UPDATE - Reuniune de urgență NATO după ce o rachetă „de fabricație rusească” a lovit Polonia

UPDATE - Reuniune de urgență NATO după ce o rachetă „de fabricație rusească” a lovit Polonia
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

NATO se reunește de urgență, miercuri, la nivel de ambasadori, după ce Polonia a invocat articolul 4 al tratatului Alianței. Au loc discuții după ce doi polonezi au murit, la o fermă aflată la 10 kilometri de granița cu Ucraina, unde a căzut o rachetă de fabricație rusească.

Moscova neagă vehement că ar fi lansat acel proiectil și susține că ar fi vorba despre o provocare, pusă la cale de Kiev, pentru a atrage NATO în război.

De cealaltă parte, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba a declarat că ideea că țara sa ar fi lansat racheta care a căzut în Polonia este o teorie a conspirației care face parte din propaganda rusească.

Președinții american și polonez au subliniat, în declarații făcute în cursul nopții, că întreaga situație trebuie investigată.

Potrivit CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat, un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei care a explodat pe teritoriul polonez.

"Informaţiile serviciilor secrete cu datele radar (ale rachetei) au fost furnizate NATO şi Poloniei", a adăugat laconic acelaşi responsabil militar al NATO postului de televiziune citat.

Avioanele NATO efectuează o supraveghere permanentă în jurul Ucrainei de când a început invazia rusă la 24 februarie.

Avionul Alianţei Nord-Atlantice, care survola marţi Polonia, monitoriza prin urmare ceea ce se întâmplă în Ucraina vecină.

Potrivit CNN, oficialul NATO nu a spus cine a lansat racheta şi nici de unde a fost trasă.

NATO a convenit miercuri să sprijine ancheta iniţiată de Polonia cu privire la racheta de fabricaţie presupus rusească, care a lovit teritoriul său.

Cu toate acestea, preşedintele american Joe Biden a afirmat miercuri că este ”puţin probabil” ca racheta să fi fost lansată din Rusia.

”Există o mulţime de informaţii care contrazic asta.Nu vreau să mă pronunţ până când nu vom investiga pe deplin, dar este puţin probabil, din cauza traiectoriei, să fi fost lansată din Rusia”, a declarat Biden din Bali, unde participă la summitul G20.

La rândul său, Rusia a declarat marţi că nu a efectuat atacuri împotriva unor ţinte din apropierea localităţii poloneze Przewodow, unde a căzut racheta, calificând drept o ”provocare deliberată” afirmaţiile media şi oficialilor polonezi cu privire la presupusa cădere a unor fragmente de rachetă ruseşti la graniţa dintre Ucraina şi Polonia.

”Nu au fost efectuate atacuri împotriva unor obiective din apropierea frontierei de stat între Ucraina şi Polonia cu mijloace de distrugere ruseşti”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-o scurtă declaraţie.

Acest incident agravează tensiunile între Rusia şi NATO şi are loc în plin summit G20 în insula Bali (Indonezia), la care au participat Rusia şi Ucraina, pe lângă principalele ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, care au anunţat că vor sprijini ancheta asupra celor întâmplate.

-------------------------------------------------------

Două rachete rusești "rătăcite" au căzut pe teritoriul Poloniei și au ucis două persoane, relatează Associated Press, citând surse din cadrul comunității de informații americane, a consemnat hotnews. Explozia ar fi avut loc la Przewodowo, la circa 10 km de granița cu Ucraina. Informația a fost confirmată de Bloomberg și The Guardian.  Nu se cunoaște deocamdată despre ce tip de rachete e vorba, de unde au fost lansate și cum de au căzut pe teritoriul polonez. Pompierii din Polonia au confirmat că două persoane au murit într-o explozie în Przewodow.

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a unui comitet pentru securitate națională și afaceri de apărare, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, potrivit Reuters. Comitetul, format din șefii ministerelor Apărării, Internelor, Justiției și Afacerilor Externe, precum și din coordonatorul serviciilor de informații, este un organism care coordonează deciziile privind securitatea națională și apărarea.

Polonia este țară membră NATO. Pentagonul a anunțat că nu poate corobora, la acest moment, informațiile privind cele două rachete rusești care ar fi căzut în Polonia.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, spune că Rusia nu a lovit ținte de la granița Ucrainei cu Polonia și spune că totul este o provocare, potrivit Reuters. "Nu au fost lovituri asupra unor ținte din apropierea graniței de stat dintre Ucraina și Polonia. Fragmentele care apar în presă nu au nimic de-a face cu armele rusești", se precizează pe contul de Telegram al Armatei Ruse, potrivit Kommersant.ru.

Citit 1813 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2022 11:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.