Ucraina își intensifică contraofensiva pentru recucerirea orașului Herson
Foto: The Wall Street Journal

Ucraina își intensifică contraofensiva pentru recucerirea orașului Herson
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Campania ucraineană de recucerire a regiunii ocupate Herson "se accelerează", afirmă surse militare occidentale, citate de Mediafax. Pierderea Herson "ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupația ca fiind un succes".

Un pod-cheie de acces în orașul Herson este acum indisponibil, după ce forțele ucrainene l-au lovit cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate inițial de SUA. Aceasta înseamnă că mii de soldați ruși sunt acum în pericol de a fi izolați de restul teritoriului ocupat, anunță BBC. Situat strategic la vest de râul Dnipro, orașul a fost primul care a căzut în mâinile forțelor Moscovei în acest război.

Marți, forțele ucrainene au tras asupra podului Antonivski din Herson cu ajutorul unui sistem de rachete de artilerie Himars, ceea ce, potrivit unor surse militare occidentale, a făcut ca punctul de trecere să devină "complet inutilizabil". Din podul lung de 800 de metri, una dintre cele două rute-cheie care traversează râul Dnipro și care au fost lovite acum, a rămas doar o epavă. În Herson, oficialii instalați de Rusia au confirmat că un atac de artilerie ucrainean a avariat grav podul Antonivski, forțând închiderea acestuia pentru trafic.

Moscova depindea de aceste treceri pentru a-și realimenta trupele staționate la vest de râu, care acum riscă să fie izolate de restul forțelor de ocupație ale Rusiei. Surse militare spun că pierderea Herson "ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupația ca fiind un succes".

Moscova "deplasează acum numărul maxim de trupe în direcția Herson", a declarat miercuri seară Oleksi Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei. BBC nu a reușit să verifice independent această informație.

Timp de câteva zile, armata ucraineană a vizat podurile, folosind sisteme de rachete extrem de eficiente furnizate de SUA. Potrivit unor surse militare occidentale, atacul face parte dintr-un efort ucrainean de a izola trupele rusești, cu scopul final de a recuceri întreaga regiune. În cazul în care se dovedește a fi un succes, ambițioasa campanie ar oferi Kievului un impuls de care are mare nevoie, recuperând de la Rusia cel mai important centru pe care l-a capturat până acum de la începutul invaziei - orașul Herson. Orașul, care avea o populație de 290.000 de locuitori înainte de război, este administrat acum de oficiali susținuți de Moscova.

Rusia a cucerit Hersonul cu o rezistență relativ mică în primele zile ale războiului, iar eșecul serviciului de securitate ucrainean de a distruge punctele de trecere peste râul Dnipro la acea vreme se crede că a dus săptămâna trecută la demiterea directorului serviciului de securitate internă a Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov.

Citit 827 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2022 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.