Gazprom a suspendat pe termen nedeterminat livrările de gaz către Europa

Gazprom a suspendat pe termen nedeterminat livrările de gaz către Europa
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Gigantul rusesc Gazprom a anunţat, vineri, că aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1 va rămâne oprită, după ce s-a constatat că turbina principală de la stația de compresoare de lângă St.Petersburg are o scurgere de ulei la motor, relatează Reuters. Gazprom susţine că turbina nu ar putea funcționa în siguranță până când nu este reparată și nu a precizat un interval de timp pentru reluarea furnizării de gaze, care trebuia reluată sâmbătă, după o pauză de mentenanță de trei zile.

Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică pentru a furniza Germaniei și altor ţări gaz, funcționa la doar 20% din capacitate, înainte ca fluxurile să fie oprite pentru mentenanță.

Gazprom consideră că sancțiunile Uniunii Europene (UE) au dus la probleme tehnice, care au împiedicat-o să poată furniza întregul volum de gaz contractat.

Rușii au oprit livrările de gaz miercuri la ora 4:00, ora Moscovei.

Închiderea conductei este o dovadă a cinismului Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, într-o prima reacție europeană la anunțul Gazprom. Mamer a spus că închiderea gazoductului este "dovada cinismului Rusiei, care preferă să ardă gaz în loc să onoreze contractele". El a adăugat că mișcarea confirmă că Gazprom nu este un furnizor de încredere.

Citit 1602 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2022 23:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.