Represiunea împotriva dușmanilor lui Putin depășește orice limite

Represiunea împotriva dușmanilor lui Putin depășește orice limite
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În condițiile în care aproape toți opozanții Kremlinului au fost deja aruncați în închisoare sau sunt în exil, iar instituțiile de presă liberale și grupurile pentru drepturile omului au fost forțate să se închidă, s-ar fi putut crede că represiunea din ultimii ani și-a atins obiectivele, notează Reuters. Dar, în decurs de doar trei săptămâni, serviciile de securitate și instanțele din Rusia au depășit mai multe noi limite în campania lor de distrugere a presupușilor dușmani, spioni și trădători, relatează Hotnews.

Arestarea la 29 martie a reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal a reprezentat un avertisment înfricoșător pentru puținii jurnaliști occidentali rămași în Rusia cu privire la riscurile de a călători, de a vorbi cu sursele și de a-și face pur și simplu meseria. Ultima dată când Moscova a reținut un jurnalist american pentru presupus spionaj - o acuzație pe care Gershkovich, ziarul său și guvernul american o resping cu fermitate - a fost în 1986, când țara se afla încă sub regimul comunist sovietic.

Apoi, luni, politicianul de opoziție Vladimir Kara-Murza a fost încarcerat pentru trădare și răspândirea de „informații false" despre războiul Rusiei în Ucraina. Sentința sa de 25 de ani de închisoare a fost de trei ori mai mare decât oricare alta impusă anterior pentru a vorbi împotriva invaziei rusești.

A doua zi, susținătorii lui Alexei Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui Vladimir Putin și care ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate pentru o presupusă fraudă și sfidare a instanței, au declarat că acesta a fost bătut pentru prima dată de gardienii închisorii și că se confruntă cu noi acuzații care presupun încă cinci ani de închisoare pentru zădărnicirea activităților autorităților penitenciare. Kremlinul susține că nu are niciun cuvânt de spus în privința deciziilor instanțelor de judecată și că tratamentul lui Navalnîi este o chestiune care ține de serviciul penitenciar.

Potrivit sursei citate, de la jumătatea lunii martie, parlamentul rus a extins, de asemenea, limitele legilor privind cenzura cu privire la ceea ce pot spune oamenii despre forțele sale armate și a votat pentru extinderea pedepsei pentru trădare la închisoare pe viață în loc de 20 de ani.

Tatăl unei fetițe ruse care a desenat o imagine împotriva războiului a fost condamnat la doi ani de închisoare și reținut în Belarus unde a încercat să fugă. Săptămâna aceasta, un alt politician de opoziție, Ilia Yașin, a pierdut apelul împotriva unei sentințe de 8 ani și jumătate pentru răspândirea de „informații false" despre forțele armate.

„Există o mișcare către un adevărat tip de regim totalitar. Era deja perceptibilă în urmă cu un an și jumătate, dar acum a devenit ceva obișnuit pe scară largă", a declarat Nicolas Tenzer, senior fellow la Center for European Policy Analysis și prieten personal al lui Kara-Murza.

Tendința s-a accelerat de la 17 martie, când Putin a fost acuzat de crime de război de către Curtea Penală Internațională. 

Maria Aliohina, membră a grupului punk feminist Pussy Riot, care a petrecut aproape doi ani într-o colonie penală din Rusia pentru că a protestat împotriva Kremlinului, a descris tratamentul aplicat lui Navalnîi și Kara-Murza drept „sadism pur" din partea lui Putin și a autorităților. „Ei sunt într-un război și pierd războiul. Și sunt supărați din această cauză. Se răzbună, din neputință, din frică, din furie, din combinația tuturor acestor lucruri. Nu cred că se vor opri din asta", a declarat ea pentru Reuters. 

„Probabil credeți că mai rău de atât nu se poate, dar se poate", a adăugat Maria Aliohina.

Citit 1032 ori Ultima modificare Duminică, 30 Aprilie 2023 06:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.