Zelenski a lansat ”Ințiativa Kiev”, la care participă și România

Zelenski a lansat ”Ințiativa Kiev”, la care participă și România
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni seară că Ucraina a demarat „un nou format diplomatic și de securitate”, denumit „Inițiativa Kiev”, menit să consolideze relațiile cu vecinii, inclusiv cu România, „în direcția euro-atlantică”.

„Un nou format diplomatic și de securitate, «Inițiativa Kiev», a fost fondat astăzi. Vecinii europeni ai Ucrainei participă deja la lucrările sale. Aceștia sunt Polonia, Ungaria, România, Slovacia și statele baltice. Vom implica treptat și alte țări. În formatul «Inițiativa Kiev» activitatea se desfășoară la nivelul consilierilor de politică externă ai șefilor de stat”, a anunțat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic de la sfârșitul zilei, cu care și-a obișnuit compatrioții de la începutul războiului.

Potrivit CNN, președintele ucrainean consideră că ”Inițiativa Kiev” ajută Ucraina în parcursul său euro-atlantic.

Inițiativa este „o linie foarte promițătoare a activității noastre în direcția euro-atlantică”, le-a spus ucrainenilor Volodimir Zelenski.

„Acest format ne permite să ne întărim cooperarea în regiune și să ne protejăm interesele, în primul rând în domeniul securității”, a precizat el.

Din partea României, la reuniunea la nivel înalt anunțată de Zelenski a participat consilierul prezidenţial pentru afaceri europene Luminiţa Odobescu.

„Am participat astăzi, la Kiev, la invitaţia părţii ucrainene, la reuniunea la nivel înalt intitulată «Iniţiativa Kiev», alături de șeful Oficiului Preşedintelui Ucrainei şi de omologii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria. Am abordat subiecte legate de invazia Federaţiei Ruse, inclusiv o evaluare strategică la şase luni de la declanşarea războiului, aspecte vizând integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, precum şi sprijinul acordat statului vecin de comunitatea internaţională în multiple domenii”, a scris Luminiţa Odobescu pe Facebook.

Luminița Odobescu a precizat că la reuniune a reafirmat sprijinul României pentru independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei și pentru promovarea aspiraţiilor euro-atlantice ale acestui stat. În plus, România vrea să participe la reconstrucția Ucrainei.

„Am subliniat contribuţia semnificativă a ţării noastre în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, pe plan politic, umanitar, economic, inclusiv în diminuarea riscurilor legate de securitatea alimentară. Împreună cu omologii mei, am evidenţiat sprijinul pentru Ucraina în cadrul Uniunii Europene şi NATO, în special pentru promovarea aspiraţiilor europene ale acestui stat şi stimularea susţinerii politice, care trebuie reflectată, totodată, şi prin sprijin tehnic. De asemenea, am exprimat interesul României de a participa la reconstrucţia Ucrainei”, a menționat Luminița Odobescu.

Citit 1040 ori Ultima modificare Marți, 23 August 2022 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.