Militarii ruși s-au baricadat în centrala nucleară Zaporojie

Militarii ruși s-au baricadat în centrala nucleară Zaporojie
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Militarii ruşi şi-au întărit poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare Zaporojie, în sudul Ucrainei, în ultimele săptămâni, au declarat patru martori, înainte de o contraofensivă ucraineană mult aşteptată în regiune, potrivit Reuters.

Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar şi au fost amplasate noi câmpuri de mine. Camerele de supraveghere ale uzinei sunt îndreptate spre nord, peste un mare lac de acumulare, către teritoriul controlat de Ucraina. De mai multe luni, ruşii şi-au instalat poziţii de tragere pe acoperişul unora dintre clădirile centralei nucleare, iar pentru descurajarea dronelor au instalat plase.

Măsurile descrise de doi ucraineni care lucrează la centrala atomo-electrică şi alţi doi locuitori din oraşul Enerhodar subliniază riscurile pe care războiul îl reprezintă pentru securitatea instalaţiei. Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului, din cauza temerilor pentru securitatea lor într-un oraş aflat sub ocupaţie rusă.

Agenţia de informaţii militare ucraineană, Ministerul Apărării de la Moscova şi compania rusă de energie nucleară Rosatom - care administrează în prezent centrala - nu au răspuns la solicitările de comentarii din partea Reuters cu privire la fortificaţiile de la Enerhodar şi la riscurile de securitate pe care le-ar putea prezenta contraofensiva ucraineană.

Unii experţi din industria nucleară şi-au exprimat îngrijorarea şi au avertizat că orice daună pricinuită centralei ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru persoanele şi regiunea înconjurătoare, pentru mersul războiului şi pentru industria nucleară mondială.

Citit 852 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2023 16:20

3 comentarii

  • postat de RuieMusia
    Luni, 22 Mai 2023 17:33
    5.12.35.***
    @Macovei, avansul Ucrainenilor este cat se poate de pe bune, dar e facut fix acolo unde se poate, in speta in flancurile rusilor. Acolo unde Gerasimov si ai lui joaca, daca nu de partea ucrainenilor, macar contra lui Prigojin. Da-le timp si o sa vezi ce se intampla cand avansezi in centru fara sust
    0
    0
  • postat de Macovei
    Duminică, 21 Mai 2023 12:12
    5.13.133.***
    Ați șters articolul de zilele trecute în care se spunea ca ucrainenii avansează în Bahmut.
    Bahmut a căzut, propagandiștilor de 2 bani. Mai propagați multe diversiuni și minciuni?
    Nu mai spun de cenzura voastră abjectă, că puneți aici numai comenturile care vă convin.
    0
    0
  • postat de Ivan
    Duminică, 21 Mai 2023 06:59
    5.13.163.***
    Romania livreaza in continuare armament Ucrainei. Nu se precizeaza cantitatile si forma comerciala. Ultimele dezvaluiri: MLRS APR-40 pe sasiu DAC 6x6 si howitzer-ul de 152mm/ Romanian M1981 produs la Resita. "Lupta" pentru "pace" continua!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.