Peste 10.000 de locuitori din Mariupol, prizonieri în lagărele rusești

Peste 10.000 de locuitori din Mariupol, prizonieri în lagărele rusești
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Peste 10.000 de locuitori ai oraşului-port ucrainean Mariupol, aflat sub ocupaţie rusă, se află în prezent în închisori sub controlul autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), ale cărei autorităţi proruse le-au înlocuit pe cele ucrainene, a transmis luni EFE.

Aceste informaţii au fost date publicităţii duminică noapte pe Telegram de către primăria din Mariupol, ai cărei edili se află în exil, şi au fost preluate luni de agenţiile de presă ucrainene. ''Rezidenţi civili paşnici au fost reţinuţi de ocupanţii (ruşi) şi trimişi în locuri unde sunt privaţi de libertate. Sunt cunoscute câteva închisori de acest tip: două în Olenivka, un centru de detenţie preventivă din (regiunea) Doneţk şi unul în Makiivka'', au declarat sursele citate. ''Persoanele sunt deţinute în condiţii teribile şi inumane, ca într-un lagăr de concentrare. Sunt închise în celule minuscule, de 2 metri pe 3, câte 10 persoane'', a menţionat primăria în exil a Mariupol.

Actualii ''locuitori din Mariupol abia dacă primesc apă şi hrană. Nu-i lasă să iasă (din oraş). Nu au acces la servicii medicale normale şi sunt supuşi diverselor forme de tortură, deopotrivă fizică şi psihologică'', a mai avertizat primăria oraşului pe Telegram, adresând un apel Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi ONU, pentru ca cele două organizaţii să analizeze detenţiile ilegale de civili din oraş. ''Folosiţi toate pârghiile cu putinţă pentru a obţine lista de prizonieri. Asiguraţi-vă că au condiţii de viaţă demne. Şi acţionaţi împreună pentru eliberarea fiecărui locuitor al Mariupol'', a declarat, la rândul său, primarul în exil al Mariupolului, Vadim Boicenko, într-un mesaj postat pe Telegram.

Mariupol, oraş-port la Marea Azov, s-a aflat sub asediu rus timp de aproape trei luni, încă de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, iar în tot acest timp oraşul a suferit o criză umanitară de proporţii, fără acces la apă potabilă, curent electric şi produse de bază. După căderea în mâinile ruşilor, oraşul a ajuns să fie administrat de reprezentanţi proruşi ai RPD.

În același context, armata ucraineană a anunțat, duminică, retragerea din Lisiceansk, oraş-cheie din estul Ucrainei care se confruntă de mai multe săptămâni cu un violent asalt al trupelor ruse, informează duminică AFP. "Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage" din oraş, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat, subliniind" superioritatea multiplă" a armatei ruse pe plan material.

Cucerirea oraşului Lisiceansk va permite trupelor ruse să controleze întreaga regiune Lugansk şi să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas aflate sub control ucrainean.

Duminică, ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, a afirmat că forţele ruse controlează deja întreaga regiune Lugansk, după ce au cucerit Lisiceansk, aflat de săptămâni de zile în centrul unor lupte intense.

Citit 1228 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 16:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.