REPORTAJ la răscruce de drumuri | Pe strada Cluj nu-i deloc ca la Cluj (FOTO)

REPORTAJ la răscruce de drumuri | Pe strada Cluj nu-i deloc ca la Cluj (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Tot mai mulţi gălăţeni părăsesc oraşul pentru a se stabili în Ardeal, Clujul fiind în topul preferinţelor când e vorba să înceapă o viaţă nouă, mai bună decât aici. În aceste condiţii, trebuie să fie frustrant pentru gălăţenii pe a căror carte de identitate scrie deja "Cluj", o străduţă care, din păcate, n-are nimic în comun cu oraşul considerat etalon în ceea ce priveşte civilizaţia şi modernizarea. Ba din contră!

Pe strada Cluj, ca de altfel pe toate străduţele din zona Siderurgiştilor Est, strada Nae Leonard între Gheorghe Doja şi Anghel Saligny, mersul pe trotuar este o misiune aproape imposibilă. Trotuarele şi aşa înguste, sunt "încălecate" de autoturismele parcate în şir indian. Poţi găsi, tot cocoţată pe trotuar, şi o ditamai platformă auto! Iar cine nu mai prinde loc pe trotuar parchează direct pe ceea ce-a fost cândva spaţiu verde, acum doar pământ bătătorit sau înmuiat de ploaie. Din păcate, în zona cu pricina, încă nu a început trasarea locurilor de parcare… scuze dacă răsucesc cuţitul în rană. Dar posesorii autoturismelor au găsit metode ingenioase de a-şi "rezerva" locul de parcare! De pildă, prin scrierea numărului autovehiculului direct pe zidul blocului "GL-18-CUC". Fireşte, garajele, grupate în baterii mai mari sau mai mici, îşi găsesc locul în peisajul urban, servind, în caz de urgenţă, şi pe post de pişoar în aer liber.

Ochii în pământ!

A fi pieton în zona Staer e o formă de sport extrem. Şi nu doar pentru că eşti nevoit să mergi mai mult pe carosabil decât pe trotuar. Ci pentru că trotuarele sunt pur şi simplu calamitate! Jupuite, pline de gropi, măcinate, trotuarele sau insulele pietonale sunt pline de obstacole. De pildă, dacă nu eşti de-al casei şi nu observi la timp placa de beton a canalizării supraînălţate de la intersecţia Doja - Siderurgiştilor sau ciotul metalic de trotuarul străzii Doja, va fi vai de picioarele tale! Aşa că privirea în jos, şi grijă cum calci!

Nimic nou

"La IREG, oamenii se tem să aştepte tramvaiul", scriam, pe 30 mai 2016, semnalând că, fără gard de protecţie şi fără trecere de pietoni care să facă legătura între trotuar şi staţie, oamenii se simt expuşi maşinilor care trec cu viteză: "Mie îmi este frică să traversez pe acolo, mai ales la ore de vârf, aşa că prefer să pierd tramvaiul şi să îl aştept pe următorul. Dacă pe străzile Oţelarilor, Frunzei şi Stadionului s-a putut amenaja foarte frumos în staţii, aici de ce nu se poate?", se întreba atunci o gălăţeancă. A trecut un an şi jumătate şi nu s-a schimbat nimic! Ah, ba da, gardul e mai ruginit, trotuarul şi mai degradat, iar bordura cu totul sfărâmată!

"De ce să avem lumină, când putem bâjbâi pe întuneric!"

"Ştiţi dumneavoastră, chelului tichie de mărgăritar îi trebuie! S-au montat ornamente pentru Anul Nou, dar nu avem iluminat public! Şi după cum văd că decurg licitaţiile, nu prea cred că sunt şanse să se rezolve anul acesta. Eu am lucrat la Electrica, ştiu ce înseamnă licitaţie, contract!", ne-a declarat Marian Sârbu, cititor fidel al ziarului "Viaţa liberă".

"Stau pe strada Nae Leonard şi în fiecare dimineaţă la 5,30 aprind lanterna telefonului, ca să pot să merg la serviciu, pentru că luminile de pe stradă se sting la ora aceea! În faţa blocului meu, la C4, avem o groapă de nici nu mai ştiu cât timp! Şi aşa stă! Noroc că ştiu unde este! Lumină nu ne trebuie la 5,30, că noi, pensionarii, putem merge şi pe întuneric! Pe bâjbâite!", ne-a declarat doamna Dobrea, cititoare a cotidianului nostru.

Rable, pe post de depozite pe chituci

În zona Staer, rablele ţin companie garajelor. "În zona blocului meu, în 50 de metri pătraţi, sunt patru rable, dintre care două stau de peste zece ani, iar locatarii de la scara noastră nu au unde să parcheze! Paradoxul este că proprietarii acestor rable şi-au cumpărat maşini noi, cu care mai ocupă încă un loc de parcare, dar nici la cele vechi nu vor să renunţe! Mie mi-e greu să cred că, de zece ani încoace, ei mai plătesc impozit penteu aceste hârburi! Dar le ţin acolo, cu tot felul de borcane, de cutii, de bidoane… adevărate magazii, într-un cuvânt! Culmea, două dintre rable sunt de la blocul vecin. Autoturismele noi le-au parcat în dreptul blocului lor, iar la noi au adus ciurucurile!", ne-a sesizat, nemulţumită, o gălăţeancă din zona Siderurgiştilor Est.

Capcane pentru şoferi

Pe strada Nae Leonard, nu doar pietonii au viaţă grea, ci şi şoferii. Canalizările supraînălţate sau coborâte, în jurul cărora asfaltul s-a tasat ori a crăpat, le pun îndemânarea conducătorilor auto la grea încercare. Artera cu pricina, dar şi străduţele cu care se intersectează ar putea fi incluse cu brio într-un circuit menit să testeze atenţia şi abilitatea şoferilor, rezistenţa la stres, dar mai ales anduranţa autoturismelor.

Confort sporit pentru maidanezi

Ca în orice alt cartier, în zona Staer, câinii şi pisicile comunitare sunt peste tot şi pot spune că sunt chiar bine îngrijite de iubitorii de animale. De pildă, o pisică rocşată zgâria uşa metalică a unui garaj, încercând să intre, semn că era obişnuită cu vizitele acolo. Nu mică ne-a fost mirarea când, din plapuma în nuanţe de roşu şi fucsia, a ridicat, curios, privirea spre noi, un maidanez alb-murdar, refugiat din bătaia ploii.

Ecosal, între datorie şi "recuperatori"

"Serviciul Public Ecosal îşi face şi nu-şi face datoria cu ridicarea gunoiului de la ghene, cu participarea celor care umblă după materiale reciclabile şi îl împrăştie", ne-a declarat Marian Sârbu, cititor al ziarului "Viaţa liberă". Într-adevăr, când am ajuns noi, pubelele fuseseră deja golite, şi, în ciuda ploii mărunte, un angajat al serviciului de salubrizare mătura cu destul de multă tragere de inimă.

Siderurgiştilor, în aşteptarea reabilitării

"Înţeleg că vor să reabiliteze toată strada Siderurgiştilor. Este foarte bine, pentru că, în zona spre IREG, trotuarul este vai de el, dalele sunt exfoliate şi oricînd de poţi împiedica", ne-a amintit un cititor despre proiectul de modernizare aprobat în mai de aleşii locali. Aşa cum v-am informat la acel moment, este vorba despre o investiţie în valoare de 107.559.843 de lei cu TVA, necesară pentru modernizarea străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918, care constituie una dintre axele importante ale oraşului. Hotărârea prevede că investiţia s-ar putea realiza în 12 luni, dar e greu de spus când va începe să curgă această perioadă.

Joi venim în Vadul Ungurului

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt principalele probleme cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 16 noiembrie, vom ajunge în zona Vadul Ungurului şi, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru e la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), pentru a ne spune ce nemulţumiri aveţi legate de cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile locale pentru a remedia problemele.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnire, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Foto Sonia Baciu și Marius Negri:

Citit 6243 ori Ultima modificare Luni, 20 Noiembrie 2017 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.