Din India la Galaţi - Creştinism fără frontiere

Din India la Galaţi - Creştinism fără frontiere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maica Tereza ar fi fost încântată să treacă pragul Centrului Comunitar „La Vale” de pe strada Dogăriei, înfiinţat de Fundaţia Cuvântul Întrupat. La intrare, ar fi zâmbit la vederea terenului de joacă şi de sport creat de o echipă din Anglia. Apoi ar fi trecut pe lângă bucătăria cu aromă caldă de mâncare bună şi sănătoasă. Ar fi privit curioasă orarul celor 40 de copii şi tineri din familii aflate în dificultate care vin aici pentru sprijin la teme, educaţie prin artă, consiliere, joacă, adică, pe scurt, integrare socială. Tot aici, adulţii sunt consiliaţi cum să devină părinţi buni pentru copiii lor, iar cei care nu au avut şansa de a merge la şcoală învaţă să scrie şi să citească. Maica Tereza ar fi fost, poate, surprinsă de duşurile amenajate şi de dulăpioarele cu hăinuţe, inscripţionate cu numele copiilor, dar ar fi înţeles că acasă la ei apa curentă este un lux, nu o utilitate. Ar fi inspectat micul atelier de mobilă care a finanţat la un moment dat activitatea centrului, dar şi grădiniţa de legume unde copiii învaţă că nimic din ceea ce li se oferă nu li se cuvine fără muncă. Apoi ar fi intrat să se reculeagă în capela Cuvântului Întrupat, în cântecul chitarelor, înconjurate de picturile copilăreşti reprezentând valorile fundaţiei şi privind către crucea futuristă reprezentând un Isus îmbrăţişând lumea. De ce tocmai Maica Tereza? Pentru că sfatul şi înţelepciunea ei au stat la baza lucrării Cuvântului Întrupat de la Galaţi. Pentru a afla mai multe despre această fundaţie am discutat cu David Chronic, american de origine, membru fondator al organizaţiei şi coordonator de regiune Africa-Europa a Cuvântului Întrupat.

„Nu suntem o biserică!”

David Chronic este din Nebraska, Statele Unite, şi a venit în România în 1996. În Galaţi, a colaborat cu organizaţii care se ocupau de copiii de pe stradă, Betesda, Inimă de Copil, pentru ca apoi să pună bazele Centrului Comunitar „La Vale”. „Fundaţia Cuvântul Întrupat a luat fiinţă în India. În 1995, lucram cu Maica Tereza în Calcutta. Am vorbit cu ea şi cu celelalte surori şi am fost încurajat să ne implicăm într-o astfel de lucrare. Atunci slujeam într-o casă pentru muribunzi şi ea ne-a amintit de cuvintele Mântuitorului, care a spus că a venit în lume ca să vestească Evanghelia celor săraci. Tot în perioada aceea am înfiinţat o casă în Madras, sudul Indiei, pentru copiii infectaţi cu HIV sau care îşi pierduseră părinţii din cauza acestei boli. Privindu-i cum mureau în braţele noastre ne întrebam cum putem spune Evanghelia acestor copii? Am decis, împreună cu alţi prieteni ai mei, să participăm la Întruparea Cuvântului; nu vrem doar să spunem mesajul prin vocea noastră, ci prin faptă. Şi pentru copiii care vin aici, la Centrul Comunitar „La Vale”, asta înseamnă să petrecem timp împreună, să stăm la masă, să împărtăşim viaţă împreună. Fundaţia este înregistrată prin Ministerul Sănătăţii. Nu am vrut să facem o fundaţie sub umbrela unei biserici. Vrem să lucrăm cu toţi creştinii, cu toate bisericile. Nu vrem să înfiinţăm o biserică, vrem să participăm în viaţa bisericii fie că este ortodoxă, baptistă ori penticostală. Maica Tereza spunea că a devenit o obişnuinţă să se vorbească despre cei săraci, dar din păcate nu este la fel de obişnuit să se vorbească şi cu cei săraci. Am văzut oameni suferind, murind de foame în faţa mea şi m-am întrebat cum să împac ideea unui Dumnezeu iubitor cu o lume care suferă. Asta m-a determinat să mă implic”, ne-a spus David Chronic.

Centrului Comunitar „La Vale”, şansa celor vulnerabili

Angajaţii şi voluntarii Cuvântului Întrupat preferă să spună că lucrează pentru copiii şi pentru familiile vulnerabile, nu pentru săraci şi nevoiaşi. Şi nu îşi numesc protejaţii „beneficiari”. Scopul lor este prevenirea abandonului şcolar şi familial al copiilor, integrarea socială şi profesională a tinerilor şi responsabilizarea familiilor pentru a deveni stabile. Mai ales că mulţi dintre părinţi sunt şomeri şi nu îşi pot permite trei mese pe zi, iar îmbrăcămintea şi rechizitele şcolare, la fel ca şi igiena cu apă caldă curentă, sunt un lux. „Noi am început lucrarea pe stradă, printre copiii abuzaţi de părinţi, forţaţi să cerşească şi ne-am dorit să clădim o comunitate împreună cu cei care nu au. Când am venit în Valea Oraşului mulţi au fost suspicioşi. După ce au văzut schimbări în bine la copiii lor au fost impresionaţi şi avem listă de aşteptare cu copii şi tineri care vor să vină aici. Avem în jur de 40 de copii care vin zilnic aici. Au între 7 şi 22 de ani şi îi ajutăm să meargă la şcoală, să se integreze acolo, să rămână în familii. Lucrăm şi cu părinţii lor. Avem un proiect de alfabetizare a adulţilor, facem întruniri cu părinţii o dată pe lună şi discutăm despre creşterea, disciplina copilului, despre educaţia lui. Vrem să-i sprijinim. Nu le cerem să meargă la o biserică sau alta, dar în acelaşi timp încurajăm o viaţă spirituală, la fel cum încurajăm o viaţă sănătoasă fizică şi mentală. Nu le cerem să se roage într-un anume fel. Ne rugăm împreună, cântăm împreună, mâncăm, învăţăm, muncim şi ne jucăm împreună, nu le impune nimeni nimic”, spune David. Sprijinul la teme, consilierea, terapia prin artă şi prin joacă, exerciţiile pentru dezvoltarea creierului se combină cu activităţile comune: masa împreună, cursuri de calculator, tabere anuale, grădinărit, vizite la muzee, fotbal, acţiuni prin care nu se doreşte decât lărgirea orizonturilor copiilor. Practic le oferă o şansă la viaţa de care părinţii lor, proveniţi din familii dezbinate de scandaluri, abuzuri, violenţă şi de sărăcie înecată în alcool, nu au avut parte.

„Respectuoşi, responsabili, demni de încredere şi plăcuţi”

Într-o societate care riscă să creeze generaţii de venit minim garantat, Cuvântul Întrupat îi educă şi responsabilizează pe copii şi pe tineri, în sensul că nimic din ceea ce primesc nu li se cuvine, că trebuie să muncească. Iar schimbările se văd. „Am fost invitaţi să vorbim la şcoală, să explicăm care este abordarea noastră, cum îi educăm pentru că învăţătorii şi profesorii au văzut progrese în educaţie, în comportamentul copiilor. Noi le spunem copiilor în fiecare zi, în diferite moduri, că aşteptăm de la ei să fie respectuoşi, responsabili, demni de încredere şi plăcuţi. O fetiţă căreia învăţătoarea i-a oferit haine a refuzat spunând că nu poate să primească pur şi simplu, trebuie să muncească pentru ceea ce primeşte. A venit învăţătoarea ei la noi foarte impresionată şi ne-a povestit. Ne-am bucurat că fetiţa a înţeles şi a preluat o valoare din cele pe care le promovăm noi”, ne-a spus David Chronic.

O mână întinsă către toţi

Oamenii Cuvântului Întrupat cred că în toate bisericile creştine există lucruri care le pot separa, dar sunt mult mai multe şi mai importante lucrurile, gândurile şi faptele care le pot uni. Opinia generală este aceea că în loc să-şi dispute orgolii şi principii, mai important ar fi să-şi dea mâna pentru ajutorarea celor săraci. Şi asta se străduieşte să facă fundaţia: întinde o mână către toţi, având ferma convingere că a ajuta este un privilegiu şi o modalitate prin care oricine poate fi parte a unui proces de schimbare, de îmbunătăţire a unei situaţii nedorite.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 3126 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Octombrie 2011 10:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.