REPORTAJ/ Inima oraşului - ciuruită şi prăfuită. Străzi şi trotuare pline de cratere în buricul târgului (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ/ Inima oraşului - ciuruită şi prăfuită. Străzi şi trotuare pline de cratere în buricul târgului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trotuarele de pe Mihai Bravu şi Cuza s-au transformat în drumuri de ţară, iar pe Domnească pavelele dispar în neştire * Infrastructura dezastruoasă din centrul oraşului se asortează de minune cu imobilele aflate în paragină


Poate chiar acesta este şi motivul pentru care municipalitatea gălăţeană nu s-a sinchisit, ani în şir, să pună la punct un proiect de modernizare a arterelor rutiere importante din centrul oraşului. Edilii Galaţiului au trecut cu vederea faptul că străzile Domnească, Mihai Bravu sau Al. I. Cuza, care găzduiesc instituţii de cultură extrem de importante şi bijuterii arhitecturale, sunt vizitate, an de an, de turişti cu înaltă ţinută morală şi de oameni de cultură din ţară, ba chiar de cetăţeni străini, care, după un astfel de traseu, nu pleacă, nici pe departe, cu cele mai bune gânduri din oraşul de la malul Dunării şi pun, pe bună dreptate, sub semnul îndoielii o eventuală revenire în urbea de la Mila 80.

Oraşul-sat Galaţi, cu trotuare din pământ

Nu este de mirare de ce gălăţenii, pietoni sau şoferi, ocolesc străzile Mihai Bravu şi Al. I. Cuza şi, deloc surprinzător, nici măcar nu iau în calcul o simplă plimbare în cele două zone. Străzile sunt pline de gropi de toate mărimile, fisuri şi denivelări, iar trotuarele arată de-a dreptul dezgustător.

Pe strada Alexandru Ioan Cuza, acolo unde se află şi „Casa Cuza Vodă”, nu există porţiune de trotuar care să nu le pună probleme pietonilor. Oamenii trebuie să facă slalom printre găuri, să se ferească de crăpăturile din asfalt, de bordurile instabile, care la cea mai mică greutate se pot dezmembra şi te pot face una cu pământul, dar şi de clădirile vechi şi ponosite a căror tencuială se poate desprinde în orice moment. De altfel, există numeroase plăcuţe, atât pe Cuza sau Mihai Bravu, cât şi pe Culturii sau Domnească, ce-i avertizează pe trecători că se pot trezi cu bucăţi de ciment, cărămizi sau tot soiul de materiale de construcţie în cap.

Pe Mihai Bravu, situaţia este mult mai gravă, dezastruoasă chiar. Strada, care face parte din ansamblul urban de patrimoniu naţional, este protejată, pe hârtie, de lege, dar nu şi de autorităţi, care au lăsat-o să se degradeze, în ciuda numeroaselor semnale de alarmă, venite atât din mediul cultural, cât şi al societăţii civile. Vizibil distrusă de trecerea timpului şi nepăsarea foştilor edili ai Galaţiului, strada Mihai Bravu poate fi, astăzi, străbătută cu greu. Pe porţiuni însemnate, vântul, ploile şi zăpada au măcinat atât de tare trotuarul, încât în locul pietrei ori al asfaltului a rămas doar pământ. Zona destinată pietonilor seamănă izbitor cu drumurile de ţară, care, la prima ploaie ceva mai însemnată, se transformă în bălţi. Ca să nu rişte să-şi facă praf încălţămintea, într-un moment de neatenţie, sau să se trezească cu bucăţi de tencuială în cap, trecătorii aleg să circule îndeosebi pe stradă, deşi nici artera rutieră nu arată mai bine. Ai însă măcar suficient spaţiu pentru a ocoli craterele şi, de bine, de rău, nu-ţi ridici cantităţi impresionante de praf în cap, aşa cum se întâmplă pe anumite porţiuni de pe trotuar.

Trotuare mizerabile pe Domnească

Deşi arată ceva mai bine, în comparaţie cu Mihai Bravu şi Al. I. Cuza, strada Domnească are nevoie, de asemenea, de reparaţii la trotuare, cu atât mai mult cu cât vremea devine din ce în ce mai caldă, iar gălăţenii vor ieşi în număr tot mai mare la promenadă. La Parfumul Teilor, de exemplu, există porţiuni în care lipsesc numeroase pavele, şi nu de ieri sau de astăzi, însă nimeni nu a intervenit pentru a repara porţiunile distruse. Străzile şi trotuarele din cartier sunt, de asemenea, ciuruite şi pline de gropi, fisurate, în valuri, cu borduri pe jumătate distruse.

 

Citit 4269 ori Ultima modificare Marți, 01 Aprilie 2014 19:16

12 comentarii

 • postat de cetatean platitor de salarii inclusuv celor care dorm
  Luni, 07 Aprilie 2014 10:17
  193.230.156.***
  SI SUB TOATE ACESTE COMENTARII CARE RELATEAZA CE AU FACUT EDILII GALATIULUI DE 20 DE ANI, MAI CREDETI CA ESTE POSIBILA O ASEMANARE INTRE EDILII GALATIULUI SI CEI AI CLUJULUI?????????? CANDVA STR. DOMNEASCA ERA UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE STRAZI CU TEI DIN TARA. DUPA MAI BINE DE 20 DE ANI, DOVADA CULTURII, INTELECTULUI SI RESPONSABILITATILOR EDILILOR ACESTUI ORAS SUNT DOVEDITE DE FELUL CUM ARATA ORASUL. NU NE MAI TREBUIE NICI O PROBA SI NICI O DOVADA CA SA JUSTIFICAM ACESTE ACUZATII. ESTE CHIAR INDICAT CA PE STR. DOMNEASCA SA NU MERGETI LANGA PERETI , VA PUTETI ACCIDENTA FOARTE GRAV. CONTRAR ACESTUI LUCRU , VERIFICATI CE VILE TRAINICE SI-AU CLADIT EDILII, DIN BANII FURATI DE LA NOI, DAR ABSOLUT TOTI, UNUL NU A FOST MAI MODEST ADICA MAI CINSTIT. AU FURAT EI , COPII LOR, CEI CU CARE AU FOAST IN CARDASIE SI AU LUAT CONTRACTELEL DE LUCRARI PE TAVA, AU FURAT TOT SI NU AU FACUT NIMIC. PENTRU CETATENII CARE SUNT OBLIGATI SA TRAIASCA IN MIZDERIA ACESTORA NU A RAMAS UN GRAM DE RESPECT PENTRU ACESTI HOTI, INCULTI, MARLANI (CHIAR DACA AU OCHELARI SI MASINI DE FIRMA)PTR. CA AU DUS CULTURA ORASULUI CU MULT IN JOS ETC....
  0
  1
  Raportează
 • postat de grecu
  Luni, 31 Martie 2014 20:20
  5.13.192.***
  Nu e prima data cand se pune in discutie aceste probleme ce vizeaza strazile si trotuarele acestei urbii care nu au mai fost refacute de ani buni,insa nu s-a realizat nimic stiut fiind ca oficialitatile raspunzatoare acestor probleme au promis in nenumarate randuri ca vor fi remediate odata cu sosirea primaverii ,Dupa cum semnaleaza autorul articolului nu numai aceste zone au deficiente vizat fiind chiar tot orasul ca sa nu ma apuc sa enumar aici strazile cu probleme, caci pe vreme si datorita intemperiilor nu mai poate fi data vina acesta ramanand totusi in responsabilitatea edilului si a subalternilor lui.Semnalez aici si starea proasta a spatiilor verzi ce fac parte din peisajul stradal care a devenit loc de parcare pt masini din lipsa de parcari dar si mai mult din comoditate ,din dorinta soferului de a nu se deplasa prea mult pe jos si din si mai multa lipsa de bun simt si respect pt. natura.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Zizi
  Luni, 31 Martie 2014 16:04
  5.13.193.***
  Oare dalele din fata magazinelor de orice fel si a galetilor cu flori in toate cartierele nu ar trebuii reparate/inlocuite de cei care le-au stricat cu masinile de marfa sau apa aruncata in permanenta de la florile evazioniste? De ce sa platim de la bugetul local pagubele produse de unii care contribuie la acest buget doar cu taxele pe teren considerat neamenajat?
  Cei de la parter care si-au extins balcoanele pana unde au putut n-ar trebui oare pusi sa platesca reabilitarea spatiului pietonal din fata extinderii, pentru ca oricum multi nu au declarat suprafata tota construita si, deci, nu platesc impozit pe apartamentul aproape dublu astfel creat.
  0
  3
  Raportează
 • postat de uihfuhr
  Luni, 31 Martie 2014 10:13
  5.13.140.***
  romania tara de manipulatori imputiti
  0
  4
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 31 Martie 2014 08:53
  213.218.53.***
  @Luni, 31 Martie 2014 08:16 postat de Goe

  problema cea mai mare sunt CLIENTII CARE SUNT DESTUL DE IDIOTI sa cumpere apartamente in blocuri de mai mult de 4 etaje si care nu au parcari si nici parcuri, si sa dea tona de bani !

  prosti sunt romanii si galatenii care dau bani pe asa ceva !
  4
  4
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 31 Martie 2014 08:52
  213.218.53.***
  chestia cu dalele de beton vandute ca ceva de arta, si plazza asa.. este o mare porcarie !
  au fost vandute la preturi exorbitante si sunt niste porcarii pe care aluneci iarna,
  si cu caruciorul cu copilul mic il zdrunici rau de tot la o simpla plimbare pe asa ceva !!


  pus asfalt peste tot, reparate cat mai multe trotuare si cand se strica pus asfalt iar !
  0
  4
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Luni, 31 Martie 2014 08:46
  5.13.216.***
  STRADA DOMNEASCA AR TREBUI SA FIE CE-A MAI FRUMOASA STRADA DIN ORASUL NOSTRU!!
  CAND SPUI STRADA DOMNEASCA , TURISTUL CARE ARE DE GAND SA VIZITEZE ORASUL SE GADESTE LA CEVA EXTRAORDINAR DE FRUMOASA SI CURATA, O STRADA DE PROMENADA PENTRU GALATENI. O STRADA CU CLADIRI MODERNIZATE., CU PARCULETE REABILITATE , CU TROTUARE CURATE CA CRISTALUL MAI ALES CA E DUSA VESTEA CA ARE CE-I MAI FRUMOSI SI NUMEROSI TEI DIN TARA IAR ACUM SUNT CIUNTITI SI CIUFULITI CA VAI DE EI>ETC ETC
  TURISTUL SE LAMURESTE REPEDE DE MIZERIA CE DOMNESTE PE ACEASTA STRADA DIN CENTRUL ORASULUI GALATI!!, MAI ALES CA PE ACEASTA STRADA SUNT SEDIILE PRINCIPALE ALE ADMINISTRATIEI UNDE AU STAT SI STA COCOTATI IN FOTOLII CE-I MAI DESTEPTI PRESEDINTI DE CJ, SI CE-I MAI ONORATI PRIMARI!! E. DURBACA CE-L MAI GOSPODAR COMUNIST DE INTREPRIDERI!! SI APOI D. NICOLAE ALES 3 MANDATE DE MUNCITORII COMBINARULUI CA CE-L MAI DESTOINIC SI PRICEPUT INGINER!! RAHAT..
  ACUM E RANDUL DLUI STAN MARIUS SA MODERNIZEZE ORASUL MAI ALES CA DUPA DARMAREA CHIOSCURILOR DE LA GARA DORESTE SA FACA PE ACE-L SPATIU UN MUZEU IN AER LIBER ETALAND TOATE RUGINITURILE DE LOCOMOTIVE SI TRAMVAIE DE CE NU SI UN FURNAL DIN COMBINAT! IN LOC DE NATURA CURATA SI SPATIU VERDE CE ISI DORESC GALATENII CE-L MAI MULT! O CONCEPTIE DE RAHAT....
  7
  4
  Raportează
 • postat de Goe
  Luni, 31 Martie 2014 08:16
  5.13.239.***
  Toate casele de pe strada Mihai Bravu,incepand din Strr.Basarabiei si pana la biblioteca V.A.URECHIA sunt cumparate de d-l viceprimar Radu Cosca,ce doreste sa le darame si sa construiasca un complex rezidential de blocuri.Credeati cumva ca se tot aminteste de aceasta strada pentru ca ii pasa primariei de cum arata ?Se doreste inceperea lucrarilor la acest cartier care pana acum nu s-au putut demara deoarece aceaczona este socotita istorica.
  0
  10
  Raportează
 • postat de un galatean get- beget
  Luni, 31 Martie 2014 07:33
  92.85.153.***
  Dar la Potcoavain jurul complexului comercial este o nenorocire.Ciuberele cu salcami de pe esplanada palesc in fata mizeriei din jur. Dar cesa zic de trotuarele din Dunarea ,incepand de la Spitalul judetean si pana la Mall-ul Dunarea, iti rupi gatul pur si simplu. Nu se poate asa ceva. Il invit pe d-l Stan sa faca o plimbare per-pedis in aceste zone.Cat privesc locurile de unde s-au desfiintat garajele speram sa nu arate toata vara ca dupa razboi . Acum aspectul orasului este dezolant: copaci ciuntiti,gauri peste tot,daramaturi,praf,gunoaie la tot pasul,intr-un cuvant:deplorabil si rusinos.....
  1
  11
  Raportează
 • postat de Satul de trotuare ciuruite si mizerie.
  Luni, 31 Martie 2014 07:21
  92.80.170.***
  Bineinteles ca sunt satul si de trotuarele mizerabile si solicit pe aceasta cale ca autoritatile sa faca ceva si in privinta trotuarelor din zona Ancora. De la ultimele cutremure sau crapat, a sarit dalele de pe ele si arata ca dupa razboi!
  Face-ti ceva si scapati-ne de aceste trotuare ca eu sunt satul de ele
  1
  9
  Raportează
 • postat de albert
  Luni, 31 Martie 2014 07:08
  93.113.153.***
  Dar de haita de caini de la muzeul de istorie, ce ziceti domnilor ? Tot pe Cuza isi fac veacul
  0
  12
  Raportează
 • postat de ghici
  Luni, 31 Martie 2014 06:51
  5.13.146.***
  Orasul sat. Super. Din masina nu se vede nimic. Si cum alesii au uitat sa mearga pe jos nu cred ca exista un trotuar civilizat in oras. Permanent trebuie sa te uiti pe unde calci. Decat sa investeasca primaria in studii de fesabilitate pentru proiecte ce nu se vor materializa niciodata mai bine ar trece la asfaltat,dar conform normativelor de preparare si de asternut stratul asfaltic si nu dupa ureche cum se tot face. Orasul arata din ce in ce mai jalnic, gri dar cu nuante spre negru.
  1
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.