REPORTAJ în cartierul gălăţean Mazepa II - Jos garajele, să se construiască parcări moderne! (FOTO)

REPORTAJ în cartierul gălăţean Mazepa II - Jos garajele, să se construiască parcări moderne! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Prea puţine locuri de parcare, prea multe maşini

De mult timp, cei care locuiesc în Mazepa II, sau „La Telefoane”, aşa cum spun oamenii, se plâng de numărul din ce în ce mai mare al maşinilor din cartier, dar şi numărul mic de locuri de parcare. Unul dintre aceştia a venit la întâlnirea cu cititorii, pentru a discuta mai pe larg cu reporterii „Vieţii Libere” despre problema aglomeraţiei din cartier. Nicolae Botea este un gălăţean în vârstă de 74 de ani care locuieşte în cartier, dar este în acelaşi timp şi preşedintele asociaţiei de locatari 202. Omul a venit cu mai multe nemulţumiri la întâlnirea cu reporterii cotidianului „Viaţa Liberă”, iar una dintre acestea a fost reprezentată de lipsa locurilor de parcare.

„E foarte aglomerat cartierul. La stradă, cel puţin pe Regimentul 11 Siret, nu ai loc să arunci un ac. Sunt maşini parcate chiar şi în staţia de autobuz, ceea ce nu e normal. Ce să mai vorbim de străduţele lăturalnice, acolo abia te mişti. Iar dacă eşti şi invalid sau cu handicap, Doamne ajută...”, ne explică cetăţeanul.

Mai mult decât atât, în spatele Tribunalului, dar şi în spatele clădirii Romtelecom, garajele au rezistat trecerii timpului şi buldozerelor primăriei, iar oamenii se întreabă până când trebuie să le mai suporte acolo. „A fost o perioadă, la începutul anilor 2000, când s-au construit garaje într-o veselie, pe baza autorizaţiilor primite de la primărie. Dar ele nu au făcut altceva decât să strice aspectul unei zone frumoase. Sunt locuri între garaje unde nici măcar asfalt nu există, e doar pământ. Să veniţi vara aici, să vină şi domnul primar, să vadă cum se ridică praful de nu putem sta cu geamurile deschise, să aerisim casa. Nu mi se pare deloc normal ce se întâmplă, pentru că trăim totuşi într-un oraş european”, se plânge un domn din cartier.

Mai puţine maşini în faţa Tribunalului

În ultima perioadă, zona din faţa tribunalului s-a mai aerisit, în sensul că nu mai sunt atâtea maşini lăsate pe marginea trotuarului, dar automobilele s-au mutat la câteva zeci de metri mai în faţă, spre faleză şi în spatele instituţiei de Justiţie. Nici în faţa staţiei de autobuz de la bănci nu stau diferit lucrurile. În parcarea încropită pe platoul de pământ de lângă prima bancă a cartierului sunt înghesuite atât maşini mici, cât şi autocare, iar când plouă orice ieşire din zonă se transformă într-o aventură off-road.

Pe strada Morilor, între bulevardul Brăilei şi bulevardul Dunărea (n.r. Faleza Superioară), dar şi pe străduţele adiacente, traficul este îngreunat de numărul mare de maşini parcate pe trotuar sau lângă trotuar. Din cauză că nu există locuri de parcare suficiente, este imposibil ca două maşini să treacă una pe lângă cealaltă, aşa că şoferii se văd nevoiţi să îşi cedeze prioritatea de la distanţe mari, pentru a nu isca un ambuteiaj. Nici pe Regimentul 11 Siret nu stau diferit lucrurile, astfel că din cele patru benzi ale străzii sunt folosite doar două, celelalte două fiind destinate parcării. Iar când în peisaj apare şi un autobuz care trebuie să oprească în staţie, dar de fapt opreşte pe banda a doua de circulaţie, nervii şoferilor din zonă se întind la maximum.

Soluţii ar fi, spun oamenii

„Cred că dacă s-ar demola garajele din cartier, s-ar mai elibera nişte locuri. Prin spatele blocurilor sunt zeci, dacă nu sute de garaje care ocupă loc efectiv degeaba, pentru că mulţi dintre proprietari îşi lasă maşinile în faţa acestora. Fiecare garaj ocupă cam trei locuri de parcare, deci dacă facem un calcul se decongestionează repede traficul. Dar trebuie să se facă treabă, nu să se demoleze şi apoi să se lase ca la Ancora, ruine.”, ne-a transmis un domn în vârstă de 45 de ani.

Cu toate că au propus această soluţie, oamenii din zonă fac şi haz de necaz. „Dacă s-ar demola garajele, cu siguranţă ar creşte numărul de şoferi din zonă. Şi situaţia ar fi fix la fel. Sau poate mai rea.”, ne-a transmis acelaşi domn.

„La Telefoane” este nevoie de reparaţii: „Din ’67 nu s-au mai făcut modernizări la străduţe”

Blocurile din zona Tribunalului Galaţi au fost date în folosinţă la mijlocul anilor 1960, când, evident, Palatul de Justiţie nu exista în acel loc. Atunci era un complex  comercial, iar blocurile de garsoniere din zonă abia începeau să se înalţe.

Primele locuinţe au fost date în folosinţă celor care veneau să lucreze în combinatul siderurgic din oraş, la acea vreme cel mai important din ţară, însă mai existau şi excepţii, cum ar fi profesori, medici sau actori. Unul dintre aceştia este Ivanciu Ifrim, fost profesor de educaţie muzicală la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”. Gălăţeanul, acum în vârstă de 76 de ani, ne-a povestit că a venit în cartier în 1967, când aproape nici una dintre construcţiile actuale nu existau, dar şi că de atunci nu s-au mai făcut mari modernizări în zonă.

„Pe atunci abia se făceau străzile, trotuarele, blocurile. Existau păpădia şi Casa de Cultură a Sindicatelor, dar în rest mai nimic. Se plantau copaci într-o veselie şi toată lumea voia să facă din Galaţi un oraş minunat. Astăzi, însă, lucrurile se întâmplă exact pe dos”, explică domnul profesor. Fie că e vorba de gropi în trotuare, de dalele de mozaic care lipsesc, de copacii vechi, uscaţi, ale căror crengi cad la fiecare furtună sau de numărul din ce în ce mai mare de maşini parcate „aproape una peste alta”, problemele cartierului par a fi aceleaşi ca ale întregului oraş.

Câinii sunt paşnici

Dacă în alte zone ale oraşului gălăţenii se plâng şi de numărul mare al câinilor maidanezi, aici nu pare a exista această problemă. „Să ştiţi că la noi sunt foarte blânzi. Sunt cu toţii îmbătrâniţi aici şi îşi ştiu locul. Oamenii i-au obişnuit, le mai dau ceva de mâncare şi câinii sunt foarte liniştiţi. Nici noaptea nu e scandal, nu se aud lătrături, Probabil că în alte zone şi oamenii contribuie la această problemă, prin abandon, lipsa sterilizării şi înrăire. Câinele, dacă vorbeşti frumos cu el, nu îţi face nimic. Dacă arunci cu pietre, normal că te atacă”, ne mai spune domnul Ifrim Ivanciu.

Prea puţine toalete publice

Una dintre marile probleme ale oamenilor o reprezintă mirosul greu de suportat din anumite zone ale cartierului. „Nu prea sunt toalete ecologice pe aici, aşa că cei care ies din baruri seara, noaptea, îşi fac treburile unde le pică prima dată, indiferent că e pe peretele blocului, la stâlp sau la tomberon. Şi măcar de ar face doar ... treaba mică. Dar am avut şi surprize neplăcute când am ieşit dimineaţa din bloc, să văd un „ceva” cu moţ în mijlocul scărilor de la intrare. E nesimţire, asta este. Dacă nu sunt educaţi oamenii, normal că fac aşa ceva.”, ne spune un tânăr.

Singurele toalete publice pe care le-am găsit în cartier au fost cele de la parcul VIVA, puse una lângă alta. Însă nici acolo nu e mai plăcut mirosul, dat fiind faptul că acestea stau în soare toată ziua. Cei care au curaj să intre acolo ies, de cele mai multe ori, roşii la faţă din cauză că şi-au ţinut respiraţia. „În Braşov, în centrul oraşului, există o toaletă publică în subteran. Fiecare plăteşte un leu când are nevoie, şi se bucură de condiţii normale. Curăţenie, miros plăcut, hârtie igienică, tot ce e normal. În Galaţi mori numai când treci pe lângă o astfel de toaletă „ecologică”, darămite să mai şi intri în ea.”, ne mai spune şi Andrei Popa, un gălăţean în vârstă de 54 de ani.

Cartierul pisicilor

Dacă numărul câinilor maidanezi din cartier nu este aşa mare ca în alte zone, situaţia este diferită când vine vorba de pisicile fără stăpân. Aproape că nu există scară de bloc lângă care să nu îşi facă veacul cel puţin un ghemotoc de blană. Acestea s-au obişnuit cu oamenii, însă se înmulţesc necontrolat, deoarece castrarea lor este greoaie.

Mult de mers până la autobuz - Oamenii vor staţia înapoi

O altă problemă a celor care locuiesc în zonă o reprezintă amplasarea staţiei de autobuz tocmai la bănci. În anii din urmă, autobuzele opreau în faţa sediului Romtelecom, iar locuitorii spun că aceasta ar fi cea mai bună soluţie şi acum. Pentru a nu încurca traficul, aceştia sugerează că la bănci ar trebui să fie doar staţia de maxi taxi.

Prea multă teorie, prea puţine fapte

„De când locuiesc eu în cartier, de atunci sunt şi plopii de aici. Aş vrea ca primăria sau cei de la Gospodărire Urbană să îi mai fasoneze, să mai taie crengile uscate, sau să îi înlocuiască cu alţi copaci, pentru că fac un puf teribil acum primăvara şi e foarte greu de respirat. De asemenea, mi-ar plăcea să văd şi străduţele astea mici asfaltate, trotuarele repavate. Domnul primar ne-a promis multe, dar nu a reuşit să facă mai nimic. Eu ştiu că e şi vina consilierilor, că dacă ei nu aprobă nu se face nimic, dar al cui interes ar trebui să primeze? Nu al cetăţeanului care votează?”, a declarat Botea Nicolae, 74 de ani.

Ivanciu Ifrim, 76 de ani, locuieşte în cartier din 1967: „Vedeţi ce frumoasă e pasarela din cartier? Sau tunelul de sub Dunăre? Îmi place foarte mult că le-a făcut, acum trebuie doar să le mai construiască. Vedeţi dumneavoastră, problema este că noi suntem doldora de teorie, de studii de fezabilitate, de cercetări pe care cheltuim miliarde, dar când vine vorba de practică, ne tărăgănăm cu asfaltarea unei străzi timp de 3 ani. Nu e normal. Cu gunoaiele ar trebui să se facă ceva, că aruncă unii pe unde apucă. Dacă nu înţeleg cu vorba bună, să fie amendaţi. Totul pleacă de la o educaţie solidă, ori asta ne lipseşte nouă, românilor. Noi suntem obişnuiţi să facem ce vrem, cum vrem, când vrem, şi apoi să evităm legea. Dar când cineva ne greşeşte, să ţipăm şi să ne dăm mari domni.”

Primăria promite schimbări

În ceea ce priveşte starea trotuarelor, primăria Galaţi a anunţat că va începe, în curând, o campanie de reabilitare a celor de pe strada Brăilei, care sunt prioritare, dar şi în alte zone din Galaţi. Astfel, oamenilor li se promite că până la finele anului 2015 se vor putea plimba pe trotuare noi, curate, fără gropi. Rămâne, însă, de văzut cum vor arăta la final.

Parcul Viva, singurul din cartier, ar trebui întreţinut mai bine

Chiar dacă există un singur parc în zonă, locuitorii nu se plâng, pentru că acesta arată impecabil. Chiar dacă s-a mai deteriorat o parte din aparatura de fitness, parcul Viva oferă relaxare atât pentru copii, care au parte de leagăne, groapă de nisip, balansoare, tobogan şi alte aparate, pentru tinerii care pot juca baschet, fotbal sau tenis de masă, cât şi pentru adulţi şi bătrâni, care se pot relaxa pe o bancă. Nici îndrăgostiţii nu au fost uitaţi, aceştia având posibilitatea de a se plimba pe podul de pe iaz, de a arunca bănuţi în apă şi să îşi pună o dorinţă, dar şi să admire peştii exotici din parc.

Fie că se plimbă pe aleile parcului, că se dau în leagăne, că fac gimnastică sau se dau cu bicicleta sau placa pe rampele parcului, ori că stau pur şi simplu la aer, pe o bancă, fiecare gălăţean se poate relaxa în parcul Viva. Cel puţin, asta ne spun oamenii. „E frumos, sigur. Înainte, avea gard, iarba creştea necontrolat, leagănele erau ruginite şi vechi. Ce să mai spunem de rahaţii de câine şi de gunoaie? Acum se face curăţenie, au dispărut gardurile, semn că ne mai civilizăm şi noi. Covorul acela din mijlocul parcului e foarte moale şi foarte plăcut la atingere, nu ca pietrişul de dinainte. E un parc modern, dar e păcat că e singurul. Ar fi bine ca toate să fie aşa. Vă puteţi imagina cum ar arăta grădina publică pe modelul acesta? Ar fi, probabil, o atracţie pentru întreaga ţară, nu numai pt gălăţeni. Plus că acum ne simţim şi în siguranţă, datorită numărului mare de paznici.

Însă, cum nu poate fi mulţumită toată lumea, mai există şi contestatari ai modului în care este întreţinut parcul. Unii cetăţeni spun că apa din iaz e murdară, că peştii sunt furaţi, unul câte unul, că aparatele de fitness nu prezintă siguranţă şi că leagănele încep, uşor uşor, să se rupă.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 5966 ori Ultima modificare Marți, 26 Mai 2015 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.