Retragere strategică - Rusia își repoziționează forțele în pregătirea unor noi atacuri

Retragere strategică - Rusia își repoziționează forțele în pregătirea unor noi atacuri
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Anunțul Rusie privind ”reducerea drastică a activității militare” în zonele Kiev și Chernihiv, făcut de către ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexander Fomin, după discuțiile de la Istanbul dintre echipele de negociere ruse și ucrainene, a fost primit cu scepticism atât în Ucraina, cât și pe plan internațional.

Guvernatorul regiunii Cernihiv din nordul Ucrainei a declarat miercuri că nu a văzut nicio încetinire a atacurilor rusești, în pofida promisiunii Moscovei de a reduce operațiunile militare acolo.

„Credem în promisiune? Desigur că nu. Scăderea activităților militare în regiunea Cernihiv a fost demonstrată de ruși prin atacuri asupra (orașului) Nijîn, inclusiv prin bombardamente aeriene. Și toată noaptea au lovit (orașul) Cernihiv", a spus guvernatorul Viacheslav Chaus, într-un mesaj pe Telegram, conform Reuters.

La rândul său, primarul Cernihivului, Vladyslav Atroshenko, spune că angajamentul Rusiei de a-și reduce atacurile asupra Kievului și Cernihivului ar fi o veste bună dacă s-ar putea avea încredere în acesta.

Primarul afirmă că au continuat să fie bombardate „inuman" zone rezidențiale din oraș, fiind ucise mai multe persoane, în timp ce alte aproximativ 35 au fost rănite, scrie BBC.

El spune că nu s-a gândit niciodată că va trebui să caute frigidere în care să țină cadavrele pentru că morgile sunt pline sau că va trebui să găsească meșteri pentru a face sicrie.

„Adesea rușii spun un lucru, dar se întâmplă de fapt altceva. Numai timpul va arăta cât de mult adevăr este în acele vorbe. În acest moment, tratăm aceste cuvinte cu foarte mare prudență", adaugă el.

Potrivit oficialilor ruși, decizia de reducere a activității militare a fost luată pentru a spori încrederea reciprocă și pentru a crea condițiile necesare continuării negocierilor de pace.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, a declarat că forțele ruse din jurul Kievului au început o „repoziționare”, dar „nu o retragere reală”, potrivit AFP.

„Putem confirma că am văzut un număr mic de „trupe” care au început să se repoziționeze”, a spus el reporterilor.

Dar „trebuie să fim pregătiți să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei” și „asta nu înseamnă că amenințarea împotriva Kievului a luat sfârșit”, a avertizat el.

Citit 606 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Martie 2022 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.