Docherii olandezi refuză să descarce un petrolier rusesc la Amsterdam
Foto: Foto: dreamstime.com

Docherii olandezi refuză să descarce un petrolier rusesc la Amsterdam
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

​Muncitorii portuari olandezi au refuzat sâmbătă să descarce la Amsterdam un petrolier care conținea o încărcătură de motorină rusească, la o zi după ce o acțiune similară a împiedicat acostarea navei la Rotterdam, potrivit AFP, citat de Hotnews.

Sunny Liger, un petrolier de 42.000 de tone, este ancorat în prezent în largul Amsterdamului. Vineri, docherii din portul Rotterdam au refuzat, de asemenea, să manipuleze încărcătura. "Aseară târziu am cerut tuturor părților din portul Amsterdam să nu lase nava să acosteze", a declarat Asmae Hajjari, președinta secției de lucrători portuari a sindicatului FNV. Sunny Liger a plecat în urmă cu o săptămână din Primorsk, în apropiere de Sankt Petersburg, iar destinația finală a petrolierului sub pavilionul Insulelor Marshall era Amsterdam, potrivit site-ului maritim MarineTraffic.com.

"În acest moment, nava este ancorată în Marea Nordului. Deocamdată, nu a cerut permisiunea de a intra în port", a declarat Marcella Wesseling, purtător de cuvânt al portului Amsterdam. "În principiu, nu-i putem refuza intrarea pentru că nu intră sub incidența regimului de sancțiuni (împotriva Rusiei)", a declarat ea pentru AFP. Cu toate acestea, o companie responsabilă cu remorcarea navei în port a declarat că va refuza să facă acest lucru dacă i se va cere, spunând că ar putea duce la o situație periculoasă dacă protestatarii vor dori să împiedice intrarea navei, a relatat postul de televiziune RTL Nieuws. "Furnizorii de servicii și terminalul portuar au indicat că sunt îngrijorați de siguranța manipulării acestei nave", a declarat Wesseling.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni dure Moscovei de la invadarea Ucrainei, la 24 februarie, dar petrolul și gazele sunt exceptate deocamdată.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat vineri că, din punct de vedere legal, nu se poate refuza intrarea navei Sunny Liger într-un port olandez, dar că susține acțiunile docherilor.

Citit 1448 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Aprilie 2022 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.