„Dacă vreţi gaz, găsiţi ruble! Păstrați ceva și pentru cereale, petrol și cărbune!”

„Dacă vreţi gaz, găsiţi ruble! Păstrați ceva și pentru cereale, petrol și cărbune!”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

„Dacă vreţi gaz, găsiţi ruble", a transmis miercuri, într-o postare pe o reţea socială, președintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin. „Mai mult decât atât, ar fi corect - acest lucru este benefic pentru ţara noastră - să fie extinse listele de produse care să fie plătite în ruble, pentru a include: îngrăşăminte, cereale, ulei de gătit, ţiţei, cărbune, metale, cherestea etc.", a adăugat el.

După ce Occidentul a impus sancţiuni drastice împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca exporturile de gaz natural spre Europa şi SUA să fie achitate în ruble.

Pe de altă parte, miniştrii energiei ai ţărilor din Grupul celor şapte cele mai industrializate ţări ale lumii (G7) au respins cererea de plăţi în ruble. La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Vladimir Putin că acest lucru nu ar fi posibil.

Deocamdată nu este clar dacă plățile în ruble ar putea deveni politica oficială a Rusiei, deşi atunci când şi-a anunţat decizia pentru gazul natural Vladimir Putin a spus că acesta este doar începutul procesului.

Rusia afirmă că sancţiunile Occidentului - şi în special îngheţarea celor circa 300 de miliarde de dolari ale rezervelor Băncii Centrale ruse - echivalează cu o declaraţie de război economic, aminteşte Reuters.

Germania și-a activat miercuri prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, în contextul în care există ameninţarea opririi livrărilor ruseşti, a anunţat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, informează AFP.

Ministrul german al Economiei a subliniat că pentru moment aprovizionarea cu gaze este asigurată. "Cu toate acestea, trebuie să ne creştem măsurile prevenite şi să fim pregătiţi pentru o escaladare din partea Rusiei", a informat Robert Habeck..

Plata în ruble a gazelor ruseşti înseamnă o încălcare a contractelor în vigoare, iar dacă Rusia decide să întrerupă livrările, Uniunea Europeană este gata să facă faţă acestei decizii, a afirmat la rândul său, marţi, comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, prezent la Bucureşti.

Citit 1117 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Martie 2022 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.