A început contraofensiva ucraineană?

A început contraofensiva ucraineană?
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Ministerul rus al Apărării susține că Ucraina a declanșat o "ofensivă de mare anvergură" în zona Donbas, dar că forțele sale au reușit să respingă atacul, să ucidă sute de militari și să distrugă zeci de tancuri și blindate, notează Hotnews.

"În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale frontului în direcţia sudului regiunii Doneţk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit", a precizat Ministerul rus al Apărării, într-o ieșire publică atipică, grăbită ca oră de publicare. Anunțul rușilor spune că la ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri, iar că forţele ruse ar fi ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate.

Acesta vine însă imediat după ce, duminică, Ministerul Apărării din Ucraina a postat un clip video în care mai mulți militari fac "Șșșt!" și duc degetul la gură, un clip cu un mesaj care dă de înțeles că ucrainenii nu vor să spună nimic despre contraofensivă și despre momentul în care va fi declanșată.

Imagini apărute pe internet cu un presupus atac ucrainean în apropiere de Donețk nu sunt clare și lasă mult loc de interpretare. Unii comentatori susțin că atacurile ucrainene sunt de fapt cu scop de a identifica pozițiile și răspunsurile inamicului, înaintea unui atac major. Blogerii militari ruși au raportat lupte în mai multe puncte de pe front, în special în jurul Vuhledar, la aproximativ 150 km sud-vest de Bahmut, dar și în zonele de la vest de Donețk, unde Rusia spune că a fost declanșat atacul "de mare anvergură". Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, confirmă și el avansurile ucrainene din Bahmut și spune că Rusia a pierdut controlul asupra unui teritoriu.

Între timp, după anunțul Rusiei privind "contraofensiva majoră" ce ar fi fost dejucată, pe internet au apărut și imagini video, surprinse cel mai probabil dintr-o dronă, care arată un presupus asalt al ucrainenilor, cu mai multe vehicule blindate de luptă. Imaginile publicate pe rețelele sociale arată că un asalt geolocalizat s-ar fi petrecut duminică, în timpul zilei, în apropiere de localitatea Velyka Novosilka, la circa 70 de kilometri sud-vest de Donețk. În imaginile din dronă par a fi mai multe vehicule blindate, precum şi numeroase explozii, cel mai probabil de la focuri de artilerie. Nu este clar din filmare care a fost deznodământul atacului filmat.

Ofițerii militari ucraineni au spus în trecut că orice fel de contraofensivă va fi precedată şi însoțită de simulacre şi atacuri de diversiune pentru a "modela câmpul de luptă" şi a provoca cât mai multă confuzie în rândurile ruşilor.

Într-o reacţie târzie, un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene a declarat despre presupusa contraofensivă respinsă: "Nu comentăm niciun fel de falsuri".

Citit 960 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 16:04

2 comentarii

  • postat de Asa sa-i ajute Dumnezeu .....
    Marți, 06 Iunie 2023 18:30
    108.245.201.***
    Doamne ajuta Ucraina sa abandoneze rasismul , nazistii Azov , sa repecte drepturile minoritatilor , sa termine cu coruptia maxima la care se gasesc , cu minciunile si furturile din ajutoare , sa termine cu opresiunea impotriva altor etnii de pe teritoriul lor , si ajutai doamne sa se mai civilizeze
    0
    0
  • postat de Doamne Ajută
    Marți, 06 Iunie 2023 11:26
    109.166.128.***
    Dumnezeu să ajute poporul ucrainean și armata ucraineană. Ucraina trebuie să revină la frontierele sale de drept
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.