„Lupte intense” în Herson, după ce Ucraina a început contraofensiva în sud

„Lupte intense” în Herson, după ce Ucraina a început contraofensiva în sud
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat trupele rusești să fugă din calea ofensivei lansate de forțele sale în apropierea orașului Herson din sudul țării, spunând că militarii ucraineni își recuperează teritoriul, deși Rusia a declarat că asaltul a eșuat. Armata Ucrainei susține că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în regiunea sudică Herson, în timp ce Moscova afirmă că trupele ucrainene au suferit ”pierderi grele”. Herson a fost primul mare oraș din Ucraina care a fost cucerit de ruși în primele zile ale războiului început de Rusia la 24 februarie.

Toată ziua şi noaptea de luni s-au semnalat explozii puternice în regiune, a anunțat preşedinţia Ucrainei în informarea de marți dimineaţă, notează Agerpres.

"Forţele armate ucrainene au început acţiuni ofensive pe diverse direcţii", a mai anunţat preşedinţia, susţinând că au fost distruse mai multe depozite de muniţii şi toate podurile mari peste Nipru.

Contraofensiva ucraineană anunţată luni vizează recucerirea oraşului Herson, care înainte de războiul declanşat de Rusia avea 280.000 de locuitori.

Ce rol strategic are regiunea Herson

Regiunea Herson este vitală pentru agricultura Ucrainei şi are şi un rol strategic, fiind vecină cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi folosită ca bază pentru invazia actuală.

Moscova a susţinut luni seara că a oprit ofensivele ucrainene, care "au dat greş lamentabil" în Herson şi în regiunea alăturată Nikolaev.

AFP precizează că afirmaţiile părţii ruse nu au putut fi verificate imediat din surse independente.

 

Citit 705 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2022 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.