Un imobil al municipalităţii, transformat în groapă de gunoi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Un imobil al municipalităţii, transformat în groapă de gunoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Clădirea, ale cărei uşi şi geamuri au fost furate, dar şi terenul şi spaţiul verde aferente sunt invadate de cantităţi impresionante de gunoaie * Mirosul pestilenţial emanat de dejecţii şi mizeria cruntă le fac viaţa imposibilă gălăţenilor care locuiesc în apropiere 


Resturi menajere, zdrenţe, mâncare alterată, cutii din carton, bucăţi de lemn, dejecţii, pungi din plastic pline ochi cu gunoaie de toate felurile sunt doar o mică parte dintre deşeurile depozitate de gălăţenii certaţi cu legea, bunul simţ şi civilizaţia într-un spaţiu despre care oamenii spun că aparţine Primăriei. Groapa de gunoi improvizată se află pe strada Tecuci, la numărul 101, şi poată fi „admirată” în toată „splendoarea” ei, de oricare dintre trecători, deoarece, după cum se poate observa şi în imagini, accesul nu este restricţionat, întrucât gardul care ar fi trebuit să protejeze terenul şi casa a dispărut. Ba mai mult, clădirea, despre care oamenii spun că a fost construită în urmă cu doar aproximativ 10 ani, este vizibil degradată.

Pe alocuri, tencuiala nu mai există, iar imobilul a fost sistematic vandalizat, astfel că astăzi îi lipsesc atât uşile, cât şi geamurile, iar în „locuinţă” poate pătrunde oricine, dovadă că nici interiorul casei nu a scăpat de depozitările de deşeuri. Am încercat să aruncăm o privire şi în spatele imobilului, însă accesul ne-a fost practic imposibil. Nu de vreo măsură luată de autorităţi împotriva vandalilor, ci de atenţionările unuia dintre vecini, care ne-a spus că în buruienile şi iarba netunsă din spatele casei colcăie căpuşele şi viermii.

„A devenit o problemă de sănătate publică”

Mirosul emanat de cantităţile impresionante de deşeuri este resimţit nu doar de către oamenii care locuiesc în imediata apropiere a terenului, ci şi de agenţii economici şi gălăţenii care şi-au pus pe picioare case şi gospodării la câteva sute de metri. Şi nu este o exagerare, căci, chiar la sfârşitul săptămânii trecute, deşi soarele nu era dogoritor, mirosul pestilenţial generat de mizeria cruntă în care zac terenul şi casa Primăriei se simţea de la distanţă.

Am stat de vorbă cu un gălăţean care locuieşte chiar lângă groapa improvizată de gunoi, pe strada Tecuci, la numărul 99, şi care ne-a povestit calvarul prin care trece, de aproximativ trei ani de zile. Căci problema este cunoscută de autorităţi de câţiva ani, însă a fost ignorată ori s-a intervenit doar printr-o acţiune de curăţenie şi ridicarea unui gard, care, din păcate, nu a  rezistat mai mult de câteva zile.

Chiar dacă gardul, care delimitează casa şi grădina dichisită a domnului Ioan de depozitul de gunoi, este foarte înalt, acest lucru îl protejează doar de priveliştea înfiorătoare, nu şi de mirosul îngrozitor, care, de cele mai multe ori, nu îi dă voie să se relaxeze nici măcar în propria grădină. Deşi aceasta este un mic colţ de rai, cu verdeaţă şi flori, aşa cum îi place de altfel unui om gospodar să îşi înfrumuseţeze traiul de zi cu zi. „De acum a devenit chiar o problemă de sănătate publică. Am făcut sesizări atât la Poliţia Locală, la Garda de Mediu, cât şi la Primărie. Am crezut că, dacă avem un alt primar, se va schimba şi sistemul de la Gospodărie Locativă, însă nu s-a schimbat nimic acolo. Am şi eu o întrebare: de ce nu se autosesizează organele competente de a verifica ce se întâmplă cu acest imobil? Este o construcţie nouă, făcută în urmă cu aproximativ 10 ani. Cine şi ce interes are cu acest imobil? A murit fostul chiriaş, au stat apoi copii de-ai lui, după care au dorit să se mute nişte vecini, însă nu au închiriat mai departe. Între timp, au lăsat casa să se degradeze. S-a făcut gard de două ori, care a şi dispărut. Cine are interes ca această clădire să dispară? Atâta delăsare nu am văzut. Îl rog pe domnul primar să ia măsuri”, ne-a spus domnul Ioan Ciobanu.

Gălăţenii care locuiesc în imediata apropiere a imobilului şi terenului transformate în groapă de gunoi ni s-au plâns că odată cu încălzirea vremii rar îşi permit luxul de a deschide geamurile caselor, întrucât în locul aerului curat care să le împrospăteze locuinţele au parte de mirosuri dintre cele mai dezgustătoare, care le provoacă greaţă, la propriu.

 

 

Citit 3995 ori Ultima modificare Marți, 06 Mai 2014 10:20

6 comentarii

 • postat de Fostul CENTRU de RECOLTARE a SANGELUI din TIG . I .....
  Luni, 05 Mai 2014 21:52
  5.13.233.***
  Fostul " Centru de recoltare a sangelui " din Tiglina I asteapta o mana de om GOSPODAR ! O asteapta de cel putin 10 ani ! Este o cladire solida , care ar putea sa fie gradinita , azil , o alta institutie... Cladirea a fost devastata , au ramas doar zidurile (care sunt totusi trainice ) si momentan "gazduieste" o haita de caini , care se inmultesc pe banda rulanta . Cu cat creste "familia" numeric , cu atat sunt mai agresivi ! Inauntru este un focar de infectie , gunoaie si un loc transformat ad-hoc in toaleta publica ! Toti locuitorii din zona asteapta o minune de la conducatorii de azi ai urbei ! Stimati alesi , rezolvati situatia aceasta si fiti convinsi ca oamenii din zona Tiglina I -parcul grecilor , o sa va aleaga din nou ! Abia asteptam sa scapam de acest "buboi", de pe fata cartierului nostru !
  1
  8
  Raportează
 • postat de ION CORNEANU
  Luni, 05 Mai 2014 11:10
  5.13.216.***
  DE CE PRIMARIA NU SE OCUPA DE SPATIILE LASATE DE IZBELISTE SA-U SA OBLIGE PE PROPRIETARII ACESTOR IMOBILE SA-SI INTRETINA GOSPODARESTE CURTEA SI IMOBILUL PARASIT!!
  DE EXEMPLU. FOSTUL MALL DE LA CASA ROSIE STR. SIDERURGISTILOR-NEAJLOV, FOSTUL PATRON PROPRIETAR A LASAT TOTUL DE IZBELISTE UNDE SE CUIBARESCA ZECI DE BISCHETARI CARE AU DEVENIT INSUPORTABILI PT, CE-I CARE LOCUIESC PE STR. NEAJLOF!! USI SI GEAMURI SPARTE, MIZERIE MARE IN CURTE SI IMPREJMURIMI FOCARE DE INFECTII MAI CEVA CA IN JUNGLA???
  SI CE CLADIRE SI SPATIU UTIL DE FOLOSIT CHIAR SI DE PRIMARIE1!!!
  DEASEMENI SPATIILE ,CLADIRIILE LASATE DE IZBELISTE DE POSTA TIG,3 ETC ARATA JALNIC FOCARE DE INFECTII CA SA NU MAI VORBIM SI DE CADIREA DIN TIG1 UNDE SE DONA SANGE.. SE PUTEA FACE CEVA UTIL. O GRADINITA. UN AZIL, ETC CEVA DE GROAZA CUM ARATA FOCAR DE INFECTII SI MULTE ALTE SPATII RUINATE DIN ORAS!!
  VA ROG SA VERIFICATI SI SA FACETI UN REPORTAJ SA-L TREZIM PE PRIMAR LA REALITATE CA POATE NU STIE......
  1
  8
  Raportează
 • postat de boldea primar
  Luni, 05 Mai 2014 11:02
  5.13.148.***
  In primul rand primaria si primarul plus consiliul local n-au nici o buna initiativa fata de oras atat timp cat unora dintre acesti nu le intra-n mod categoric ceva in buzunar . Darama-se tot orasul sub ei , ca tot nu vor misca ceva . Toti sunt doar niste '' maimuţoi în jeep-uri'' cum bine i-a numit comentatorul anterior .
  3
  7
  Raportează
 • postat de crystal
  Luni, 05 Mai 2014 09:05
  89.137.136.***
  dacă aduni suprafaţa terenurilor lăsate de izbelişte sau prost gestionate în oraş de către primărie sigur rezultă suprafaţa unui sat întreg sau comune ,teren ce ar putea aduce la bugetul local zeci de mii de euro anual.

  Pe când un astfel de reportaj Viaţa Liberă ? cu analize ,statistici şi procentaje? Sa vadă deştepţii din primărie ,votaţi de alţii şi mai deştepţi cât de jalnică e situaţia, de altfel şi cei care au creat-o.

  Atunci când primăria va realiza importanţa acestui aspect, abia atunci vom fi cu un pas mai aproape de oraşele mai dezvoltate din ţară cum ar fi Clujul, Timişoara, Sibiu, Braşov, etc..tot Ardealul de fapt.
  1
  17
  Raportează
 • postat de crystal
  Luni, 05 Mai 2014 08:46
  89.137.136.***
  Până şi un joc de strategie pe calculator te invaţă că odată ce construieşti ceva pe acel teren ,îl faci să producă bani.Indiferent că e o locuinţă - iei chirie , fabrică - profit din vânzări produse, policlinică - profit din servicii, etc, etc..
  Ţi-o spune şi un copil de clasa a 7a mai luminat sau elev de liceu dacă învaţă oră de afaceri ca la americani.
  Dar cei din primărie şi administraţia locală habar nu au ce e cu ei.
  Un IQ de maimuţă nu poate să realizeze ce înseamnă teren profitabil şi investiţie, exact ca maimuţa de la Zoo când ii dai o bomboană, desface ambalajul şi mănâncă ce e înauntru, că aşa s-a învăţat, aşa şi ei, iau profitul rapid şi dulce şi aruncă restul.
  Vreţi votul meu ? Nu l-aţi avut şi nici nu o să-l aveţi vreodată, maimuţoi în jeep-uri care nu ştiti nici măcar să daţi bună ziua în engleză la turiştii care călătoresc în timp vizitând ţara şi oraşul.
  0
  20
  Raportează
 • postat de GOE
  Luni, 05 Mai 2014 07:57
  193.230.156.***
  Nu este singurul imobil administrat de primarie care a ajuns groapa de gunoi. Dealtfel fac studii pentru aeroport, tunel sub sau peste ( nu mai stim) Dunare si cate alte proiecte bizare, atata timp cat atributiile elementare sunt la pamant. Toate locuintelel vechi, cu o arhitectura deosebita care sunt in administratia primariei s-au degradat pentru ca nu s-a investiti nimic in acestea. Nu s-a tinut cont macar ca sunt locuite.
  0
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.