Ucraina suferă pierderi dureroase în Severodonețk. 500 de civili ar încerca să fugă din fabrica Azot. Gazprom a redus debitul de gaze naturale către Europa

Ucraina suferă pierderi dureroase în Severodonețk. 500 de civili ar încerca să fugă din fabrica Azot. Gazprom a redus debitul de gaze naturale către Europa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că rezultatul bătăliei pentru regiunea Donbas va determina cursul războiului, adăugând că forțele ucrainene suferă „pierderi dureroase” la Severodonetsk și regiunea Harkiv. Rusia le-a cerut soldaților ucraineni de la uzina chimică Azot din Severodonețk să depună armele, până miercuri dimineață. Gazprom a redus debitul de gaze naturale către Europa. prin Nord Stream 1. Președintele Franței, Emmanuel Macron, vizitează trupele franceze din cadrul misiunii NATO de la baza militară din România, scrie Hotnews.ro.

Forțele ucrainene au doborât o rachetă în regiunea Lviv, din vestul Ucrainei. Șase persoane au fost rănite în incident, inclusiv un băiețel de un an, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii. El a mai spus că 26 de clădiri rezidențiale au fost avariate.

Îngrijorări privind securitatea nucleară

Energoatom, organismal care supraveghează instalațiile nucleare din Ucraina, a raportat, în această dimineață, că centrala nucleară de la Zaporojie funcționează normal. Centrala se află într-o zonă ocupată în prezent de forțele ruse și a fost o sursă a unor dispute între Ucraina și Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care dorea să o viziteze și să o inspecteze, o mișcare pe care Kievul a criticat-o, pe motiv că ar legitima ocupația rusească.

Civili captivi pe front

Serviciile secrete britanice susțin afirmațiile Ucrainei conform cărora câteva sute de civili ucraineni se adăpostesc în buncăre la fabrica Azot din Severodonetsk. Forțele ruse controlează acum mare parte din orașul ucrainean, a declarat Ministerul Apărării britanic, în ultimul său raport.

Aproximativ 500 de civili despre care se crede că sunt captivi alături de soldați ucraineni la fabrica chimică Azot din Severodonetsk se pregătesc să fugă printr-un posibil coridor umanitar în această dimineață, potrivit The Guardian.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că aproximativ 500 de civili, dintre care 40 copii, se adăpostesc în uzina chimică Azot din oraș. Bombardele rușilor asupra fabricii Azot au fost atât de puternice încât oamenii nu mai pot suporta, starea lor psihologică fiind zdruncinată, a adăugat Haidai.

Măsuri pentru prevenirea unei crize alimentare

Președintele american Joe Biden a declarat că vor fi construite silozuri temporare de-a lungul graniței cu Ucraina, inclusiv în Polonia, în încercarea de a ajuta exportul de cereale din țara sfâșiată de război.

Biden a declarat marți, la Philadelphia, că lucrează la această soluție cu partenerii europeni.

”Lucrez îndeaproape cu partenerii noștri europeni pentru a scoate pe piață 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina pentru a ajuta la scăderea prețurilor la alimente. Nu pot ieși prin Marea Neagră (din cauza blocadei rușilor- n.red) așa că vom construi silozuri, silozuri temporare, la granițele Ucrainei, inclusiv în Polonia”, a spus el, potrivit Reuters.

Citit 742 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2022 10:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.