
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetatean !
  Luni, 22 Iulie 2013 11:19
  188.26.127.***
  Eu nu inteleg...... va legati numai de zona Tiglina II de ceva timp !Ce urmariti?? CARE PARTID POLITIC NU ARE PROCENTAJ BUN ACOLO ???? Nu cred ca sunt mai multe probleme in aceasta zona decat in zona de Port a orasului sau decat in Micro 40.... Sa fim seriosi ..... !!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Gelu
  Luni, 22 Iulie 2013 10:59
  5.13.130.***
  IN parcerea de linga dragos rosu linga E4 dupa ce ca nu este loc de parcare se parcheaza un camion care ocupa cel putin 3 locuri de parcare GL08 GJB
  ar trebui daramate toate garajele si sa se faca o parcare in care ar incapea cel putin 100 de masini
  La strada se vinde legume si fructe in conditii de neimaginat direct de pe trotuar
  exact ca in occident
  1
  0
  Raportează
 • postat de Garajele și aleile pietonale neasfaltate, sunt probleme de estetică.
  Luni, 22 Iulie 2013 10:00
  92.86.68.***
  Garaje cât cuprinde pe spațiile verzi cu ieșire pe alei pitonale sparte sub greutatea autoturismelor, alei pietonale neasfaltate de tip 4x4 pentru cărucioarele pentru copiii, grupuri de garaje-magazii cum ar fi la Drgoș Roșu. Nu ar fi mare lucru dacă s-ar da un aspect civilizat dacă aleile pietonale s-ar asfalta și normal, garajele să fie înlocuite cu parcări numerotate de primărie și taxate anual prin abonament, semiînchise, cu garduri de sârmă, acoperite cu plexiglas cu pază contra plată dacă se poate, chiar și prin camere de supraveghere.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Monica - Ileana
  Luni, 22 Iulie 2013 09:14
  95.76.37.***
  "aleile din Ţiglina II nu sunt blocate cu maşini parcate alandala"????? Cum ati ajuns la concluzia asta? Ati trecut vreodata, intre orele 9 si 17, sa zicem, pe Constructorilor, la coltul unde este Kuky's, chiar vis-s-vis de politie, sau la aleea urmatoare unde este Takis, sau la aleea urmatoare unde este un magazin de zarzavat? Nu poti sa treci de masinile parcate pe trotuar!!!!!! Nimeni nu respecta nici o regula!...
  0
  0
  Raportează
 • postat de ds
  Luni, 22 Iulie 2013 07:38
  5.13.171.***
  Cum dracu-s eu in totala contradictie cu ce se scrie aici, inclusiv in comentariul aferent ? Sunt probleme cu lipsa de asfaltari dar curatenia exista. Daca te-ai lua dupa astfel de articole tendentioase si nu ai umbla din cand in cand prin zona mentionata ai crede ca te afli in locuri stranii , SF, precum in filmele lui Tarkovski. Pesimismul asta general care eticheteaza orasul ca ”moare” trebuie inteles altfel, si anume ca orasul e pe o panta coboratoare de ani buni, dar ca mai are inca multa viata in el si...functioneaza. Inca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cobra-Galati
  Luni, 22 Iulie 2013 01:18
  82.145.208.***
  Nu ca sinteti nebuni!Auzi titlu "tiglina 2 moare......!
  Sinteti timpiti!Tot orasul Galati moare datorita diferitelor liste rusinoase.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.