A 54-a zi a invaziei ruseşti în Ucraina. Preşedintele Zelenski l-a invitat pe Macron să vadă cu ochii săi genocidul
Foto: HotNews.ro

A 54-a zi a invaziei ruseşti în Ucraina. Preşedintele Zelenski l-a invitat pe Macron să vadă cu ochii săi genocidul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În cea de-a 54-a zi a invaziei Ucrainei, ultimii apărători ai Mariupolului spun că „vor lupta până la capăt”, relatează HotNews.ro. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că vrea să „distrugă” întreaga regiune de est, promițând că se va face totul pentru a o apăra. Una dintre puţinele veşti bune este că, potrivit Reuters a fost completat chestionarul de aderare la Uniunea Europeană, un prim pas pentru obținerea de către Ucraina a statutului de țară candidată pentru intrarea în blocul european. Comisia Europeană urmează să dea o recomandare în ce privește conformitatea Ucrainei cu criteriile necesare pentru statutul de membră a UE. Ulterior, decizia se va afla de partea statelor membre ale Uniunii.

Conform Digi 24.ro, războiul din Ucraina continuă cu atacuri în Harkov, Kiev și Mariupol. Orașul-port de la Marea Azov se mai bazează doar pe militarii baricadați în combinatul de oțel, care au refuzat să se predea, așa cum au cerut trupele ruse care controlează orașul. În uzină s-ar află între 2.000 și 2.500 de militari și voluntari, dar și mulți de civili - majoritatea copii. Aceștia din urmă s-ar fi refugiat acolo, unde speră să fie la adăpost de bombardamentele care le-au distrus orașul, anunță poliția din Mariupol. Armata Moscovei atacă fără oprire Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, în care populația majoritară este de etnie rusă. Guvernatorul din Lugansk a cerut oamenilor să plece urgent din zonă.

Într-un interviu pentru CNN, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că l-a invitat în Ucraina pe președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru a vedea că armata rusă comite "genocid", termen pe care liderul francez a refuzat până acum să îl folosească: „Am vorbit cu Emmanuel. Cred că el vrea să facă astfel încât Rusia să se angajeze într-un dialog. I-am spus că vreau ca el să înţeleagă că nu este un război, că este genocid. L-am invitat să vină când va avea ocazia. El va veni şi va vedea şi sunt sigur că va înţelege.

Joi, preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron şi-a justificat decizia de a nu folosi cuvântul "genocid" împotriva lui Vladimir Putin apreciind că o "escaladare verbală" "nu va ajuta Ucraina" şi ar putea antrena o intervenţie a Occidentului în război.

Volodimir Zelenski a catalogat refuzul preşedintelui francez Emmanuel Macron de a denunţa un genocid în Ucraina de către armata rusă drept "foarte dureros".

Citit 798 ori Ultima modificare Luni, 18 Aprilie 2022 10:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.