Odesa, atacată cu rachete la doar o zi după ce a fost declarată sit UNESCO

Odesa, atacată cu rachete la doar o zi după ce a fost declarată sit UNESCO
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Valul de atacuri aeriene lansate joi de ruși au afectat infrastructura energetică din regiunea Odesa, provocând „probleme majore” în ceea ce privește „alimentarea cu energie”. Aceste atacuri vin la mai puțin de 24 de ore după ce centrul istoric al capitalei regionale, orașul-port Odesa, a fost adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, scrie CNN.

Conform guvernatorului regional Maksym Marchenko, există daune la mai multe instalații de infrastructură energetică în regiunea Odesa și în alte regiuni ale Ucrainei. Rachetele au avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce centrul istoric al capitalei regionale, orașul-port Odesa, a fost adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a spus că speră ca noul titlu să ajute la protejarea orașului de război. „Pe măsură ce războiul continuă, acest statut arată hotărârea noastră colectivă de a ne asigura că acest oraș, care s-a ridicat întotdeauna din durerea lumii, este protejat în fața pericolului de distrugere", a precizat Azoulay.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut încă din octombrie includerea orașului pe lista UNESCO a salutat decizia. „Sunt recunoscător partenerilor care ne ajută să ne protejăm perla Mării Negre de atacurile invadatorilor ruși", a scris liderul de la Kiev miercuri pe Twitter.

Încă de la începutul invaziei ruse, ucrainenii au încercat să protejeze monumentele și clădirile orașului cu saci de nisip și baricade. Prin includerea pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, Odesa va avea acces la asistență internațională tehnică și financiară pentru protecție și reabilitare dacă va fi necesar.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat joi că atacul rușilor a fost un răspuns la adăugarea orașului-port Odesa pe lista Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. „Printre [țintele] atacului de astăzi cu rachete în masă, Rusia a lovit Odesa, provocând întreruperi masive de curent”, a scris Kuleba pe Twitter. „Acesta este răspunsul lui Putin la înscrierea de către UNESCO a Odesei pe Lista Patrimoniului Mondial”, a precizat șeful diplomației de la Kiev.

Rusia a denunţat miercuri seară o decizie „politică” în cazul înscrierii centrului istoric al oraşului ucrainean Odesa, situat pe malul Mării Negre, pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol. „Un grup de ţări aparţinând Occidentului colectiv, cu ajutorul flagrant al Secretariatului UNESCO, care şi-a pierdut imparţialitatea, a adoptat în grabă o decizie politică”, a criticat Ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Alte șase situri ucrainene au fost deja înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, inclusiv Catedrala Sfânta Sofia din capitala Kiev și centrul istoric al orașului de vest Lvov.

Peste 30 de rachete rusești au fost lansate în Ucraina joi dimineață. Aproximativ 20 de rachete au fost distruse după ce au fost „detectate în spațiul aerian al orașului Kiev”, scrie Popko, într-o postare pe Telegram. Un bărbat de 55 de ani a murit „din cauza fragmentelor de rachetă căzute”, a adăugat el. Este singura victimă în urma atacurilor de joi dimineață.

Citit 1055 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 22:16

1 comentariu

  • postat de gheorghe
    Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 16:03
    24.84.229.***
    Donetk nu are fata de sit Unesco, nu-i asa?
    Doar orasul care era "inima" propagandei scrise a falsilor iudei - Odesa merita, nu-i asa?
    De fapt, decat aprecieri franc-masonice mai bine martiraj crestin!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.