Tancurile lui Putin stau pe străzile din Kiev, însă nu așa cum și-a imaginat liderul de la Kremlin

Tancurile lui Putin stau pe străzile din Kiev, însă nu așa cum și-a imaginat liderul de la Kremlin
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O tânără își face un selfie în fața unui transportor blindat rusesc, distrus de armata ucraineană. Un copil care mănâncă o înghețată se uită la rămășițele unei turele de tanc. Un pensionar curios fotografiază eticheta de pe fuzelajul unui avion, etichetă care menționează că acesta a aparținut unui Su-25 rusesc, doborât de armata ucraineană pe 2 martie.

Vladimir Putin și-a imaginat, fără îndoială, un scenariu în care blindatele rusești să stea pe străzile din centrul capitalei Kiev în această primăvară, dar probabil că nu și-a imaginat că vor arăta așa, scrie The Guardian, citat de Hotnews.

Pe Kriposnyi Lane, la doar câteva minute de mers pe jos de complexul prezidențial în care Volodimir Zelenski și-a petrecut ultimele trei luni, conducând rezistența împotriva rușilor, muzeul de istorie militară al Ucrainei a deschis o expoziție stradală cu echipament rusesc distrus sau capturat.  

În interiorul muzeului, există o expoziție temporară de suveniruri, trofee și dovezi ale ocupației rusești a orașelor și satelor din jurul Kievului.

„Mulți soldați au mai fost aici în excursii, așa că știau unde să aducă lucrurile pe care le găsiseră”, a spus Oleksandr Șemeliak, cercetător al muzeului. „Tot timpul primim articole noi pentru a fi expuse.”

La muzeul celui de-al Doilea Război Mondial a fost deschisă o expoziție și mai mare, care poartă numele de „Ucraina răstignită”, și prezintă, de asemenea, atât echipamente militare capturate, cât și o gamă largă de articole care cronicizează ocupația rusă în jurul Kievului.

Armata rusă și-a început atacul către Kiev din nord, vest și est în primele zile ale războiului și a petrecut mai mult de o lună ocupând zone din jurul capitalei, înainte de o retragere haotică, la începutul lunii aprilie.

„La trei zile după eliberare, personalul muzeului a pornit în misiuni de colectare a artefactelor, însoțit de armata ucraineană”, a declarat Dmytro Hainetdinov, șeful departamentului de educație al muzeului.

Unele dintre exponate arată aproape ca niște opere de artă: mai mult de o sută de perechi de cizme ale armatei ruse, de diferite forme și dimensiuni, sunt aranjate în interiorul unei stele roșii. O cupolă carbonizată a unei biserici atârnă în aer printre diverse alte artefacte recuperate de la trei biserici diferite, care au fost distruse în timpul luptei.

Citit 1092 ori Ultima modificare Luni, 23 Mai 2022 14:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.