Zeci de copii ucraineni se întorc acasă după ce au fost duși ilegal în Rusia

Zeci de copii ucraineni se întorc acasă după ce au fost duși ilegal în Rusia
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

31 de copii s-au întors în Ucraina după ce au fost duși ilegal în Rusia, potrivit ”Save Ukraine”, o organizație umanitară cu sediul la Kiev, informează CNN, citat de Hotnews.ro.

Copiii, trăgând valize și saci cu lucruri, unii dintre ei strângând în brațe animale de pluș, însoțiți de membri ai familiilor, au fost îmbrățișați de voluntari după ce au trecut granița în Ucraina pe jos. Ei s-au urcat apoi într-un autocar pentru a-și continua călătoria.

”Copiii răpiți de ruși din regiunile Herson și Harkov au trecut în sfârșit granița cu familiile lor și sunt acum în siguranță”, a declarat Mikola Kuleba, fondatorul organizației ”Salvați Ucraina”, într-o postare pe Telegram.

”Atât copiii, cât și părinții lor au în față recuperarea psihologică și fizică. Și vom continua să avem grijă de ei până când familiile se vor întoarce în casele lor”, a mai spus Kuleba.

Olha Yerokhina, de la ”Save Ukraine”, a declarat pentru CNN că aceasta a fost a cincea misiune de salvare organizată de organizație. Un grup de 13 mame au părăsit Ucraina cu puțin peste o săptămână în urmă, multe dintre ele au acordat o împuternicire care le-a permis să ia copiii altor părinți pe lângă ai lor, a spus ea.

Grupul a trecut în Polonia înainte de a călători prin Belarus, Rusia și, în cele din urmă, a intrat în Crimeea ocupată de Rusia, unde s-au reunit cu 24 dintre copii. Ceilalți șapte copii au fost recuperați în Voronej, Rostov și Belgorod, toate în interiorul Rusiei.

Ierokhina a declarat că facilitarea misiunilor de salvare a fost dificilă, deoarece ”Salvați Ucraina” nu are niciun contact oficial cu nimeni din Rusia. În schimb, organizația a primit ajutor crucial de la voluntari din diferite locații.

Acuzațiile privind deportarea forțată pe scară largă a copiilor din Ucraina în Rusia stau la baza acuzațiilor de crime de război aduse luna trecută de Curtea Penală Internațională împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a unui înalt oficial, Maria Lvova-Belova.

Ucraina a declarat că există peste 16.000 de astfel de cazuri în curs de investigare.

Rusia a negat că face ceva ilegal, spunând că salvează temporar copiii ucraineni din fața războiului și-i ține în siguranță.

Citit 994 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

2 comentarii

  • postat de sa nu bagam in seama prostii si tradatorii de neam
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 17:29
    89.39.81.***
    si cind te gindesti ca in romania, galati sint prorusi vocalizi........ii intilnim peste tot.
    0
    0
  • postat de Gianni
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 15:55
    109.166.131.***
    Ucrainenii fugiți din calea războiului în Rusia,se numesc "deportați",cei care au fugit in vest,se numesc "refugiați" ?!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.