Franța acuză: "Rusia se preface că negociază și lasă armele să vorbească"

Franța acuză: "Rusia se preface că negociază și lasă armele să vorbească"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a acuzat joi Rusia că "se preface că negociază" un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare "armele să vorbească", informează AFP. "La fel ca în Alep (Siria) sau Groznîi (Cecenia), "logica rusă (...) se bazează pe tripticul obişnuit: bombardamente fără discernământ, aşa-zise <<coridoare>> umanitare concepute pentru a acuza apoi adversarul că nu le respectă şi negocieri fără alt obiectiv decât cel de a se preface că negociază", a declarat Le Drian, într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien.

Negocierile ruso-ucrainene au continuat joi, Moscova afirmând că acestea vizează în special un statut de neutralitate pentru Ucraina. Cu toate acestea, Ucraina a respins conceptul unei neutralităţi după model suedez sau austriac, avansat de Moscova.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat înainte de aceasta că este gata să renunţe la orice aderare a ţării sale la NATO, aderare considerată un casus belli de Rusia.

"Rusia a ales să lase în continuare armele să vorbească", ea "refuză pentru moment" armistiţiul, a afirmat Jean-Yeves Le Drian, invocând în sprijinul acuzaţiilor sale "maximizarea (de către Rusia) a exigenţelor sale", "dorinţa sa privind o capitulare ucraineană" şi "agravarea războiului de asediu". "Acesta este un proces dramatic cu o brutalitate de lungă durată", a estimat ministrul francez, apreciind că Ucraina se angajează "cu responsabilitate şi deschidere în negocieri".

Citit 788 ori Ultima modificare Joi, 17 Martie 2022 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.