Mercenarii Wagner vor preda pozițiile din Bahmut armatei ruse

Mercenarii Wagner vor preda pozițiile din Bahmut armatei ruse
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Grupul paramilitar rus Wagner a anunţat luni că forţele sale se vor retrage din Bahmut începând cu 25 mai până cel târziu pe 1 iunie şi vor ceda pozițiile lor armatei regulate ruse, după ce au revendicat capturarea acestui oraş-simbol din estul Ucrainei, informează AFP.

"La periferia de vest (a oraşului Bahmut), liniile de apărare sunt în funcţiune. Prin urmare, grupul Wagner părăseşte Artiomovsk (numele sovietic al Bahmut, n.r.) între 25 mai şi 1 iunie", a declarat Evgheni Prigojin, şeful forţelor Wagner, într-o înregistrare audio postată de serviciul său de presă.

Capturarea Bahmut a fost revendicată sâmbătă de Prigojin, care a dat atunci asigurări că va preda controlul asupra oraşului trupelor regulate ruse pe 25 mai.

"Dacă nu sunt suficiente unități ale Ministerului Apărării (pentru a ocupa Bahmut), există aici mii de generali (pentru a o face), trebuie format un regiment de generali, să li se dea arme şi totul va fi bine", a ironizat luni Prigojin, într-o nouă critică la adresa comandamentului militar rus, pe care îl vizează asiduu.

Kievul nu a confirmat pierderea oraşului Bahmut. Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a afirmat, duminică, faptul că trupele sale nu mai controlează decât o parte "insignifiantă" din oraş, dar continuă să avanseze pe flancuri.

În paralel, Ucraina a afirmat luni că a respins în timpul nopţii de duminică spre luni un atac rus de amploare ce a vizat oraşul Dnipro, în zona est-centrală a ţării, cu rachete şi drone explozive, informează AFP. Potrivit autorităţilor locale regionale, şapte persoane au fost rănite. În timpul acestui "atac nocturn", Rusia a lansat "16 rachete de diferite tipuri şi 20 de drone Shahed", a anunţat armata ucraineană într-un comunicat postat pe Facebook. În total, patru "rachete de croazieră Kh-101/Kh-555" şi toate cele 20 de drone "au fost distruse de apărarea antiaeriană", se subliniază în comunicat. Cu toate acestea, armata ucraineană nu a oferit detalii asupra pagubelor provocate de cele 12 rachete care au trecut de apărarea sa.

Potrivit unui mesaj pe Telegram al primarului oraşului Dnipro, Boris Filatov, "nu au mai fost niciodată bombardamente (asupra oraşului) de o asemenea amploare de la începutul războiului". Dnipro, oraş care avea circa 1 milion de locuitori înainte de invazia rusă, se află la 125 de kilometri de linia frontului actuală.

De la începutul lunii mai, Rusia şi-a înmulţit bombardamentele în timpul nopţii, în special asupra Kievului. Ucraina susţine că apărarea sa antiaeriană, întărită de ajutorul militar occidental, doboară majoritatea dronelor şi rachetelor ruse.

Citit 853 ori Ultima modificare Luni, 22 Mai 2023 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.