Un imobil al municipalităţii, transformat în groapă de gunoi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Un imobil al municipalităţii, transformat în groapă de gunoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Clădirea, ale cărei uşi şi geamuri au fost furate, dar şi terenul şi spaţiul verde aferente sunt invadate de cantităţi impresionante de gunoaie * Mirosul pestilenţial emanat de dejecţii şi mizeria cruntă le fac viaţa imposibilă gălăţenilor care locuiesc în apropiere 


Resturi menajere, zdrenţe, mâncare alterată, cutii din carton, bucăţi de lemn, dejecţii, pungi din plastic pline ochi cu gunoaie de toate felurile sunt doar o mică parte dintre deşeurile depozitate de gălăţenii certaţi cu legea, bunul simţ şi civilizaţia într-un spaţiu despre care oamenii spun că aparţine Primăriei. Groapa de gunoi improvizată se află pe strada Tecuci, la numărul 101, şi poată fi „admirată” în toată „splendoarea” ei, de oricare dintre trecători, deoarece, după cum se poate observa şi în imagini, accesul nu este restricţionat, întrucât gardul care ar fi trebuit să protejeze terenul şi casa a dispărut. Ba mai mult, clădirea, despre care oamenii spun că a fost construită în urmă cu doar aproximativ 10 ani, este vizibil degradată.

Pe alocuri, tencuiala nu mai există, iar imobilul a fost sistematic vandalizat, astfel că astăzi îi lipsesc atât uşile, cât şi geamurile, iar în „locuinţă” poate pătrunde oricine, dovadă că nici interiorul casei nu a scăpat de depozitările de deşeuri. Am încercat să aruncăm o privire şi în spatele imobilului, însă accesul ne-a fost practic imposibil. Nu de vreo măsură luată de autorităţi împotriva vandalilor, ci de atenţionările unuia dintre vecini, care ne-a spus că în buruienile şi iarba netunsă din spatele casei colcăie căpuşele şi viermii.

„A devenit o problemă de sănătate publică”

Mirosul emanat de cantităţile impresionante de deşeuri este resimţit nu doar de către oamenii care locuiesc în imediata apropiere a terenului, ci şi de agenţii economici şi gălăţenii care şi-au pus pe picioare case şi gospodării la câteva sute de metri. Şi nu este o exagerare, căci, chiar la sfârşitul săptămânii trecute, deşi soarele nu era dogoritor, mirosul pestilenţial generat de mizeria cruntă în care zac terenul şi casa Primăriei se simţea de la distanţă.

Am stat de vorbă cu un gălăţean care locuieşte chiar lângă groapa improvizată de gunoi, pe strada Tecuci, la numărul 99, şi care ne-a povestit calvarul prin care trece, de aproximativ trei ani de zile. Căci problema este cunoscută de autorităţi de câţiva ani, însă a fost ignorată ori s-a intervenit doar printr-o acţiune de curăţenie şi ridicarea unui gard, care, din păcate, nu a  rezistat mai mult de câteva zile.

Chiar dacă gardul, care delimitează casa şi grădina dichisită a domnului Ioan de depozitul de gunoi, este foarte înalt, acest lucru îl protejează doar de priveliştea înfiorătoare, nu şi de mirosul îngrozitor, care, de cele mai multe ori, nu îi dă voie să se relaxeze nici măcar în propria grădină. Deşi aceasta este un mic colţ de rai, cu verdeaţă şi flori, aşa cum îi place de altfel unui om gospodar să îşi înfrumuseţeze traiul de zi cu zi. „De acum a devenit chiar o problemă de sănătate publică. Am făcut sesizări atât la Poliţia Locală, la Garda de Mediu, cât şi la Primărie. Am crezut că, dacă avem un alt primar, se va schimba şi sistemul de la Gospodărie Locativă, însă nu s-a schimbat nimic acolo. Am şi eu o întrebare: de ce nu se autosesizează organele competente de a verifica ce se întâmplă cu acest imobil? Este o construcţie nouă, făcută în urmă cu aproximativ 10 ani. Cine şi ce interes are cu acest imobil? A murit fostul chiriaş, au stat apoi copii de-ai lui, după care au dorit să se mute nişte vecini, însă nu au închiriat mai departe. Între timp, au lăsat casa să se degradeze. S-a făcut gard de două ori, care a şi dispărut. Cine are interes ca această clădire să dispară? Atâta delăsare nu am văzut. Îl rog pe domnul primar să ia măsuri”, ne-a spus domnul Ioan Ciobanu.

Gălăţenii care locuiesc în imediata apropiere a imobilului şi terenului transformate în groapă de gunoi ni s-au plâns că odată cu încălzirea vremii rar îşi permit luxul de a deschide geamurile caselor, întrucât în locul aerului curat care să le împrospăteze locuinţele au parte de mirosuri dintre cele mai dezgustătoare, care le provoacă greaţă, la propriu.

 

 

Citit 4087 ori Ultima modificare Marți, 06 Mai 2014 10:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.