Zeci de localități, în colaps după distrugerea barajului Kahovka

Zeci de localități, în colaps după distrugerea barajului Kahovka
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Rusia a provocat "una dintre cele mai grave catastrofe pentru mediu din ultimele decenii", a declarat miercuri prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmîhal, după ce barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus, generând temeri privind o catastrofă umanitară şi ecologică, informează AFP.

"Cel mai mare rău şi viitoarea ameninţare generată de acest act de teroare este devastarea ecologică pe care acesta o cauzează în sudul Ucrainei", a spus premierul ucrainean, într-un discurs susţinut online în cadrul unui eveniment al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ce se desfăşoară la Paris.

Potrivit premierului ucrainean, "zeci de oraşe şi sate se vor confrunta cu probleme de apă potabilă, de acces la provizii de apă pentru irigaţii, care vor duce la secetă şi la recolte slabe". "Aceasta ameninţă securitatea alimentară mondială", a mai afirmat Şmîhal, calificând acest act imputat de guvernul ucrainean Rusiei drept "un act de teroare", o "crimă împotriva umanităţii" şi un "ecocid".

Distrugerea barajului Kahovka înseamnă, de asemenea, că "cel puţin 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în fluviu, cu riscul ca alte 300 de tone să se infiltreze", ceea ce reprezintă "o ameninţare pentru faună şi floră", a mai declarat prim-ministrul ucrainean.

Dacă liniile defensive ruse de-a lungul Niprului vor fi cufundate sub apă, mai ales o potenţială operaţiune militară ucraineană în această regiune riscă să fie zădărnicită, în condiţiile în care se pregăteşte o ofensivă de amploare pentru a-i respinge pe ruşi.

Citit 937 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.