Rusia se află în incapacitate de plată a datoriei externe, pentru prima oară de pe vremea lui Lenin

Rusia se află în incapacitate de plată a datoriei externe, pentru prima oară de pe vremea lui Lenin
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe, pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică. Moscova are banii necesari pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari și este dispusă să plătească, dar sancțiunile au făcut imposibilă efectuarea plăților către creditorii internaționali, potrivit unor rapoarte citate de BBC News și The Guardian, scrie digi24.ro.

Kremlinul era hotărât să evite neîndeplinirea obligațiilor de plată, care ar reprezenta o lovitură majoră pentru prestigiul națiunii.

Moscova contrazice realitatea și spune că a plătit 

Ministrul rus de finanțe a catalogat situația drept „o farsă”. Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată la 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși la Euroclear, o bancă care urma să distribuie plata către investitori. Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o. Între timp, unii deținători taiwanezi de obligațiuni rusești denominate în euro nu au primit plata dobânzilor, potrivit surselor Reuters.

Banii nu au ajuns în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, și astfel este considerată o neplată. Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancțiunile. Rusia consideră că orice intrare în încetare de plăți declarată ar fi artificială, în condițiile în care are rezerve valutare de 15 ori mai mari decât datoriile sale, dar sumele sunt înghețate ca urmare a sancțiunilor impuse de țările occidentale.

Momentul 1918

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe a fost în 1918, în timpul Revoluției bolșevice, când noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus. Ultima incapacitate de plată de orice fel a datoriei Rusiei a avut loc în 1998, când țara a fost zguduită de criza rublei în timpul sfârșitului haotic al regimului lui Boris Elțîn. La acea vreme, Moscova nu a reușit să își onoreze plățile pentru obligațiunile sale interne, dar a reușit să nu intre în incapacitate de plată pentru datoria externă.

Rusia părea pe o cale inevitabilă spre intrarea în incapacitate de plată de când SUA și Uniunea Europeană au impus pentru prima dată sancțiuni în urma invaziei din Ucraina.

Acestea au restricționat accesul țării la rețelele bancare internaționale care ar putea procesa plățile din Rusia către investitorii din întreaga lume.

Guvernul rus a declarat că dorește să își efectueze toate plățile la timp și până acum a reușit. 40 de miliarde de dolari din datoriile Rusiei sunt denominate în dolari sau euro, iar aproximativ jumătate dintre acestea sunt deținute în afara țării.

Intrarea în incapacitate de plată părea inevitabilă atunci când Trezoreria SUA a decis să nu reînnoiască scutirea specială de sancțiuni, care le permitea investitorilor să primească plăți de dobânzi de la Rusia, și care a expirat la 25 mai.

Kremlinul pare să fi acceptat acum și această inevitabilitate, decretând, la 23 iunie, că toate plățile viitoare ale datoriei vor fi efectuate în ruble prin intermediul unei bănci rusești, National Settlements Depository, chiar și atunci când contractele prevăd că acestea ar trebui să fie în dolari sau în alte monede internaționale.

Ministrul de finanțe Anton Siluanov a recunoscut că investitorii străini „nu vor putea primi" plățile, potrivit agenției de presă RIA Novosti. Acest lucru s-a întâmplat din două motive, a spus el. „Primul este că infrastructurilor străine - bănci corespondente, sisteme de decontare și compensare, depozitari - le este interzis să desfășoare orice operațiuni legate de Rusia. Al doilea este că investitorilor străini le este interzis în mod expres să primească plăți de la noi”.

Pentru că Rusia vrea să plătească și are bani pentru a o face, el a negat că acest lucru echivalează cu o adevărată incapacitate de plată, care apare de obicei atunci când guvernele refuză să plătească, sau economiile lor sunt atât de slabe încât nu pot găsi banii necesari.

Citit 1318 ori Ultima modificare Luni, 27 Iunie 2022 11:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.