Statele europene vor furniza hambare Ucrainei

Statele europene vor furniza hambare Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Statele europene vor lua în considerare furnizarea temporară de hambare Ucrainei, care se confruntă cu un deficit de silozuri pentru noua recoltă de cereale, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Anterior, un oficial de la Ministerul Agriculturii declarase pentru Reuters că în toamnă, când se încheie recoltarea porumbului, deficitul de capacitate de stocare ar putea ajunge până la 15 milioane de tone.

Marţi, adjunctul ministrului Agriculturii, Markian Dmitrasevici, a afirmat: "Avem urgent nevoie să echipăm depozitele de cereale - structuri modulare şi saci de plastic".

"Guvernele UE vor lua în considerare livrarea către Ucraina a unor astfel de facilităţi temporare de stocare, deciziile vor ajuta la prezervarea semnificativă a recoltei şi asigurarea aprovizionării viitoare cu cereale a pieţelor mondiale", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. În comunicat nu se specifică care sunt statele membre UE implicate şi cât de avansate sunt discuţiile.

Autorităţile de la Kiev au avertizat că anul acesta recolta sa ar putea scădea la aproximativ 65 milioane de tone de cereale şi oleaginoase, de la 106 milioane de tone în 2021, din cauza invaziei ruseşti.

În mod normal, Ucraina este un mare cultivator mondial de cereale şi oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după 24 februarie, când a început invazia rusă. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autoritățile de la Kiev încearcă să crească exporturile de produse agricole pe cale rutieră, feroviară și fluvială.

Scăderea producției și exporturilor ucrainene de cereale şi oleaginoase a declanşat temeri referitoare la o criză alimentară mondială, iar războiul din Ucraina, precum şi sancțiunile occidentale impuse Rusiei au dus la creşterea explozivă a preţurilor la cereale, ulei de gătit, îngrăşăminte şi energie.

Citit 709 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2022 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.