CIA îi învață pe ruși cum să furnizeze secrete fără să fie prinși de serviciile secrete de la Moscova

CIA îi învață pe ruși cum să furnizeze secrete fără să fie prinși de serviciile secrete de la Moscova
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

CIA a adoptat o nouă abordare a misiunii sale de bază - recrutarea de spioni şi obținerea de secrete - în contextul războiului din Ucraina, în timp ce guvernul Statelor Unite urmăreşte de asemenea o creştere a interesului în rândul ruşilor care încearcă să evite cenzura de stat din mediul online, relatează cotidianul american Washington Post, potrivit Agerpres.

Agenţia Centrală de Informaţii americană a publicat instrucţiuni despre modul în care ruşii pot oferi informaţii în secret, folosind un canal criptat către website-ul agenţiei. Scopul este acela de a atrage informaţii - şi eventual, de a obţine mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei - de la oameni nemulţumiţi care au încercat să contacteze CIA de când a început războiul, au declarat oficiali americani.

Pentru a se asigura că potenţialii informatori nu sunt prinşi de securitatea statului rus, CIA a prezentat instrucţiuni detaliate în limba rusă în postări pe reţelele sociale despre cum să folosească browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum şi reţelele private virtuale sau VPN-uri. Paşii vor deschide un canal dedicat către CIA, care este mai sigur decât navigarea către agenţie folosind un browser web obişnuit sau o conexiune la internet obişnuită.

„Nu folosiţi computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenţia în ghidul său pas cu pas. Pentru a evita supraveghetorii din online, ruşii ar trebui să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte ţări considerate „neprietenoase” faţă de Statele Unite. VPN-urile gratuite sunt în general inferioare serviciilor plătite, sfătuieşte CIA, încurajându-şi contactele să caute o versiune premium.

Invazia Ucrainei de către Rusia a determinat mai mulţi ruşi să facă pasul riscant de a lua legătura cu agenţia de informaţii din SUA, au spus oficialii.

„Ruşii îngrijoraţi încearcă să atragă atenţia CIA şi am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranţă”, a declarat un oficial CIA, care, ca şi alţii, a vorbit cu condiţia anonimatului pentru a descrie probleme sensibile din acest domeniu.

Citit 789 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2022 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.