UPDATE. Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace

UPDATE. Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

UPDATE. Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate, scrie Financial Times, citând trei surse apropiate de discuții.

Acordul propus, pe care negociatorii ucraineni și ruși l-au discutat în întregime pentru prima dată luni, ar implica renunțarea Kievului la ambițiile sale de a adera la NATO și promiterea că nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au declarat sursele cotidianului economic britanic. 

„Este prea devreme să dezvăluie orice set de potențiale acorduri între Moscova și Kiev privind soluționarea conflictului din Ucraina”, a declarat însă miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Psekov, potrivit agenției de presă rusă RIA, într-un răspuns la informațiile publicte în Finacial Times. 

Mihailo Podoliak a declarat miercuri pentru Financial Times că orice înțelegere ar implica faptul ca „trupele ruse să părăsească teritoriul Ucrainei”.

Pe de altă parte, Financial Times mai amintește că un acord din 1994 care susținea securitatea ucraineană a eșuat pentru a preveni agresiunea rusă împotriva vecinului său.


Negocieri de pace: Neutralitatea Ucrainei, cale de compromis între Kiev și Moscova. O Ucraină neutră, după modelul Suediei și Austriei, este compromisul pe care negociatorii ruși și ucraineni îl discută în prezent, a transmis miercuri Kremlinul, potrivit AFP.

”Aceasta este într-adevăr opțiunea care este discutată în prezent și care poate fi considerată un compromis", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt ușoare, dar a adăugat că există speranță pentru un compromis.

"Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis", a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC.

El a menţionat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat "serios" în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.

La rândul său, președinte ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o înregistrare video difuzată miercuri dimineaţa că poziţiile Ucrainei şi Rusiei la negocierile de pace sună mai realist, dar că este nevoie de mai mult timp, transmite Reuters.

"Întâlnirile continuă şi, sunt informat, poziţiile din timpul negocierilor sună deja mai realist. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei", a afirmat preşedintele Zelenski.

Un înalt oficial ucrainean a declarat marţi că discuţiile cu Rusia au fost foarte dificile, dar că există "cu siguranţă loc de compromis", adăugând că negocierile vor continua miercuri.

Citit 1759 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2022 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.